Date companie
 
 
 
 

Schelet preistoric uriaș, descoperit în județul Vaslui, a Muzeul ”Antipa”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Februarie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : muzeul, antipa, schelet, stefanescu, deinotherium, gigantissimum, paleontolog, gregoriu
 

Zi de sărbătoare, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”! Această zi de duminică a fost dedicată prezentării unuia dintre cele mai mari animale care au trăit pe Pământ, un fel de elefant preistoric, denumit științific Deinotherium Gigantissimum. Numele său este alcătuit din cuvinte de origine greacă, care ar însemna, în traducere, „animal înfricoșător uriaș”. Totodată, această zi a fost dedicată memoriei geologului și paleontologului Gregoriu Ștefănescu, cel care a descoperit scheletul uriașului mamifer, în 1890, în localitatea Mânzați, din județul Vaslui.

LUIS OVIDIU POPA, director general, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Astăzi, aniversăm nașterea profesorului Gregoriu Ștefănescu, patriarhul geologiei românești, așa cum a fost el denumit, și cel care a fost al treilea director al Muzeului de Științe Naturale. Motivul pentru care discutăm despre această personalitate, astăzi, în afară de faptul că a fost director al muzeului, este că a fost descoperitorul celebrului schelet al speciei Deinotherium Gigantisimum, cea pe care o avem în fundal. Este piesa principală a muzeului Antipa.”

Exponatul este considerat unicat, deoarece s-a conservat aproape în întregime. Uriașul animal ierbivor, dispărut cu peste două milioane de ani în urmă, făcea parte dintr-o specie extrem de rară. Este înrudit cu elefanții actuali, doar că au urmat linii evolutive diferite. Caracteristica genului Deinotherium este prezența fildeșilor arcuiți în jos și fixați pe maxilarul inferior față de elefanții actuali, la care sunt situați pe maxilarul superior și arcuiți în sus.

LUIS OVIDIU POPA, director general, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Are o istorie interesantă! Profesorul Ștefănescu a descoperit prima dată doar o măsea, în 1878, cu ajutorul căreia a descris această specie și și-a dat seama că aparținea unei specii necunoscute până atunci.”

Săpăturile efectuate în localitatea Mânzați, unde oamenii locului găsiseră niște oase gigantice, au scos la lumină scheletul, așa cum îl vedem astăzi. Era primul schelet descoperit aproape complet, al unui Deinotherium, din lume.

COSMINA STOIAN, reporter ”Acest schelet uriaș pe care îl vedeți, a aparținut unui elefant care a trăit în urmă cu cel puțin 6 milioane de ani. Are o lungime de 3,5 metri și o înălțime de 4,5 metri. În pofida dimensiunilor mari, este vorba de un pui, adulții atingând și 5 metri înălțime. Acesta se hrănea cu aproximativ 400 de kg de plante pe zi, adică în medie, hrana a 40 de cai.”

VOX ”Mi se pare foarte interesant! L-au restaurat destul de bine. Am înțeles că arăta mai rău. Ar fi fost interesant să trăiască acum. Mi-ar fi plăcut să văd ce s-ar fi întâmplat.”

VOX ”Este super și extrem de mare! Cred că atrage pe toată lumea acest schelet și, fiind descoperit în România, la Vaslui, la noi, este superb!”

VOX ”E foarte frumos și ne place de fiecare dată când venim. Este foarte important să ne cunoaștem trecutul și să știm de unde suntem, ne plae foarte mult.”

VOX ”E mare și superb, are multe oase!”

Scheletul de ”Deinotherium gigantissimum” expus la Muzeul „Antipa” din București este o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice, fiind și un exponat de excepție din patrimoniul cultural deținut de România.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2