Frica de DNA îi face pe profesori să fugă de bacalaureat! Tot mai mulți dascăli refuză să mearga la supravegherea probelor scrise, pentru că se tem că ar putea fi reclamați chiar și fără motiv că au încălcat regulile de organizare. În plus, ei susțin că nici banii pe care i-ar primi nu îi motivează, sumele fiind foarte mici. Florentina Preda este profesor într-o școală din Buzău. Pentru ea este primul an în care a refuzat să mai meargă la supraveghere la bacalaureat.
FLORENTINA PREDA, profesor: "Există mai multe motive. Unul e stresul de sfârșit de an. (...) Și al doilea. (...) Motivat de ideea de ce s-a întâmplat și am auzit și s-a mediatizat peste tot. Aș fi stresată că mi se poate întâmpla ceva, sa fiu chemată la DNA."
Sindicaliștii din învățământ îi susțin pe profesori și spun că temerile lor sunt îndreptățite.
CRISTACHE BRATU, vicepeședinte sindicat: "Există riscuri foarte mari ca acești profesori să ajungă în vizorul unor organe de cercetare penală, chiar la reclamația oricui, numai de dragul de a o face."
Mai sunt doar câteva zile până la începerea probelor scrise ale bacalaureatului, dar la Buzău listele cu profesori supraveghetori sunt incomplete. Pentru cei 3000 de elevi înscriși este nevoie de 500 de profesori în sălile de examen.
GETA BURDUCEA, inspector general: "Am acoperit în proporție de 75% acest necesar. (...) Suntem convinși că vom acoperi necesarul."
Pe 29 iunie va avea loc prima probă scrisă, la limba și literatura română, iar pe 30 iunie proba la limba și literatura maternă. Pe 1 iulie se va susține proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie cea la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate pe 6 iulie, iar contestațiile se vor putea depune în aceeași zi, până la ora 16:00. Elevii vor afla rezultatele finale pe 10 iulie.
Val de percheziții, la Timișoara! 30 de percheziții au fost efectuate de procurorii DNA și de polițiști, marți, la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, în locuințele unor angajați și la firme de transport.
Examenul național de bacalaureat 2025 a început cu proba scrisă la Limba română, obligatorie la toate profilurile. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, au fost organizare 447 de centre de examen în toată țara, iar numărul candidaților înscriși este de 108.000. Pentru rezolvarea subiectelor au fost prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
Anchetă uriașă, pentru fapte de corupție în Armata Română, cu un prejudiciu de peste 2.400.000 de euro! În dosar, este vizat comandantul Logisticii Armatei Române, generalul cu trei stele Cătălin Ștefăniță Zisu.
Proaspăt eliberat din penitenciar, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost astăzi la sediul DNA. Motivul a fost că „trebuia să i se comunice ordonanța de menținere a sechestrului judiciar în dosarul Tel Drum”.
Fostul primar al Sectorului 1 din București, Daniel Tudorache, eliberat pe cauțiune în valoare de un milion de euro și plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani! Tudorache...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019