Date companie
 
 
 
 

Tichetele de masă pe hârtie, pericol pentru milioane de români

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Februarie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : tichete de masa, autoritati, finante, pericol
 

Tichetele de masă pe suport hârtie, pericol pentru milioane de români, reprezinta motivul de la care a pornit campania National TV, privind scoaterea de pe tichetele de masa a datelor personale ale utilizatorilor, intre care, codul numeric personal, considerat intaiul element de siguranta a identitatii unei persoane. Demarata la sfarsitul saptamanii trecute, campania pare sa aiba ecou in randurile institutiilor statului. O prima reactie, desi cu un continut timid, ne-a sosit din partea Ministerului de Finante, inca de luni dimineata. Misiva pe care Serviciul de comunicare, relatii publice si mass-media din minister, ne-a adresat-o, contine, pe larg, citate din mai multe legi si hotarari de Guvern, menite sa ne convinga asupra obligativitatii inscrierii cnp-ului pe tichetele de masa. Un raspuns, ceva mai elaborat decat cel pe care ni l-au trimis saptamana trecuta, insa, nimic concludent. Adica, nimic care sa explice clar de ce este obligatorie inscrierea codului numeric personal al milioane de persoane pe tichetele de masa, stiut fiind faptul ca acestea zac, cateva zile, in sertarele a mii de magazine de cartier. Surse din Politie, care doresc sa ramana, cel putin deocamdata, in sfera anonimatului, avertizeaza ca o simpla patrundere prin efractie in interiorul unui magazin ii poate asigura infractorului date confidentiale despre sute de persoane care au ales sa isi faca cumparaturile in acea unitate. Din raspunsul oferit de catre Ministerul Finantelor, un singur articol a fost in masura sa ne retina, totusi, atentia, si anume, cel referitor la art. 8, alin. 1, din Legea 677/2001. Textul articolului, vechi de 15 ani, nu face altceva decat sa anuleze, pur si simplu, dreptul persoanei vizate de a-si da sau nu, in mod expres consimtamantul, pentru a i se publica datele cu caracter personal, intrucat el contine si clauza privind prevederea, in mod expres, intr-o dispozitie legala. Pai, atunci, la ce mai foloseste consimtamantul fiindca, nu-i asa?, unde-i lege, nu-i tocmeala! 

Presedintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, domnul Ovidiu Nicolescu subliniază că astfel devenim foarte vulnerabili. 

Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR: Romania este foarte important ca in toate domeniile sa se alinieze la practicile bune europene care au dat performanta. Un astfel de domeniul il reprezinta si cel al tichetelor de masa, unde, in mod surprinzator, ca o exceptie fata de practicile europene, pe aceste bonuri se trec date, informatii confidentiale, referitoare la CNP si firma la care lucreaza. Este absolut necesar sa se elimine aceste elemente pentru ca trecute pe aceste bonuri, ele isi pierd confidentialitate, persoana sau firma respectiva devin vulnerabile. Este inadmisibil sa promovam elemente care nu respecta reguli de baza din puncte de vedere al confidentialitatii si vehicularii informatiilor cu caracter personal si social. 

stand-up Alexandra Georgescu: Petiția online “Tichetele de masă pe suport hârtie, pericol pentru angajați”, inițiată de Național Tv, prin care solicităm public Guvernului modificarea cadrului legal, astfel încât sa fie scoasa din lege obligativitatea inscrierii pe tichetele de masa a datelor cu caracter personal nu a rămas fără reacții. Reprezentanții Societății civile s-au alăturat demersului nostru și au subliniat necesitatea de a pune capăt acestui abuz care ne lasă pe fiecare dintre noi în mâinile falsificatorilor de acte. 

