Date companie
 
 
 
 

Joia Mare, zi de mare însemnătate pentru creștinătate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Aprilie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : crestini, Joia Mare
 

În această zi sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. Joia Mare este și ziua în care se vopsesc ouăle roșii. Acestea sunt simbol al Sărbătorii Sfintelor Paști, alături de tradiționala pască. Se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, ba mai mult, nu se vor strica niciodată. Această tradiție este explicată printr-o serie de legende creștine, care leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre acestea amintește de faptul că Maica Domnului, venind să-și vadă Fiul răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat sub cruce, iar acestea s-au înroșit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii.

ALEXANDRA GEORGESCU, reporter

"Oul este el însuși generator de viață, un simbol al regenerării, al purificării, al veșniciei. La creștini, oul Îl reprezintă pe Creator, Cel ce creează tot și Cel ce conține în sine totul. Totodată, oul înroșit este simbolul Mântuitorului, Cel ce părăsește mormântul, pentru a se întoarce la viață. Culoarea roșie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii."

La noi însă, de Paști, ouăle se vopsesc și în alte culori - galben, verde, albastru, vestind bucuria primăverii. În unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiția încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artiști populari. În dimineața din Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească, iar seara participă la slujba celor 12 Evanghelii. În tradiția populară, se crede că fetele trebuie să-și pună 12 dorințe pe un fir de ață, făcând câte un nod după fiecare Evanghelie citită de preot. După Înviere, se dezleagă cele 12 noduri pentru ca dorința să se împlinească, iar ața se pune sub pernă și tinerele își vor visa, astfel, ursitul. Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Reguli pentru slujbele din biserici, în ziua de Florii, Săptămâna Mare și de Paște ( 7 Aprilie 2020 )

    Reguli speciale, pentru slujbele religioase din ziua de Florii, Săptămâna Mare și Paște! Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că vor fi respectate prevederile ordonanțelor militare privind măsurile de prevenire...

  • Izvorul Tămăduirii, credință și tradiții ( 13 Aprilie 2018 )

    Creștinii ortodocși cinstesc, astăzi, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare înscrisă în calendar în fiecare an în vinerea de după Paște. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

  • Buna Vestire, zi de mare sărbătoare creștină ( 25 Martie 2018 )

    Buna Vestire, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și catolici! Este cinstită ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului Iisus Hristos.

  • Sărbătoarea Sf. Andrei ( 30 Noiembrie 2017 )

    Sfântul Andrei, creștinătorul neamului românesc, sărbătorit de creștinii ortodocși, catolici, luterani și anglicani. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care inseamna "viteaz", "bărbatesc", dar este numit și "Cel dintâi chemat"...

  • Sărbătoarea Floriilor ( 9 Aprilie 2017 )

    Creștinii celebrează, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, sărbătoare care precede Paștele! Floriile marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de o mulțime de credincioși care țineau...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2