Date companie
 
 
 
 

Romanii au sarbatorit Lasata Secului, inainte de intrarea in post

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Martie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : focuri, post, lasata, secului, paste, petrecut
 

Înainte de intrarea în Postul Pastelui, în multe localități din țară oamenii au marcat Lăsata Secului. Gorjenii au aprins focuri menite să alunge spiritele rele ale iernii si au petrecut cu vin si mâncare de dulce, de care nu vor mai avea voie să se atingã timp de 40 de zile.

AMBIANȚĂ (sărituri peste foc)

VOX "Așa este la noi. Vin, așa e, la lãsarea postului, trebuie ceva pe masã."

VOX "La Lăsarea Secului, ăsta-i obiceiul prin Gorj, pe la noi. Se fac focurile. Dupã aceea, vine fiecare vecin cu mâncare, bãuturã si ne distrãm într-o veselie..."

VOX "Petrecem, bem, care bea, mâncãm." (se aud chiuituri)

Potrivit traditiei, focurile aprinse la porti au menirea de a alunga spiritele rele ale iernii. În acelasi timp, marcheazã momentul intrãrii în postul Pastelui, care durează până pe 24 aprilie.

În satele din Bărăgan, în noaptea de Lăsata Secului, cetele de tineri s-au adunat în fața focului.

AMBIANȚĂ "Urlalia, urlalia, cine s-a însurat, pe cine a luat."

VOX "Urlalia vine de la urlat, de la tipãt. Se strigã urlalia, urlalia, fãcând referire la fetele si bãietii care nu s-au însurat si mãritat pânã la o vârstã."

VOX "De copii auzeam asa. Strigam în sat: cine nu s-a mãritat sã iasã afarã din sat!"

Oamenii au ramas în fața focurilor, unde au petrecut până după miezul nopții. Obiceiul spune că focul trebuie să fie din uscături, pentru a scoate multe scântei, în semn de bunăstare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2 ( 27 Aprilie 2020 )

  Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele...

 • 183.000 de oameni, pentru minutul de aur al „Ceasurilor de Folclor” ( 20 Aprilie 2020 )

  Ediție specială de Paște și pe Favorit TV! Raluca Diaconu a fost gazda dumneavoastră între 15.30 și 20.00! 4 ore și jumătate în care artiștii preferați ne-au povestit, prin intermediul platformelor online cum întâmpină sfintele sărbători pascale, dar ne-au și cântat și încântat. 97,000 de oameni au urmărit, în medie, fiecare minut din programul Favorit TV.

 • ”Opriți Timpul”, de revăzut, luni, 20 aprilie, de la 10:30 ( 19 Aprilie 2020 )

  Atmosfera de mare sărbătoare de astăzi, din studiourile Național TV, poate fi revăzută și retrăită, mâine, de la ora 10.30! De Sfintele Paști, telespectatorii celui mai nou spectacol de televiziune din România...

 • Prințul Charles, mesaj de Paște pentru români ( 19 Aprilie 2020 )

  Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.

 • ”Opriți Timpul”, de Paște, de la 12.30, pe Național TV ( 18 Aprilie 2020 )

  Atmosferă de mare sărbătoare, mâine, în studiourile de la Național TV! De Sfintele Paști, producătorii celui mai nou spectacol de televiziune din România, “Opriți Timpul”, au pregătit o ediție specială maraton, de patru ore...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2