Date companie
 
 
 
 

Efectele majorării salariului minim pe economie, din perspectiva I.M.M.

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Septembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : firme, sondaj, IMM, intreprinderi, salariul, minim, cnipmmr, efecte
 

4 din 5 firme din România întâmpină dificultăți în a asigura angajaților salariul minim pe economie! Cel puțin așa rezultă dintr-un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în perioada 05-22 septembrie și adresat atât întreprinderilor microîntreprinderilor, cât și întreprinderilor mari din țară. Asta după ce, de la 1 iulie, salariul minim s-a majorat cu 50 de lei, de la 850 la 900 de lei, iar cererea pe piață nu a crescut.

prof. dr. OVIDIU NICOLESCU, președinte, C.N.I.P.M.M.R. "Orice reglementare, orice decizie privind salariul, este deosebit de importantă și trebuie dimensionată și aplicată cu foarte mare grijă, în așa fel încât cele două impacturi ale sale, impactul social și economic, să existe o armonizare să nu ne trezim că vrând să rezolvăm o problemă de natură socială, creăm o problemă de natură economică."

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, până la majorarea salariului minim pe economie, aproape un milion de români câștigau mai puțin de 900 de lei pe lună. Pentru a determina oamenii să-și găsească un loc de muncă și să nu-și mai ducă traiul din ajutorul social, respondenții sondajului I.M.M., propun ca ajutorul social să fie 30% din salariul minim pe economie.

prof. dr. OVIDIU NICOLESCU, președinte, C.N.I.P.M.M.R. "În momentul de față, ajutorul social este foarte apropiat de salariul minim. Și atunci, foarte multe persoane nu sunt motivate să lucreze. Că dacă stă acasă, cheltuiește mai puțin cu transport, cu îmbrăcămintea și cu mâncarea și atunci de ce să te mai duci să muncești, când poți să stai acasă."

IOAN MINTAȘ, prim-vicepreședinte, C.N.I.P.M.M.R. "Dacă nu se va face o disciplină a muncii reală, un raport între productivitatea muncii care la ora actuală nu este corelată cu salariul, îți distruge întreg procesul de producție."

Tocmai de aceea, în peste 70% din firme, salariile au rămas la fel. Creșteri se observă mai mult la produsele achiziționate și mai puțin în segmentul de pregătire a angajaților.

VICTOR LAVRIC, director executiv, C.N.I.P.M.M.R. "România trebuie să se pregătească pentru perioada de relansare și sunt foarte multe paliere implicate în relansarea investițiilor, dezvoltarea afacerilor. Dar unul dintre cele mai importante este pe partea asta de inovare, de cercetare-dezvoltare."

Reprezentanții I.M.M. cer modificarea Codului Muncii, respectiv reglementarea salariului orar, flexibilizarea timpului de muncă și participarea financiară a salariaților pentru a se ajunge la o modernizare a relațiilor de muncă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2