Date companie
 
 
 
 

Ziua sfinților 40 de mucenici

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Martie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, mucenici
 

Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune. Elementul comun este forma cifrei opt, semn al echilibrului cosmic. Dacă în Moldova sfințisorii sunt făcuți din aluat dospit și copți în cuptor, în sud sunt fierți în sirop îndulcit. În prezent, mulți români preferă cofetăriile care reușesc rețete delicioase.

VOX: "Păstrați tradiția cu mucenicii? Întotdeauna. Pe care îi preferați? Cei de la noi în zonă. Și cei moldovenești sunt foarte buni, dar nu prea știm noi să îi facem."

Ziua de Mucenici trebuie sărbătorită pentru a avea parte de sănătate și prosperitate. Nu se dau bani cu împrumut. Nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an. Se fac și previziuni meteo. Se spune că dacă plouă în această zi, va ploua și în ziua de Paște. Dacă tună, atunci va fi o vară prielnică tuturor culturilor. Dacă noaptea dinaintea zilei de Mucenici va îngheța, atunci va fi o toamnă lungă.


Ziua sfinților 40 de mucenici

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

  La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

 • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

  O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 • Pelerinaj de Sfânta Parascheva ( 13 Octombrie 2019 )

  Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini. 

 • Ceremonii militare, defilări, parade și concerte de Ziua Marinei Militare ( 15 August 2019 )

  Paradă spectaculoasă de Ziua Marinei! Zece mii de persoane au venit pe faleza din Constanta pentru a asista la actiunile organizate de fortele navale. La eveniment a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2