Date companie
 
 
 
 

Sânzienele celebrează iubirea și fertilitatea

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Sanziene, ie
 

Astăzi, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea, dedicată iubirii și fertilității, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuită de solstițiul de vară. Sânzienele sunt personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie.

AMBIANȚĂ

În credința populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, preotese ale soarelui, care umblă pe pămant, cântă și dansează, înzestrând plantele cu puteri vindecătoare. Ele înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și de vijelii. Sunt zâne bune, dar atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni și forțe distructive, stârnind furtuni și vijelii, aducând grindina, lovindu-i pe cei păcătoși cu lanțul Sânzienelor și lăsând câmpurile fără rod. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

COSMINA STOIAN, reporter

"Ziua de Sânziene, sărbătorită la Muzeul Național al Satului a readus în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeși, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de țăranul român acum 100 de ani pe porți, la recunoașterea unor obiecte din gospodăriile muzeului."

Pe lângă această mare sărbătoare, românii mai sărbătoresc astăzi și ziua internațională a iei, care este celebrată începând cu anul 2013. Ia, o tradițională cămașă purtată în trecut în zile de sărbătoare, a devenit în prezent un obiect de vestimentație nelipsit din garderoba românilor.

VOX
"Muzeul Satului este locul nostru preferat pentru a petrece timpul, mai ales în aceste zile tradiționale. Acest loc înlocuiește satul de altă dată. Copii crescând în capitală, găsesc aici satul."

"Este ziua iei(...) și de Sânziene. Am făcut păpuși și am cumpărat căsuțe care merg la bluze."

VOX
"Am venit pentru că este ziua iei. (...)24 iunie. (...)Am văzut multe căsuțe frumoase și la atelier am făcut păpuși."

De la Muzeul Satului nu au lipsit atelierele de creație și teatrul de umbre pentru copii. Au fost organizate și două concursuri în care au fost admirate și premiate cele mai vechi și frumoase ii și cămăși.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sânzienele, zâne bune ( 24 Iunie 2022 )

  Pe data de 24 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, așa cum se numesc în popor. Se spune că Sânzienele sunt zâne bune, ce fac parte din familia ielelor, dar că atunci când sărbătoarea nu este respectată, devin surate cu Rusaliile, despre care se spune că sunt zâne rele. Această sărbătoare a fost păstrată din moși strămoși, cu anumite datini și superstiții. Sânzienele reprezintă și o sărbătoare religioasă care e strâns legată de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în calendar, sărbătoarea apare cu cruce roșie și trebuie respectate cu sfințenie mai multe reguli precum faptul că nu se spală, nu se fac treburi gospodărești și nu se merge la câmp. Legenda spune că cine muncește în ziua de Sânziene, va fi pocit și va ajunge să fie înnebunit de Drăgaice, niște fete tinere asemenea ielelor din povești.

 • Sărbătoarea Sânzienelor ( 23 Iunie 2017 )

  Creștin-ortodocșii celebrează, mâine, Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cunoscută în popor și ca Drăgaica sau Sânzienele. Sărbătoarea este una atipică, deoarece Biserica Ortodoxă...

 • ”Flori de ie” de Ziua Unirii, la Iași ( 24 Ianuarie 2017 )

  Unirea, sărbătorită cu "Flori de ie", la Iași! Peste 150 de costume tradiționale românești unice pot fi admirate la expoziția amenajată în Sala Voievozilor din Palatul Culturii. Vizitatorii pot vedea ii și veșminte populare din toate colțurile țării. Modelele sunt vechi de sute de ani și fiecare are propria-i poveste.

 • Bujorul, propus ca floare națională ( 31 Mai 2015 )

  Comunitatea La Blouse Roumaine, initiatoarea ZILEI UNIVERSALE A IEI, care se sarbatoreste in fiecare an in 24 iunie, vine cu o noua propunere inspirata. 

 • Jackie Chan, îndrăgostit de portul popular românesc ( 13 Septembrie 2014 )

  Invitat special la festivitatea de deschidere a Zilelor Filmului Chinezesc, unde și-a lansat și cele mai recente producții, celebrul actor american, Jackie Chan, s-a arătat extrem de încântat de portul nostru popular! Aflat pentru prima dată în țara noastră, starul american a îmbrăcat o ie românească, pe care a îndrăgit-o foarte mult. El a mărturisit că se teme de cascadoriile care l-au făcut celebru, după ce...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2