Date companie
 
 
 
 

Obiceiuri de Bobotează, la Izvorul Minunilor și la Stâna de Vale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Ianuarie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : boboteaza, obiceiuri, Izvorul Minunilor
 

Creștinii ortodocși din întreaga țară au prăznuit, vineri, Botezul Domnului, sau Boboteaza, cum i se spune în popor acestei penultime sărbători de iarnă. Preoții au sfințit apele, astfel încât acestea să rămână proaspete vreme îndelungată.

AMBIANTA preoți

Este deja o tradiție, în Țara Beiușului, ca, de Bobotează, apele Izvorului Minunilor să fie sfințite. Un sobor de preoți, în frunte cu prototopul ortodox al Beiușului, părintele Ioan Nat Balint, a sfințit apele celui mai renumit izvor din Apuseni.

IOAN NAT BALINT, preot protopop Beius: "S-a statornicit o traditie sfanta, am putea spune crestineasca si sfanta de a savarsi sfintirea apei si in acest loc minunat. Dupa cum si spune, izvoul minunilor. Spre a aduce acest dar de sfintenie, apei ce se scurge din acest izvor si se raspandeste in tara și in lume."

La ceremonia religioasă a luat parte și președintele "European Drinks & Food", Viorel Micula, alături de numeroși turiști aflați în stațiunea Stâna de Vale. La finalul ceremoniei, celor prezenți le-au fost prezentate proprietățile miraculoase și calitățile ieșite din comun ale apelor Minunilor, cărora li s-a dus vestea în toată țara și chiar peste hotare. Asistența s-a putut bucura, de asemenea, de obiceiurile strămoșești dedicate perioadei de început a anului, atunci când are loc umblatul cu crucea.

VIOREL MICULA, președinte, "European Drinks & Food": "Îi multumim lui Dumnezeu ca in acest an ca si anii trecuti ne-a invrednicit ca impreuna aici la Izvorul minunilor, la Stana de Vale sa sarbatorim si sa participam la marile praznic dumnezeiesc al botezului Domnului Nostru Iisus Hristor la sfintirea apelor si a izvorului minunilor..(..)..Apa vie devine purtatoare de duh sfant, curatatoare, vindecatoare si sfiintitoare a sufletului, a tupului si a intregii naturi.(..) Dumnezeu sa ne dea sanatate, putere si bunastare sa fim mai buni, mai curati in suflet si in ganduri. De asemenea, cu ocazia sarbatoririi Sfantului Ioan celor ce poarte numele Ioana, Ion, Ioan si tuturor crestinilor, le dorim de aici de la Izvorul minunilor din Stana de Vale," La multi ani, mii de ani!"

VOX 1: "Ne bucuram si noi ca prin aceasta apa sfintita ar fi bine sa ne sfintim prin comportarea noastra, prin pace multa sa avem in sufletul nostru, in casele noastre, in tara noastra."

VOX 2:"An de an, noi avem, obiceiul sa venim aicea la Stana, suntem din zonă, izvorul inclusiv apa la oraș, bem tot de aicea."

VOX 3:"Iar apa de la izvorul minunilor, pe langa faptul ca trateaza anumite afectiuni, ea este si sfintită, an de an cu ocazia zilei de Bobotează."

După slujba de Bobotează, de la Izvorul Minunilor, credincioșii au primit apă sfințită de la preoți și au plecat, împăcați cu Dumnezeu, să se bucure de peisajele de basm existente în jurul stațiunii Stâna de Vale.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Apele Izvorului Minunilor, sfințite de un sobor de preoți ( 6 Ianuarie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru români! Clopotele bisericilor au anunțat astăzi Marele Praznic al Botezului Domnului. Potrivit tradiției, la Stâna de Vale, de Bobotează, apele Izvorului Minunilor care țâșnesc chiar în mijlocul stațiunii montane sunt sfințite astfel încât să rămână proaspete vreme îndelungată.

 • Festivalul obiceiurilor de iarnă, la Suceava ( 29 Decembrie 2018 )

  Suceava, locul în care obiceiurile de iarnă moștenite din străbuni sunt reînviate an de an, în perioada Crăciunului și Anului Nou! La parada intitulată "Crăciun în Bucovina", care a avut loc în 27 decembrie, în cadrul Festivalului Internațional...

 • Datini de Ajun, la români ( 24 Decembrie 2018 )

  Este Ajunul Crăciunului! Casa este curată, bucatele sunt pregătite, iar pomul este împodobit, în așteptarea darurilor pe care le va aduce Moș Crăciun în această seară. Ajunul Crăciunului este bogat în datini, și sunt mulți români...

 • Festival de Datini și Obiceiuri, la Oradea ( 9 Decembrie 2018 )

  Colindători din mai multe regiuni ale țării s-au întalnit la Oradea pentru a participa la cea de-a opta ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou "Asta-i datina străveche". Umblatul cu țurca, alduitul colacului, pălincii, vinului, cârnațului, obiceiul "Talgerelor", alegerea cetei junilor, au fost interpretate de copiii îmbrăcați în straie populare. 

 • Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor ( 6 Decembrie 2018 )

  Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din calendarul creștin-ortodox. Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2