Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sf. Andrei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 Noiembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, sfantul, andrei, crestini, obiceiuri, traditii, hristos, ritualuri
 

Sfântul Andrei, creștinătorul neamului românesc, sărbătorit de creștinii ortodocși, catolici, luterani și anglicani. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care inseamna "viteaz", "bărbatesc", dar este numit și "Cel dintâi chemat", întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Tradiția Bisericii arată că, după Înălțarea lui Hristos la cer și după Cincizecime, apostolii au tras la sorți și au mers în toată lumea pentru propovăduire. Atunci, acestui Întâi chemat i-au căzut sorții să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția și până în Crimeea. A predicat prin locurile sortite și, într-un final, a ajuns în orașul Patras, unde a fost martirizat, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, apoi, “Crucea Sfântului Andrei”. Se spune că, în noaptea de Sf. Andrei, hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru farmece, descântece și ritualuri cu origini păgâne.

ROXANA DUMITRICĂ, reporter ”În popor se crede că este noaptea în care apar strigoii. Vrăjitoarele fac farmece, fetele nemăritate își pot afla ursitul, iar păstrătorii vechilor obiceiuri execută un ritual pentru a afla cum va fi vremea până la primăvară. De asemenea, se fac ritualuri pentru protecția oamenilor, a caselor și a animalelor.”

Locul din România, în care se crede că a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei, este cunoscut, astăzi, sub numele de Peștera Sfântului Andrei, situat în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța. Creștinii care țin postul Crăciunului au în această zi dezlegare la pește. Peste 800.000 de romani își sărbătoresc, astăzi, onomastica. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, și se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • „Obiceiuri de Paște - atelierul de copii”, mâine, de la 10:30, la Favorit TV ( 30 Aprilie 2021 )

    Favorit TV a pregătit un adevărat festival de emisiuni, ce vor fi difuzate în perioada sărbătorilor pascale. În sâmbăta Paștelui, îndrăgita prezentatoare și interpretă de muzică populară, Raluca Diaconu...

  • „Start Show România”, la superlativ ( 25 Decembrie 2020 )

    „Start Show România”, spectacolul de divertisment si muzică live produs și difuzat de Național TV, apreciat de tot mai mulți telespectatori, atrage și atenția celebrului realizator de emisiuni radio și coordonator...

  • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

    O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

  • Marcel Pavel a cântat ”Hristos a Înviat”, pe balcon ( 19 Aprilie 2020 )

    Concert de la balcon, în noaptea de Înviere! Marele artist Marcel Pavel a cântat Hristos a Înviat din morți, răspândind, astfel, cu vocea sa inconfundabilă vestea Învierii Domnului.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2