Date companie
 
 
 
 

Dragobetele, tradiție și superstiții

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Februarie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, primavara, traditie, Dragobete
 

Dragobetele, ce sărută fetele! În tradiția românească, 24 februarie este ziua în care se sărbătorește iubirea și renașterea naturii. Ziua mai este numită și “Drăgostițele” ori “Sântion de primăvară”, și coincide cu Ziua aflării capului Sfântului Ioan Botezătorul din calendarul creștin-ortodox. Obiceiul Dragobetelui, patron al dragostei si al bunei dispozitii, este moștenit de la daci. Strămoșii noștri credeau că Dragobetele sau Năvalnicul este un duh poznaș și capricios căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința. Îl considerau fiul Babei Dochia, dar și deschizător al primăverii și nașul cosmic al păsărilor. În vechime, Dragobetele era întâmpinat cu flori. La sat, băieții urmăreau fetele pe care le îndrăgeau și le sărutau în văzul lumii. Asemenea păsărilor, fetele și băieții trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiți pe parcursul întregului an. Pretutindeni se auzea zicala: “Dragobetele saruta fetele!” iar întâlnirile se transformau în adevărate petreceri.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Tradiția spune că, de Dragobete, trebuie neapărat să te întâlnești cu cineva de sex opus. Și tot tradiția ne spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în ziua de Dragobete vor fi singure tot anul. Bătrânii mai credeau că, dacă într-un an nu se serba Dragobetele, tinerii nu se vor îndrăgosti în anul care urma."

În calendarul popular, data de 24 februarie marchează și începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și ursul iese din bârlog. Pentru că sărbătoarea este și una a renașterii naturii, nu se sacrifică și nu se cumpără animale în ziua de Dragobete și nici nu se fac treburi în gospodărie, la fel ca într-o zi de duminică.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • Îndrăgostiții aleg să iubească românește, de Dragobete ( 24 Februarie 2021 )

    24 februarie, ziua în care românii își sărbătoresc iubirea! Deși anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, lucrurile stau diferit față de cum erau obișnuiți, îndrăgostiții nu au uitat să-și celebreze iubirea, alături de partenerul de viață și s-au adaptat condițiilor impuse.

  • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

    O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

  • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

    Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

  • Vestitorul primăverii ( 1 Martie 2020 )

    În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un șnur alb și roșu este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2