Mare sărbătoare în lumea creștină! Credincioșii ortodocși cinstesc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Este și motivul pentru care sărbătoarea se mai numește și Cinzecime. Potrivi credinței creștine, Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului. Limbile de foc, forma sub care s-a pogorât Sfântul Duh între apostoli, sunt închipuite, astăzi, de frunzele de nuc sau de tei, care sunt duse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și deasupra ușilor, pentru a proteja casa și pe cei ai casei de fulgere, grindină și de duhurile cele rele. În unele zone, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În ziua de Rusalii, se împart farfurii frumos împodobite, pentru cei vii. Referitor la respectarea acestei sfinte sărbători, se spune că oamenii care se ceartă vor fi luați din Rusalii. În Duminica Rusaliilor, în unele sate se mai respectă tradiția sfințirii apei, săvârșite de preot, împreună cu enoriașii, pe câmpuri. Cu aghiazma se stropesc, apoi, culturile agricole. Luni, după Rusalii, este marea sărbătoare a Sfintei Treimi. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere.
A început postul Crăciunului! Al doilea ca asprime după postul Paștelui, postul Crăciunului a fost rânduit de Biserica creștină pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului.
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Sfânta Maria Mică, o mare sărbatoare creștină, celebrată, astăzi, la fel ca în fiecare an, pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului a fost cinstită în toate bisericile, prin slujbe și rugăciuni. În popor, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului...
Șase sute de copii din familii nevoiașe au primit, în dar, rechizite școlare din partea parohiilor din Sectorul 6. Darurile au fost date prin intermediul Protoieriei Sector 6 București. Rechizitele au fost distribuite la Mânăstirea Chiajna.
Paradă spectaculoasă de Ziua Marinei! Zece mii de persoane au venit pe faleza din Constanta pentru a asista la actiunile organizate de fortele navale. La eveniment a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019