Date companie
 
 
 
 

Parcul Științific Măgurele, un proiect ce poate deveni realitate

RSS Știri
 
 
Data publicării : 28 Noiembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : proiect, Magurele
 

Prima etapă a celui mai ambițios proiect al României, Parcul Științific Măgurele, a ajuns aproape de final. Studiul de fezabilitate realizat cu sprijinul Asociațieri Internaționale a Parcurilor Științifice va fi gata, cel mai probabil, în luna martie, anul viitor, iar autoritățile locale și cercetătorii implicați în proiect pregătesc etapa a doua și cea mai importantă: construirea parcului! Potrivit autorităților locale și cercetătorilor de la Măgurele, este absolut necesară demararea investiției care va influența dezvoltarea României pe termen lung. În conferința de presă susținută astăzi, președintele Consiliului Județean Ilfov a relatat o discuție cu academicianul Nicolae - Victor Zamfir avută în 2012, când Parcul Științific Măgurele era doar un plan ambițios.

MARIAN PETRACHE, președinte, Consiliul Județean Ilfov

NICOLAE-VICTOR ZAMFIR, director IFIN-HH

Stadiul actual al proiectului de la Măgurele este rezultatul a trei ani de eforturi.

NICOLAE-VICTOR ZAMFIR, director IFIN-HH

Șeful Consiliului Județean Ilfov spune că, de câțiva ani, tot pune deoparte bani pentru începerea efectivă a lucrărilor. A strâns circa 15 milioane de euro, dar ar fi nevoie de 70 de milioane de euro pentru prima etapă a construcției care se va întinde pe o suprafață de cinci hectare de teren. Autoritățile locale spun că s-au orientat spre o unitate militară dezafectată pentru a ridica parcul științific. În 2013 a fost solicitată atribuirea acestu teren, dar se pare că desele schimbări ale șefilor Executivului au împiedicat luarea unei decizii. De altfel, cei care s-au implicat în ralizarea proiectului spun că acesta va deveni realitate doar în momentul în care factorii responsabili vor ajunge la un acord.

MARIAN PETRACHE, președinte, Consiliul Județean Ilfov

Parcul Științific va cuprinde, printre altele, un centru de de excelență în cercetare - diagnosticare și tratament pentru sănătate. Deocamdată, la Măgurele este testat cel mai puternic laser din lume din punct de vedere al cercetării aplicate, care va fi complet operațional în 2019, componentele fiind instalate deja. 140 de cercetători din 20 de țări testază sistemele și echipamentele.

NARCIS CONSTANTIN, primar Măgurele, jud. Ilfov

Proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiție în cercetarea românească din ultima jumătate de secol. Problema este că, pentru ca proiectul Parcul Științific Măgurele să își atingă scopul, este nevoie de infrastructură, iar guvernanții nu par a se pune de acord cu privire la nevoile României și susținerea potențialului în cercetare și inovație din țara noastră.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2