Date companie
 
 
 
 

Sânzienele, zâne bune

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Iunie 2022
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Sanziene
 

Pe data de 24 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, așa cum se numesc în popor. Se spune că Sânzienele sunt zâne bune, ce fac parte din familia ielelor, dar că atunci când sărbătoarea nu este respectată, devin surate cu Rusaliile, despre care se spune că sunt zâne rele. Această sărbătoare a fost păstrată din moși strămoși, cu anumite datini și superstiții. Sânzienele reprezintă și o sărbătoare religioasă care e strâns legată de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în calendar, sărbătoarea apare cu cruce roșie și trebuie respectate cu sfințenie mai multe reguli precum faptul că nu se spală, nu se fac treburi gospodărești și nu se merge la câmp. Legenda spune că cine muncește în ziua de Sânziene, va fi pocit și va ajunge să fie înnebunit de Drăgaice, niște fete tinere asemenea ielelor din povești.

ALEXANDRA VLAD, reporter
” În ziua de Sânziene, se spune că păsările încep să se pregătească deja pentru sezonul rece. Cucul este prima pasăre care dă semnalul. Dacă începe să cânte cucul de Sânziene, atunci urmează o vară caniculară și secetoasă. În cazul în care cucul cântă și după Sânziene, atunci acesta prevestește foamete și război. Tradiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele sau Drăgaicele coboară și joacă dansul ielelor, ascunse în păduri. Cel care le vede dansând se va îmbolnăvi pe loc, fiind complet fermecat de acestea.”

Un alt obicei este ca fetele care sunt bune de măritat să meargă la cules de flori pentru a împleti coronițe frumoase din flori de sânziene. După ce coronițele sunt gata, ele trebuie aruncate peste casă, iar dacă acea coroniță rămâne agățată, înseamnă că acolo va avea loc o nuntă în scurt timp.


Sânzienele, zâne bune

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sânzienele celebrează iubirea și fertilitatea ( 24 Iunie 2019 )

    Astăzi, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea, dedicată iubirii și fertilității, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuită de solstițiul de vară. Sânzienele sunt personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie.

  • Sărbătoarea Sânzienelor ( 23 Iunie 2017 )

    Creștin-ortodocșii celebrează, mâine, Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cunoscută în popor și ca Drăgaica sau Sânzienele. Sărbătoarea este una atipică, deoarece Biserica Ortodoxă...

  • Obiceiuri de Sânziene, păstrate cu sfințenie în anumite zone ale țării ( 24 Iunie 2011 )

    Dornice să-și afle mai repede ursitul, mii de tinere și-au pus sub cap coronița confecționată în ziua de Sânziene, sărbătoare care își are originea într-un cult solar străvechi și coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2