In cel de-al doilea trimestru al anului, cererea de credite a companiilor a inregistrat o evolutia pozitiva, in timp ce la populatie tendinta a fost contrara, se arata intr-un sondaj BNR. Creditele cele mai solicitate au fost cele pe termen scurt din partea corporatiilor. Riscurile asociate companiilor s-au majorat la nivelul economiei, constructiile si tranzactiile imobiliare fiind sectoarele de activitate percepute a avea risc superior. Spre deosebire de corporatii, IMM-urile sunt considerate a avea un risc in crestere. In cazul imprumuturilor acordate populatiei, cererea de credite a revenit in teritoriul negativ pentru ambele categorii de credite (consum si imobiliar). Pe fondul diminuarii increderii consumatorilor in situatia economica generala si in veniturile viitoare, cererea de credite pentru achizitia de locuinte si terenuri a ramas in teritoriu negativ, contrar asteptarilor optimiste ale bancilor. Exista insa semnale privind relaxarea termenilor de creditare in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri. Pentru creditele de consum, tendinta ramane in zona de restrictivitate. In ceea ce priveste standardele si termenii de creditare, nu s-au inregistrat modificari semnificative, inaspririle la nivelul sectorului bancar fiind modice. Masurile restrictive in perioada analizata s-au limitat la diminuarea plafonului maxim pentru creditele nou acordate si reducerea ponderii serviciului datoriei lunare in venit. Un numar redus de banci (sub 10%) a apelat la o relaxare a termenilor de creditare, in sensul cresterii scadentei maxime pentru creditele noi. Bancile nu preconizeaza o relansare a creditarii in trimestrul trei.
Veste bună pentru antreprenori! De joi, 22 octombrie, ei pot aplica pentru granturile pentru capital de lucru. Această măsură face parte din schema de ajutor de stat instituită în vederea acordării de sprijin financiar...
Percheziții de amploare în Capitală și în județele Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Teleorman și Mureș! Oamenii legii au descins la 45 de adrese, la persoane bănuite că au obținut credite de nevoi personale cu acte false.
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Platforma IMM Invest, anunțată cu surle și trâmbițe de guvern, nefuncțională chiar la lansare! Platforma unde IMM-urile pot accesa credite garantate, ca parte a planului de repornire a economiei, s-a blocat la jumătate de oră...
Ministrul interimar al Finanțelor vrea să ia măsuri pentru atenuarea impactului pandemiei de infectare cu coronavirus asupra mediului economic!
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019