Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sânzienelor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Iunie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, traditii, Sanziene, ioan, dragaice
 

Creștin-ortodocșii celebrează, mâine, Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cunoscută în popor și ca Drăgaica sau Sânzienele. Sărbătoarea este una atipică, deoarece Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morții sfinților. Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac însă excepție de la această regulă. Sărbătoarea Sânzienelor își are originea într-un străvechi cult solar și se mai numește în unele locuri și "Cap de vară" sau "Amuțitul cucului".

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Se spune că, în noaptea de Sânziene, se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În multe zone din țară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile."

În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele trebuie să pună sub pernă flori de sânziene, pentru a-și visa ursitul. Din spice de grâu, sânziene și alte plante, fetele își împletesc cununi și se împodobesc pentru a juca dansul Drăgaicei. Dansul este o invocație pentru belșug, precum și pentru protecția gospodăriilor și ogoarelor. Potrivit credinței populare, odată cu Drăgaicele joacă și soarele la amiază, astfel că astrul zilei stă pe cer mai mult ca de obicei. Ziua de Sânziene este considerată sfântă și nimeni nu are voie să lucreze.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sânzienele, zâne bune ( 24 Iunie 2022 )

    Pe data de 24 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, așa cum se numesc în popor. Se spune că Sânzienele sunt zâne bune, ce fac parte din familia ielelor, dar că atunci când sărbătoarea nu este respectată, devin surate cu Rusaliile, despre care se spune că sunt zâne rele. Această sărbătoare a fost păstrată din moși strămoși, cu anumite datini și superstiții. Sânzienele reprezintă și o sărbătoare religioasă care e strâns legată de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în calendar, sărbătoarea apare cu cruce roșie și trebuie respectate cu sfințenie mai multe reguli precum faptul că nu se spală, nu se fac treburi gospodărești și nu se merge la câmp. Legenda spune că cine muncește în ziua de Sânziene, va fi pocit și va ajunge să fie înnebunit de Drăgaice, niște fete tinere asemenea ielelor din povești.

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • Grupul Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, bun-platnic la bugetul de stat ( 18 Ianuarie 2021 )

    110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...

  • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

    O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

  • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

    Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2