Petre Răcănel, presedinte Federatia Societatea Civila Romaneasca: Societatea Civila considera ca este un abuz de lege in cazul tichetelor de masa, intrucat salariatul nu si-a dat in mod expres acordul ca numele si datele sale personale, inclusiv CNP-ul sa fie trecute in tichetul de masa. Aceste date pot fi folosite, teoretic, in continuare de oricine in complicitate cu functionarul care incaseaza aceste tichete. Folosirea datelor personale fara acordul persoanei in cauza poate permite chiar savarsirea de infractiuni, mai ales in domeniul economic si financiar bancar. Fata de aceasta situatie, Federatia Societatea Civila Romaneasca, propune si sustine modificarea legilor de mai sus, in sensul punerii lor in concordanta cu legea 777 din 2001, astfel incat cetateanul sa fie protejat de orice risc si abuzuri. 

Angajații care primesc tichete de masă sunt nemulțumiți de decizia Guvernului și spun că autoritățile nu fac altceva decât să ușureza munca infractorilor, oferindu-le acestora datele personale ale milioane de români. 


VOX 1: Suntem deja expusi. (...) Iti pot face si acte false la o casa, de exemplu. E foarte simplu. In ziua de astazi sunt tot felul de formalitati din astea care se pot face. 

VOX 2: Nu pot fi folosite aceste date in alte scopuri? Banuiesc ca da, nu m-am gandit niciodata la chestia asta. N-ar fi bine sa fie scoase aceste date de pe tichete? Probabil, macar CNP-ul. 

VOX 3: Nu au niciun element de protectie a datelor aici. Pot fi folosite. Se pot confectiona acte in concordanta cu datele de aici. La cate nu ne asteptam in tara asta? N-ati vazut? I-au gasit pe unii cu vrafuri de acte de identitate si de cartele si cu carduri. E o prostie. 

VOX 4: Ce risc exista? Furt de identitate. (...) Credite pe numele meu. 

VOX 5: Dupa mine nu e normal. Nu e normal sa fie CNP-ul, nici numele si cu asta basta. Suntem contabilizati prea mult. Cu mijloacele de astazi, cate nu se pot face. 

VOX 6: Se poate folosi oricine de CNP-ul meu. Imi ia codul si il foloseste in alta parte, nu e in regula. 

VOX 7: Am auzit mai multe cazuri. Am fost atentionati sa nu dam CNP-ul nimanui. Reporter: Si totusi il dam la un magazin din coltul strazii. « înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Suspiciune de atac cibernetic asupra platformei IMM Invest, imediat după lansare ( 17 Aprilie 2020 )

  Platforma IMM Invest, anunțată cu surle și trâmbițe de guvern, nefuncțională chiar la lansare! Platforma unde IMM-urile pot accesa credite garantate, ca parte a planului de repornire a economiei, s-a blocat la jumătate de oră...

 • Localitatea Godeni, în carantină totală ( 7 Aprilie 2020 )

  Localitate din județul Argeș, în carantină totală! Este vorba de Godeni, aproape de Câmpulung, unde, într-o singură zi, 12 persoane care participaseră la o înmormântare, au fost confirmate pozitiv la testul...

 • Românii, la iarbă verde în plină pandemie de coronavirus ( 21 Martie 2020 )

  Inconștiența, iresponsabilitate sau ignoranță? În timp ce medicii se luptă pentru salvarea oamenilor infectați cu noul coronavirusului, iar autoritățile impun măsuri menite să protejeze populația, mulți români nu par deloc...

 • Ministrul Finanțelor anunță controale la Primăria Capitalei ( 28 Ianuarie 2020 )

  Război între Ministerul Finanțelor și Primăria Capitalei! Florin Cîțu, șeful de la Finanțe, a anunțat că va dispune o inspecție economico-financiară la Primăria Municipiului București, precum și la companiile municipale aflate în subordine.

 • Plan de eliminarea a cozilor de la Fisc, cu ajutorul unui click ( 22 Decembrie 2019 )

  Cozile de la ghișeele Fiscului, eliminate cu ajutorul unui simplu click pe dispozitivele mobile! Ministrul Finanțelor Florin Cîțu dezvăluie un astfel de plan, într-o postare pe Facebook. Se urmărește, astfel, modernizarea...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2