Date companie
 
 
 
 

Comemorarea lui Eminescu, la Cimitirul Bellu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : preot, cimitir, bellu, comemorare, Eminescu, bradea
 

Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împli­nesc 130 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, pe la mormântul marelui poet de pe Aleea Scriitorilor, s-au perinda, pentru a-i aduce un omagiu, numeroși iubitori ai creației eminesciene, de la elevi și profesori, la personalități ale lumii culturale ori simpli cetățeni. Ceremonia de la mormântul lui Eminescu a început cu intonarea imnului de stat de către fanfara Jandarmeriei Române. Apoi, au fost depuse coroane de flori, după care, iubitorii creației eminesciene au recitat din opera marelui poet. La ceremonia de la Bellu a participat și părintele Teofil Bradea venit tocmai din Ardeal pentru a oficia o slujbă de pomenire la mormântul lui Eminescu.

TEOFIL BRADEA, preot ”Românii se adună la mormântul lui Eminescu pentru că el face parte din uriașa triadă a culturii mondiale: Homer, Goethe și Eminescu! El este omul deplin al culturii române, denumit de filozoful Noica, iar ceea ce vedeți, astăzi, este o continuitate întreruptă vreo 50 de ani, începută de primul patriarh al României, Miron Cristea.”

Cei care cinstesc memoria Luceafărului poeziei românești au subliniat, astăzi, nevoia de întoarcere la adevăratele valori și necesitatea recunoașterii și prețuirii acestora.

VOX ”Despre Eminescu se pot spune foarte multe, pentru că este personalitatea cea mai complexă a culturii românești. Este geniu, este îngerul nostru, iar marele patriot, să citez ce zicea marele nostru poet, ”patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, este iubirea trecutului”.”

Năs­cut pe 15 ianu­a­rie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Recunoscut drept geniu al poeziei, cu o creație inegalabilă dăruită culturii românești și universale, cu o personalitate ieșită din comun, posedând cunoștințe vaste din toate domeniile, Mihai Eminescu a marcat definitiv spiritul poporului român. Se spune că era un bărbat frumos, iubitor de filosofie, literatură, femei și vin. Se spune că a avut numeroase aventuri amoroase, dar iubirea vieții lui a fost Veronica Micle. Acest bărbat frumos, viguros și genial a fost lovit de boală la vârsta de 33 de ani. Au urmat șase ani de calvar, de plimbare prin sanatorii, inclusiv la Socola și la bolnița de boli nervoase de la Mănăstirea Neamțului. A murit la vâr­sta de 39 de ani, la Bucu­rești, în condiții insuficient lămurite, care au generat, de-a lungul timpului, multiple ipoteze. De la cea a asasinatului, la cea a morții provocate de sifilis. A fost înmormântat sub un tei, la Cimi­ti­rul Bellu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Un polițist din Suceava s-a împușcat în cap ( 6 August 2019 )

  Un polițist a fost găsit împușcat în cap, în apropierea unui cimitir! Potrivit IPJ Suceava, polițistul, în vârstă de 32 de ani s-a împușcat în cap, ieri, cu pistolul din dotare, în mașina personală, pe un deal de la marginea orașului Suceava.

 • Marș de solidaritate, pentru Cimitirul Valea Uzului ( 9 Iunie 2019 )

  Marș de solidaritate, în cazul cimitirului de la Valea Uzului! Peste 300 de români și maghiari au participat la o adunare de solidaritate interetnică româno-maghiară, sîmbătă după-amiază, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

 • Festivalul ”Namaste”, la Casa Universitarilor ( 8 Iunie 2019 )

  Festivalului “Namaste India” aduce în inima Bucureștiului aromele, culorile și farmecu verii indiene. Românii fascinați de cultura și tradițiile Indiei sunt invitați să descopere aspecte importante din viața lui Gandhi, să asculte povești...

 • O fată de preot a vrut să-și omoare prietena ( 28 Martie 2019 )

  O fată de 18 ani, elevă la un colegiu renumit din Ploiești, este cercetată de procurori pentru că ar fi încercat să își ucidă cea mai bună prietenă, după un plan criminal, gândit mai multe zile.Cea care a vrut să își omoare prietena...

 • Sute de oameni au aprins o lumânare în memoria victimelor incendiului de la Colectiv ( 30 Octombrie 2018 )

  Lacrimi și deznădejde la 3 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv in urma caruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sute de bucureșteni au aprins o lumânare în memoria victimelor iar un sobor de preoți a organizat o slujbă de comemorare a acestora.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2