Date companie
 
 
 
 

Cascada Bigăr, prăbușită din cauze naturale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Iunie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muschi, calciu, cascada, bigar, prabusita, carbonat, romasilva
 

Cascada Bigăr, renumită în toată lumea pentru frumusețea ei, s-a prăbușit. Reprezentanții Romsilva susțin că incidentul s-a produs din cauze naturale. Cascada s-a format, în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate, explică specialiștii Romsilva. Explicația vine după o declarație a activistului de mediu Mircea Jumanca, în care a susținut că prăbușirea cascadei ar fi fost provocată de captarea apei de către o păstrăvărie din apropiere.

ALEXANDRA VLAD, reporter ”Reprezentanții Romsilva au precizat că nu se va interveni pentru refacerea cascadei, ci va fi lăsată să se refacă natural. Căderea de apă se va regenera, astfel, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, în zona cascadei Bigăr există urme ale unor surpări precum cea de acum, produse în trecut.”

Situată pe Valea Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei -Beușnița, cascada Bigăr era una dintre atracțiile turistice ale zonei. În 2013, cascada Bigăr a fost inclusă, pe primul loc, într-un top al cascadelor unicat. În urmă cu patru ani, a fost reamenajată pentru turiști, aici existând un traseu special construit pentru a putea fi admirată de aproape.


Cascada Bigăr, prăbușită din cauze naturale

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Misiune dificilă de salvare, în Munții Bucegi ( 30 August 2015 )

    Misiune de salvare dificilă, în masivul Bucegi! Aventura a doi alpiniști a fost pe punctul de a se transforma într-o tragedie. Unul dintre ei a alunecat în gol și s-a rănit grav la cap și la coloană. Acțiunea de salvare a fost extrem de dificilă, chiar și pentru salvamontiștii experimentați. Șapte ore au mers salvatorii, pe un drum anevoios, ca să ajungă la turistul rănit. 

  • Misiune de salvare a unei turiste accidentate la Cascada Urlătoarea ( 27 August 2014 )

    Turistă accidentată, salvată de salvamontiști, la Bușteni! Femeia, în vârstă de 47 de ani, a urcat, împreună cu soțul ei, la Cascada Urlătoarea. Încântată de peisaj, ea s-a cățărat pe stâncile ude din preajma cascadei, dar, la un moment dat, și-a pierdut echilibrul și a alunecat pe panta abruptă. Turista s-a ales cu o fractură la un picior, iar soțul femeii a cerut ajutorul salvamontiștilor. Acțiunea salvamontiștilor...

  • Un tir plin cu nitrat de calciu, răsturnat pe o șosea din județul Timiș ( 1 Martie 2013 )

    Un șofer de TIR a fost la un pas să provoace o adevărată tragedie, din cauza neatenției la volan! Autotrenul, care venea din Serbia și se îndrepta spre o fermă din Gătaia, încărcat cu 22 de tone de nitrat de calciu, s-a răsturnat pe marginea șoselei, în dreptul localității Birda, din județul Timiș. Pompierii au izolat perimetrul, circulația a fost oprită, iar localnicii au fost evacuați din case. În componența substanței transportate...

  • Cățărătorii pe gheață s-au reunit la Cascada Valul Miresei, în competiția "Cupa Rãchițele" ( 4 Februarie 2013 )

    Cei mai buni cãțãrãtori pe gheațã din țarã și-au dat întâlnire, în weekend, la cascada Vălul Miresei din județul Cluj, unde s-a desfãșurat "Cupa Rãchițele". Concurenții și-au demonstrat abilitãțile în escaladarea unui perete de gheațã înalt de aproape 30 de metri. În competiție s-au înscris peste 50 de participanți. Cea mai spectaculoasã probã a fost cea de cãțãrare nocturnã, în care concurenții s-au întrecut la lumina reflectoarelor.

    VOX "- Cum e concursul? - Fain! Frumos organizat!"

    VOX "E în regulã! Vin dupã o accidentare și iau totul ca proces de recuperare."

    În competiția cățărătorilor pe gheață, lupta a fost strânsă.

    VOX "Îl vedeam pe partener cum o ia înainte și trebuia sã accelerez ritmul!"

    Competiția de la Cascada Valul Miresei a ajuns, în acest an, la cea de-a zecea ediție.

  • Bem apa minerala, pentru virtuțile terapeutice pe care le are ( 24 Octombrie 2012 )

    De ce este bine să bem apă minerală? Pentru că este bogată în săruri importante pentru sănătate, dar și pentru că acționează profund asupra tuturor organelor interne. Datorită consumului de apă minerală, se observă modicări spectaculoase la nivelul tubului digestiv, al stomacului, duodenului, ficatului, colecistului, al pancreasului, și al aparatului urinar, prin intermediul rinichilor. Apa minerală are multiple virtuți terapeutice.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2