Date companie
 
 
 
 

Comemorarea lui Eminescu, la Cimitirul Bellu

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : preot, cimitir, bellu, comemorare, Eminescu, bradea
 

Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împli­nesc 130 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, pe la mormântul marelui poet de pe Aleea Scriitorilor, s-au perinda, pentru a-i aduce un omagiu, numeroși iubitori ai creației eminesciene, de la elevi și profesori, la personalități ale lumii culturale ori simpli cetățeni. Ceremonia de la mormântul lui Eminescu a început cu intonarea imnului de stat de către fanfara Jandarmeriei Române. Apoi, au fost depuse coroane de flori, după care, iubitorii creației eminesciene au recitat din opera marelui poet. La ceremonia de la Bellu a participat și părintele Teofil Bradea venit tocmai din Ardeal pentru a oficia o slujbă de pomenire la mormântul lui Eminescu.

TEOFIL BRADEA, preot ”Românii se adună la mormântul lui Eminescu pentru că el face parte din uriașa triadă a culturii mondiale: Homer, Goethe și Eminescu! El este omul deplin al culturii române, denumit de filozoful Noica, iar ceea ce vedeți, astăzi, este o continuitate întreruptă vreo 50 de ani, începută de primul patriarh al României, Miron Cristea.”

Cei care cinstesc memoria Luceafărului poeziei românești au subliniat, astăzi, nevoia de întoarcere la adevăratele valori și necesitatea recunoașterii și prețuirii acestora.

VOX ”Despre Eminescu se pot spune foarte multe, pentru că este personalitatea cea mai complexă a culturii românești. Este geniu, este îngerul nostru, iar marele patriot, să citez ce zicea marele nostru poet, ”patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, este iubirea trecutului”.”

Năs­cut pe 15 ianu­a­rie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Recunoscut drept geniu al poeziei, cu o creație inegalabilă dăruită culturii românești și universale, cu o personalitate ieșită din comun, posedând cunoștințe vaste din toate domeniile, Mihai Eminescu a marcat definitiv spiritul poporului român. Se spune că era un bărbat frumos, iubitor de filosofie, literatură, femei și vin. Se spune că a avut numeroase aventuri amoroase, dar iubirea vieții lui a fost Veronica Micle. Acest bărbat frumos, viguros și genial a fost lovit de boală la vârsta de 33 de ani. Au urmat șase ani de calvar, de plimbare prin sanatorii, inclusiv la Socola și la bolnița de boli nervoase de la Mănăstirea Neamțului. A murit la vâr­sta de 39 de ani, la Bucu­rești, în condiții insuficient lămurite, care au generat, de-a lungul timpului, multiple ipoteze. De la cea a asasinatului, la cea a morții provocate de sifilis. A fost înmormântat sub un tei, la Cimi­ti­rul Bellu.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua Jurnalistului Român ( 28 Iunie 2021 )

  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a acordat distincțiile "Credință și loialitate" jurnaliștilor care au demonstrat de-a lungul timpului pasiune și devotament pentru meseria pe care și-au ales-o.

 • Rămas bun, Bogdan Stanoevici! ( 15 Ianuarie 2021 )

  Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.

 • Preot de la Iași, găsit spânzurat în podul casei ( 12 Decembrie 2020 )

  Caz șocant, la Iași! Un preot din cartierul Galata a fost găsit spânzurat în podul casei. Sora sa este cea care a făcut cumplita descoperire și a alertat autoritățile. El nu a lăsat în urmă niciun bilet de adio.

 • Un preot din județul Vâlcea a murit după trei săptămâni de luptă cu COVID-19 ( 3 Decembrie 2020 )

  Bilanțul oamenilor Bisericii răpuși de COVID-19 crește! Asta în vreme ce Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, încurajează credincioșii să meargă în pelerinaj, ignorând riscul de infectare cu SARS CoV-2 și susținând...

 • Înmormântarea unui preot din Dorohoi, supravegheată de polițiști ( 18 Octombrie 2020 )

  Înmormântarea unui preot din Dorohoi, decedat, pe 15 octombrie, din cauza bolii COVID-19, organizată în condiții restrictive! Circa 50 de polițiști, jandarmi și polițiști locali au supravegheat înhumarea preotului...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2