Date companie
 
 
 
 

Tribunalul București urmează să se pronunțe în dosarul de fraude bancare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Noiembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : fraude, inculpati, sistem bancar
 

14 ore, atât a durat audierea celor 33 de inculpați din mega-dosarul de fraudă izbucnit în sistemul bancar. Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat arestarea preventivă a suspecților, dar, din cauza complexității cazului și a numărului mare de persoane implicate, magistrații Tribunalului București au amânat pronunțarea și i-au pus în libertate pe inculpați. În schimb, Tribunalul Călărași a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a zece persoane.

NASTY VLĂDOIU, avocatul lui Claudiu Cercel-Duca: "Până diseară, la orele 20.00, când instanța se va pronunța, sunt toți liberi să meargă acasă.(...)Nu există declarații care să spună, din comitetul de 3 persoane, care au aprobat acel credit, care să spună: Claudiu Cercel ne-a dat vreun telefon sau ne-a cerut în vreun fel sau ne-a trimis mesaj prin care să-și exercite influența în acordarea acelui credit."

Apărătorul lui Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședintele uneia dintre băncile implicate în scandal, susține că la dosar există doar două interceptări telefonice, care nu fac însă dovada comiterii unei infracțiuni, și mai multe declarații ale unor martori. Premierul Victor Ponta spune, însă, că toți cei care se fac vinovați de fraudă bancară trebuie să răspundă în fața legii.

VICTOR PONTA, premierul României: "Mă bucur ori de cât ori autoritățile statului, și mă refer și la Parchet, și ceilalți, își fac datoria și combat astfel de rețele care, de ani de zile, căpușau sistemul bancar și pe cel administrativ. E foarte bine, toți trebuie trași la răspundere. Nu pot decât să urez succes în asemenea acțiuni."

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, contrazice referatul procurorilor DIICOT, potrivit căruia 80% din sistemul bancar a fost cuprins de caracatița fraudelor. Isărescu atrage totodată atenția că toată această agitație creată în jurul băncilor poate deveni periculoasă pentru toată lume.

MUGUR ISĂRESCU, guvernatorul B.N.R.: "Cum 80%, probabil 0,8%. E o eroare, n-are cum să fie. Numai primele trei bănci au 2.000 de unități bancare. 16 unități cât poate să fie.(...) Justiția se aplică și trebuie evitate exagerările pentru că după aceea toată lumea va avea de suferit dintr-o instabilitate bancară."

Guvernatorul a ținut să lămurească și rolul Direcției de supraveghere din cadrul Băncii centrale.

MUGUR ISĂRESCU, guvernatorul B.N.R.: "Acordarea creditelor este responsabilitatea totală a băncilor comerciale. (...) Supravegherea BNR este suficient de tare. (...) Să nu confundați supravegherea cu faptul că ne punem în spatele fiecărui ofițer de credit câte un supraveghetor."

Suspecții sunt acuzați că ar fi obținut de la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții de utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de liderii grupării. Frauda a fost estimată la 22 de milioane de euro.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2