Date companie
 
 
 
 

Romanii au sarbatorit Lasata Secului, inainte de intrarea in post

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Martie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : focuri, post, lasata, secului, paste, petrecut
 

Înainte de intrarea în Postul Pastelui, în multe localități din țară oamenii au marcat Lăsata Secului. Gorjenii au aprins focuri menite să alunge spiritele rele ale iernii si au petrecut cu vin si mâncare de dulce, de care nu vor mai avea voie să se atingã timp de 40 de zile.

AMBIANȚĂ (sărituri peste foc)

VOX "Așa este la noi. Vin, așa e, la lãsarea postului, trebuie ceva pe masã."

VOX "La Lăsarea Secului, ăsta-i obiceiul prin Gorj, pe la noi. Se fac focurile. Dupã aceea, vine fiecare vecin cu mâncare, bãuturã si ne distrãm într-o veselie..."

VOX "Petrecem, bem, care bea, mâncãm." (se aud chiuituri)

Potrivit traditiei, focurile aprinse la porti au menirea de a alunga spiritele rele ale iernii. În acelasi timp, marcheazã momentul intrãrii în postul Pastelui, care durează până pe 24 aprilie.

În satele din Bărăgan, în noaptea de Lăsata Secului, cetele de tineri s-au adunat în fața focului.

AMBIANȚĂ "Urlalia, urlalia, cine s-a însurat, pe cine a luat."

VOX "Urlalia vine de la urlat, de la tipãt. Se strigã urlalia, urlalia, fãcând referire la fetele si bãietii care nu s-au însurat si mãritat pânã la o vârstã."

VOX "De copii auzeam asa. Strigam în sat: cine nu s-a mãritat sã iasã afarã din sat!"

Oamenii au ramas în fața focurilor, unde au petrecut până după miezul nopții. Obiceiul spune că focul trebuie să fie din uscături, pentru a scoate multe scântei, în semn de bunăstare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Tradiții de Paște ( 8 Aprilie 2018 )

  De Paște, tradițiile din bătrâni se respectă cu sfințenie. În noaptea de Înviere, creștinii merg la biserică să ia Lumină. Tanti Lenuța din Chinteni a fost învățată de mama ei să aducă întotdeauna lumânarea acasă și să o aprindă la necaz. 

 • Accidente de Paște ( 8 Aprilie 2018 )

  Accidente teribile, înainte de Paște. Doi tineri din Botoșani au fost grav răniți, după ce mașina în care se aflau a intrat într-un autoturism parcat pe marginea drumului. În urma impactului, bărbații au fost proiectați prin geamurile mașinii. Tinerii se zbat acum între viață și moarte. Niciunul nu purta centura de siguranță, în momentul impactului. 

 • Ouăle de Paște, mari consumatoare de energie solară ( 4 Aprilie 2018 )

  Vopsitul oălor, misiune îndelungată și costisitoare în România! Potrivit datelor publicate de grupul energetic E.ON, pentru a fierbe și vopsi ouăle de Paști, în țara noastră sunt necesare trei zile de energie solară, în timp ce în Germania...

 • Bugetarii din 35 de instituții iau salariile înainte de Paște ( 4 Aprilie 2018 )

  Doar o parte dintre bugetari vor primi salariile înainte de Paște. În ordinul semnat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și publicat în Monitorul Oficial, nu se regăsesc bugetarii din învățământ sau cei ai...

 • Ciobanii, îngrijorați de cererea redusă de carne de miel ( 1 Aprilie 2018 )

  Îngrijorare în rândul oierilor, cu o săptămână înaintea Paștelui! Românii nu se mai înghesuie la stâne, ca în anii trecuți, ca să cumpere carne de miel pentru masa de Paște. În ton cu vremurile, ciobanii s-au reorientat...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Joi, 21 Mar. 2019

1 USD = 4.1758 RON
-0.0181
1 EUR = 4.7558 RON
-0.0049
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2