Date companie
 
 
 
 

Cresc salariile, dar și taxele și accizele. FMI și-a dat acordul noilor majorări

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Noiembrie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : impozite, taxe
 

Vești bune, dar și proaste, în urma negocierilor autorităților de la București cu Fondul Monetar Internațional! Cresc veniturile, dar, în același timp, și taxele și accizele. Salariul minim brut va fi majorat în două trepte, de la 800 la 850 de lei, începând cu 1 ianuarie, iar de la 1 iulie, la 900 de lei. Guvernul a aprobat și o majorare a pensiilor cu 3,76 la sută și a fondului de salarii cu 3 procente. Totul pentru ca statul să se poată încadra în ținta de deficit.

ANDREEA SCHAECHTER, șeful delegației FMI în România: "Pentru 2014, o creștere a Produsului Intern Brut se mentine la 2,2 %! (...) Măsura cheie anunțată de Guvern ar fi că, pentru a se încadra în ținta de deficit, majorarea accizelor la carburanți, impozit pe proprietate la construcții speciale!"

VICTOR PONTA, premierul României: "Toate pensiile vor fi indexate cu un procent de 3,76 %! (...) Referitor la salariul minim, vom lua în calcul creșterea la 850 de lei de la 1 ianuarie și la 900 de lei începând cu 1 iulie!"

Salariile bugetarilor urmează să fie mărite diferențiat. Până acum, Guvernul a decis doar o majorare a lefurilor medicilor rezidenți și ale profesorilor debutanți, cu 3-4 procente. Decizia nu este definitivă, din lipsă de bani. O soluție nu o reprezintă nici reducerea contribuției de asigurări sociale la angajator și asta pentru că măsura ar aduce încasări prea mici la bugetul statului.

ANDREEA SCHAECHTER, șeful delegației FMI în România: "Să se vadă unde sunt scutiri acum (...) și atunci vom vedea dacă rata la C.A.S. poate fi schimbată! (...) Guvernul adoptă în curând bugetul și următoarea schimbare poate fi în iulie sau la următoarea rectificare. (...) Guvernul trebuie să studieze modul de scădere al poverii!"

DANIEL CHIȚOIU, ministrul Finanțelor: "La finalul negocierilor s-a ajuns să reducem cu 5 puncte, ca urmare a efector pozitive pe care vi le-am prezentat. (...) Este mult mai benefic pentru angajatori să avem o reducere semnificativă a cotelor C.A.S., pentru că impactul în economie este mai mare!"

În urma schimbării de calcul a accizelor, 2014 ne așteaptă cu prețuri mai ridicate la carburanți, curent electric, alcool și tutun.

CRIN ANTONESCU, președintele Senatului: "Sigur că aceste lucruri sunt o împovărare a coșului zilnic! (...) Nu e vorba de o mărire de taxă, ceva care să blocheze dezvoltarea economică, va avea și niște consecințe! (...) Vorbim de drumuri regionale și autostrăzi!"

Pentru a face rost de bani pentru pensii și salarii, Guvernul lărgește baza de impozitare. Astfel, vor apărea taxe pe carburanți, pe stâlpii de electricitate, pe sondele de țiței și gaze și chiar pe parcări.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2