Date companie
 
 
 
 

Noi cărți de identitate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : schimbari, carti de identitate
 

Schimbări importante, în ceea ce privește actele de identitate ale românilor! Din vara anului viitor, oamenii vor putea cere cărți de identitate electronice. Așa arată un regulament al Uniunii Europene. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că prin noile cărți de identitate electronice vor fi eliminate cozile la instituțiile publice și se va simplifica modul în care românii vor călători în spațiul Uniunii Europene. Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate, adică va avea o cheie criptografică. Cu ajutorul acestei chei, ne vom putea loga în sistemul de sănătate. Practic, cartea de identitate va fi cu cip și cu amprentă, alături de imaginea facială a titularului.

MARCEL VELA, ministrul de Interne
„România este obligată să emită documente electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor. Există un regulament european, publicat în luna iulie 2019, la care trebuie să aliniem și legislația noastra națională. Asta înseamnă, că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative și tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul UE. "

Prețul va fi cuprins între 15 și 40 de euro.

CĂTĂLIN GIULESCU, director, D.E.P.A.B.D
"La finalul implementării vom avea și costurile totale. În acest moment în UE un astfel de tip de document este eliberat de statele membre. Sunt 17 state membre care emit un astfel de document de identitate, acest document fiind emis cu costuri care variază între 15 și 40 euro. România nu poate să depășească o astfel de limită, ne îndreptăm către limita minimă."

După ce va fi pregătită platforma pentru ca noile cărți de identitate să poată fi eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani și nu de la 14 ani. Totodată, părintele minorului poate opta pentru eliberarea actului de identitate al acestuia și mai devreme de 12 ani, dacă dorește. În cazul în care cetățenii nu vor dori să aibă un buletin electronic, vor putea opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple. Aceasta nu va conține elemente sau date electronice ale posesorului, dar va prezenta, un grad ridicat de securitate. Actualele cărți de identitate vor fi valabile până la expirare și vor putea fi folosite încă 10 ani după introducerea noului document de identitate. Practic, rămân valabile până în 2031. Astfel de acte de identitate există deja în mai multe țări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Belgia. Cu ajutorul noului card, românii vor putea să interacționeze online cu autoritățile administrației publice, indiferent dacă se află pe teritoriul României sau chiar în străinătate.


Noi cărți de identitate

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Schimbări majore pe piața muncii, provocate de pandemia de coronavirus ( 5 Ianuarie 2021 )

    Pandemia de COVID-19 a afectat piața muncii care se află într-o continuă schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitală a modului de desfășurare al activităților, mutate în majoritatea cazurilor...

  • Schimbările climatice au sporit inegalitatea între țări ( 11 Mai 2019 )

    Încălzirea globală i-a îmbogățit pe bogați și i-a sărăcit pe săraci! În ultima jumătate de secol, schimbările climatice au sporit inegalitatea între țări, ducând la reducerea creșterii economice în țările cele mai sărace, în timp ce au sporit prosperitatea în unele dintre cele mai bogate țări.

  • Elevii ar putea avea 4 tipuri ale examenului de maturitate ( 29 Martie 2019 )

    Schimbări radicale în sistemul de învățământ! Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a propus introducerea a patru tipuri de Bacalaureat.

  • Noi condiții pentru Rabla 2019 ( 5 Martie 2019 )

    Condiții drastice pentru programul Rabla, începând cu acest an. Românii care vor să își schimbe mașina veche cu una nouă, și să primească fonduri de la ministerul Mediului trebuie să aibă domiciliul în România, să nu aibă datorii la stat, iar autoturismul dat la casat să aibă cel puțin opt ani și inspecția tehnică periodică valabilă. 

  • Comisia TRAN: Ultima schimbare a orei să fie în martie 2021 ( 5 Martie 2019 )

    Un nou pas spre renunțarea la schimbarea sezonieră a orei! Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, pe scurt TRAN, a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2