Date companie
 
 
 
 

Militarii au sărbătorit 139 de ani de la înființarea primei secții de telegrafiști

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Iulie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muzeu, telegrafisti militari, expozitii
 

La 139 de ani de la înființarea primei secții de telegrafiști militari, Muzeul Național "Regele Ferdinand I" din Capitală și-a deschis larg porțile. Spectatorii au avut parte de expoziții, defilări, concursuri de tir și plimbări cu poneii.

AMBIANȚĂ spectatori defilând

La Ziua porților deschise, nu doar uniformele din Primul Război Mondial le-au luat ochii vizitatorilor, ci și tehnica de comunicații folosită în timpul conflagrației.

gen. de brigadă dr. ION CERĂCEANU, cdt. Comandament Comunicații: "O expozitie de tehnicã veche, între care as vrea doar sã amintesc de telefonul folosit în primul rãzboi mondial de generalul Mackensen, telefonul care a apartinut generalului Dăscălescu, capturã din primul rãzboi mondial si pe care l-a folosit si în al doilea război mondial."

Cele mai apreciate au fost echipamentele transmisioniștilor din zilele noastre.

VOX: "-Este tinutã de desert pentru misiuni în teatrul de operatii Afganistan, Irak. (...) Vesta are în jur de doua kilograme si ceva. (...) trei kilograme, cu plãci cu tot mai mult. Casca are un kilogram jumãtate. -E greu pentru o fatã cu acest echipament? - M-am obișnuit!"

Datorită tehnicii de ultimă generație, transmisioniștii pot stabili legături în direct cu militarii din zone îndepărtate.

VOX: "Avem acum în direct o legãturã cu teatrele de operatie din Afganistan, respectiv regiunea Bulard. (...) - Sã trãiti, ce se întâmplã în Afganistan? (...) - Am onoarea sã vã salutãm, aici este liniste."

Și cei mici au plecat încântați.

VOX: "- Ce vrei sã te faci tu când o sã fii mare? - Soldat."

Din program n-au lipsit concertele de marșuri ostășești din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un club al radioamatorilor și un Târg al colecționarilor.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Șarpele Glykon, expus la Madrid până în martie 2022 ( 10 Iunie 2021 )

    Șarpele Glykon pleacă la Madrid! Faimoasa piesă, unică în lume, găzduită de Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, va fi transportată la Madrid, unde, în perioada...

  • Muzeul Art Nouveau din Oradea, unic în România ( 21 August 2020 )

    Primul muzeu Art Nouveau din România, inaugurat la Oradea! Construită între 1909 și 1910 in stil secession vienez, după un proiect al arhitecților László Vágó și József Vágó, Casa Darvas - La Roche din Oradea...

  • Muzeul de Istorie Naturală din Iași a intrat în renovare. Elefantul Gaba rămâne în șantier ( 28 Iunie 2019 )

    Muzeul de Istorie Naturală đin Iași a intrat într-un amplu proces de reabilitare, după șase ani de când a fost închis. Exponatele au fost mutate, cu excepția elefantului indian Gaba, cel mai impresionant obiect din patrimoniul muzeului.

  • Salonul Național de Artă Contemporană, dedicat Centenarului ( 8 Noiembrie 2018 )

    Salonul Național de Artă Contemporană - Centenar 2018, deschis la Muzeul Național de Artă al României din București. Uniunea Artiștilor Pastici din România marchează, astfel, Centenarul României.

  • La vie en rose, în România ( 25 August 2017 )

    Relaxat, dupa intalnirile oficiale cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose, liderul francez Emmanuel Macron, le-a demonstrat încă o dată jurnaliștilor că a învățat salutul românesc. Și aceasta după o plimbare la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, alături de soția sa și de gazde, cuplul Carmen și Klaus Iohannis.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2