Date companie
 
 
 
 

Merele românești se strică în depozite, din cauza concurenței fructelor de import

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Septembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : subventii, conditii, Ungaria, import, Rusia, producatori, romanesti, mere, Polonia, europene, ambargou, climatice, livezi
 

Importurile de mere din străinătate, pericol pentru producția românească! Producătorii spun că nu reușesc să mai vândă mere nici măcar la un sfert din prețul de anul trecut, din cauză că piața este invadată de fructe ieftine din țări precum Polonia sau Ungaria. Efectele se văd, în special, în cazul producției de mere așa-zis industriale, din care se fac sucuri, dulcețuri sau siropuri.

VOX ”Anul trecut, merele industriale le-am vândut cu 40 de bani, acum, la 12 bani. Deci, este concurența neloială din Polonia, din Ungaria. Deocamdată, n-am vândut nimic.”

VOX  ”Nu ne acoperim cheltuielile! Substanțele sunt foarte scumpe, mâna de lucru. Avem și bani împrumutați, că nu sunt bani ca să începem o afacere.”

Asta, în condițiile în care, oricum, anul acesta nu a fost prea favorabil producției de mere.

ANCA GHEORGHIU, director, Stațiunea de Cercetări Pomicole Fălticeni ”În condițiile unui an climatic capricios, cu perioade friguroase la polenizare, cu ploi abundente în aprilie - mai, cu secetă abundentă când producția a fost diminuată cantitativ, dar mai ales calitativ. Nici nu putem să gândim că am putea să recuperăm sumele investite în obținerea prducției.”

Mai rău, proprietarii livezilor nu nu reușesc să livreze fructele nici la export, din cauza embargoului impus de Rusia la la fructele și legumele din spațiul comunitar. Proprietară de livezi spun că salvarea ar putea veni doar de la Uniunea Europeană, prin alocarea de subvenții.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2