Date companie
 
 
 
 

Zi dedicată lui Brâncuși

RSS Știri
 
 
Data publicării : 19 Februarie 2023
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Ziua Nationala Brancusi
 

Zi importantă, pentru cultura românească! În fiecare an, pe 19 februarie este marcată Ziua Națională Constantin Brâncuși, atunci când este și ziua de naștere a marelui sculptor român. Cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la nașterea lui Brâncuși, Muzeul Național de Artă din București a pus la dispoziția publicului un tur ghidat al operelor sale. De asemenea, a fost asigurat un program de activități pentru copii, în cadrul unor ateliere precum ”Pasărea ascunsă în piatră”, cu scopul de a-i ajuta să pătrundă în universul operei brâncușiene prin intermediul jocului, al simțurilor și al experienței directe.

ILEANA MITU, istoric de artă, MNAR "Suntem în sala care găzduiește cea mai mare colecție de sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, din România. În spatele meu, sculptura "Supliciul", este un copil care se rotește și nu știm dacă suferă sau se alintă. Este o sculptură de bronz. Și pe partea stângă, "Prometeu", cel care a furat focul și l-a dăruit oamenilor. Deja, la "Prometeu" forma capului este foarte abstractizată, este ceva ce se apropie de stilul lui Brâncuși pe care l-a adopat mai târziu."

VOX "În primul rând am venit să ne aducem aminte de Brâncuși. Recunosc că, uneori, uităm că avem și în Muzeul Național câteva opere de-ale lui. Este bine ca, măcar din când în când, să ne aducem aminte cât este de valoros. Prin asta, încercăm să îl respectăm și să punem în valoare tot ceea ce înseamnă el pentru cultura noastră."

LORENA PODAR, reporter "Vizitatorii descoperă aici, în Galeria de Artă Românească Modernă, 13 opere consacrate ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, din perioada sa de formare și tranziție. Lucrări precum "Somnul","Danaida", "Scaun", "Rugăciunea" și chiar macheta pilonului "Porții Sărutului" pot fi admirate de publicul interesat de arta marelui sculptor din Hobița Gorjului."

Născut pe 19 februarie 1876, în Hobița din județul Gorj, Constantin Brâncuși este considerat o personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea și unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade.


Zi dedicată lui Brâncuși

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2