Date companie
 
 
 
 

Mitropolia Moldovei interzice preoților sã facã slujbe în cimitirul privat din Botoșani

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 Ianuarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cimitir, slujbe, botosani, investitie, privat, mitropolia, moldovei, bor, interzice
 

Cimitirul privat din Botoșani, contestat de Mitropolia Moldovei! În întreaga Moldovă există un singur cimitir privat, la Botoșani, care, deși nu are încă toate avizele, a început să funcționeze pentru că în oraș "există o reală problemă a lipsei locurilor de veci", după cum susțin edilii. Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu e de acord, însă, cu existența acestui cimitir și a interzis preoților să oficieze slujbe religioase pentru cei care sunt înmormântați acolo. Totodată, cere retragerea Planului Urbanistic, pentru acest proiect. Demersul Mitropoliei este sprijinit de Biserica Ortodoxă Română, care interzice preoților sã oficieze slujbe în cimitirele private din toată țara. În opinia reprezentanților BOR, autorizațiile de funcționare a cimitirelor private ar trebui retrase. Proprietarul spune că a investit un milion de euro în cele peste 2000 de locuri de veci cimitir și se teme cã va pierde banii.

BEBE ANGHELACHE, proprietar cimitir privat "Nu știu de ce s-a ajuns la aceastã situație, atâta timp cât am toatã documentația, toate avizele, toate actele necesare pentru înființarea acestui cimitir. Au venit de la Iași, de la Mitropolie, trei consilieri! Au fost de acord, mi-au dat o binecuvântare! Nu știu cum s-a ajuns în situația sã nu-mi mai dea voie sã funcționez, sã nu mai ținã slujbã!"

Explicația Bisericii Ortodoxe Române este aceea că cimitirele private tulburã pacea confesionalã. Oamenii nu sunt, însă, de acord cu poziția bisericii.

VOX "Nu cred cã e normal, cimitirul e cimitir, cã e privat, cã e de stat, e același lucru, nu?"

VOX "Da' ce se amestecã ei între morți și vii?"

VOX "Ce mi-e cã mã îngroapã într un loc de stat, sau mã îngroapã într-unul privat?"

VOX "Dar ce are cã e acolo, cã e acolo, nu tot în pãmânt e?"

În București sunt câteva cimitire private, în Cluj sunt două, în Hunedoara, unul. În aceste cimitire, locurile de veci pot fi închiriate între șapte și 100 de ani pentru sume care încep de la câteva sute de lei și ajung până la aproape 20.000 de lei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2