Date companie
 
 
 
 

Scandal la Sf. Parascheva

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Octombrie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : scandal, Sf. Parascheva
 

Incidente la Iași, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Unii credincioși i-au îmbrâncit și bruscat pe membrii forțelor de ordine și au încercat să ajungă în apropierea raclei cu moaște, care a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane.

Ambianță 

Pentru a detensiona situația, jandarmii au permis unor grupuri mici de persoane să intre în curte. Oamenii sunt nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus. 

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, S-a născut în secolul al XI-lea, într-o familie de creștini bogați, la Epivat, în Tracia, pe actualul teritoriul european al Turciei. A simțit chemarea credinței încă din copilărie, la vârsta de 10 ani, când și-a împărțit hainele săracilor. Ulterior, s-a retras în pustietate și apoi la mănăstire. După ce a petrecut mai mulți ani la Ierusalim și Constantinopol, a revenit în localitatea natală, unde a trecut la cele veșnice. Moaștele sale, cinstite în întreaga zonă balcanică, au fost aduse de la Constantinopol la Iași în 1641, de domnitorul Vasile Lupu. În popor se crede că Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu pentru familii, pentru sănătatea oamenilor și pentru femeile însărcinate. De asemenea, este aducătoare de ploi mănoase și de recolte bogate. În această zi se dă de pomană must, vin nou și pâine. Se fac și previziuni meteorologice. Ciobanii spun că, dacă oile dorm înghesuite, iarna va fi una grea, lungă și friguroasă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2