Date companie
 
 
 
 

Economia României a crescut anul trecut cu 7%, cea mai mare creștere din 2008

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Februarie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bnr, economie
 

Economia României a crescut anul trecut cu 7%, față de 2016, cel mai mare avans din ultimii zece ani. Așa arată primele estimări publicate de Institutul Național de Statistică. Este cea mai bună evoluție de la declanșarea crizei financiare, în 2009, și până în prezent. Avansul economic l-a depășit până și pe al Chinei. Economia Chinei a crescut cu 6,9% în 2017, potrivit datelor oficiale. 
Estimările Institutului Național de Statistică mai arată că, în ultimul trimestru din 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7% pe seria ajustată sezonier, față de același trimestru din anul 2016. 
Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani. Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii. 
Astfel, potrivit BNR, contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale. Pe de altă parte, rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, în condițiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% față de decembrie.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2