Date companie
 
 
 
 

In satele din Mehedinți, oamenii merg de Paște cu lăutarii la cimitir

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Aprilie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : paste, obiceiuri, traditii, lautari la cimitir, pomana
 

Cu lăutarii în cimitir! Asa este obiceiul de Paște din localitatea Ilovița, din judetul Mehedinți. Rudele morților dau de pomană cozonaci, friptură si ouă roșii, dar se prind si in horă si joacă pe acordurile muzicanților.

AMBIANȚĂ: "Sã-i fie de pomanã lui Gheorghe, din partea surorilor, copiilor și fratelui. Sã primeascã Dumnezeu."

AMBIANȚĂ: "Haideți sã facem o horã de pomanã pentru nea Fãnicã Lungu, cã i-a plãcut muzica. Dați-i drumul. (...) Sã-i fie de pomanã lui Ghebauru din partea la copii."

VOX "Pentru moșul meu Ilie... -Pãi cântã muzica. -Las sã-i cânte și lui cã i-a plãcut muzica. -Ce muzicã vreți sã-i dați de pomanã? -O horã, o ardeleanã."

VOX "Se ascultã și muzicã, pãi cum sã nu se asculte. Ei s-au ridicat în ceruri și vãd ce se întâmplã, trebuie sã facem, asta-i datina noastrã, n-avem ce sã facem."

VOX: "Dacã-i cânți la capul mortului, atunci pe lumea cealaltã va juca și va cânta și el și va auzi tot ce facem și noi."

VOX preot paroh Ilovița: "Muzica este ceva de bucurie laicã, lumea își manifestã bucuria sub diferite forme. Au crezut cã este de cuviințã sã aducã și muzicã pentru a le cânta în cimitir."

Dupã hora de le cimitir, sãtenii își continuă liniștiți petrecerea acasă, în familie, cu rude și prieteni.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • 183.000 de oameni, pentru minutul de aur al „Ceasurilor de Folclor” ( 20 Aprilie 2020 )

  Ediție specială de Paște și pe Favorit TV! Raluca Diaconu a fost gazda dumneavoastră între 15.30 și 20.00! 4 ore și jumătate în care artiștii preferați ne-au povestit, prin intermediul platformelor online cum întâmpină sfintele sărbători pascale, dar ne-au și cântat și încântat. 97,000 de oameni au urmărit, în medie, fiecare minut din programul Favorit TV.

 • ”Opriți Timpul”, de revăzut, luni, 20 aprilie, de la 10:30 ( 19 Aprilie 2020 )

  Atmosfera de mare sărbătoare de astăzi, din studiourile Național TV, poate fi revăzută și retrăită, mâine, de la ora 10.30! De Sfintele Paști, telespectatorii celui mai nou spectacol de televiziune din România...

 • Prințul Charles, mesaj de Paște pentru români ( 19 Aprilie 2020 )

  Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.

 • ”Opriți Timpul”, de Paște, de la 12.30, pe Național TV ( 18 Aprilie 2020 )

  Atmosferă de mare sărbătoare, mâine, în studiourile de la Național TV! De Sfintele Paști, producătorii celui mai nou spectacol de televiziune din România, “Opriți Timpul”, au pregătit o ediție specială maraton, de patru ore...

 • ”Opriți Timpul”, duminică, de la 12:30, la Național TV ( 17 Aprilie 2020 )

  În ziua de Paște, stăm acasă și ne uităm la o ediție marton, de patru ore, a spectacolului de televiziune „Opriți Timpul”, pe Național TV ! Alături de familia emisiunii, vor fi și cele mai iubite, talentate și amuzante...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2