Date companie
 
 
 
 

Un erou al aerului

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Aprilie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pilot, veteran, Petru Tămășdan
 

Un erou neștiut! Fost pilot militar si comandant de navă pe cursele externe ale Tarom, Petru Tămășdan are la activ 17.000 de ore de zbor. În 31 de ani, a ținut manșa aeronavei peste 7.000.000 de kilometri, cam de 150 de ori circumferința terestră. De-a lungul carierei, datorită curajului și echilibrului său psihic, Petru Tămășdan a rezolvat numeroase situații neprevăzute, care apar doar în rapoartele de zbor, fiind rareori povestite și niciodată publicate. Ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, fostul pilot își amintește cum a început pasiunea lui pentru zbor.

PETRU TĂMĂȘDAN, fost pilot
"Pasiunea pentru aviație... aviator."

Petru Tămășdan povestește cu emoție despre jurământul pe care l-a depus la începutul carierei sale.

PETRU TĂMĂȘDAN, fost pilot

"Jurământul a fost... și în sufletul meu. (...) Ce sentiment... așa ceva. (...) Știți câți mi-au dat... i-am rupt aici."

"Niciun avion distrus, nicio viață pierdută" este sloganul după care Petru Tămășdan s-a ghidat de fiecare dată când a fost la manșă. El a pilotat toate tipurile de avioane de război din dotarea aviației române, iar în anul 1958 a fost transferat la TAROM. A fost începutul unei noi experiențe care i-a adus consacrarea ca pilot de transport internațional. Petru Tămășdan a rămas și astăzi un mare pasionat al aviației și recomandă tinerilor care își doresc o carieră în acest domeniu să dea dovadă de seriozitate maximă.

PETRU TĂMĂȘDAN, fost pilot
"Să facă aeromodele... reclamație."

După pensionare, Petru Tămășdan a devenit membru al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aviației. El continuă să slujească aviația românească, prin întâlniri periodice cu veteranii aerului și printr-o activitate publicistică remarcabilă. 
Fostul pilot și-a transpus pasiunea pebtru zbor și în poezii pline de sensibilitate: 
"Noi decolăm pe orice vreme! 
Dumnezeu păzește îndrăzneala noastră! 
Noi decolăm și nu ne pasă, 
Decât zborul fericit mereu să iasă 
Noi tot zburăm!" - sunt câteva dintre versurile scrise de Petru Tămășdan.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Centru pilot pentru victimele violurilor, la Spitalul Universitar ( 26 Noiembrie 2018 )

  Primul centru pilot din România, dedicat gestionării situațiilor de viol, inaugurat în această dimineață, la Spitalul Universitar de Urgență din București! Centrul Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol asigură examinarea medicală și medico-legală...

 • Anchetă în cazul tragediei aviatice de la Fetești ( 8 Iulie 2018 )

  Se caută răspunsuri după tragedia de ieri, de la showul aviatic de la Baza Aeriană Borcea! Un aparat de zbor MiG 21 LanceR MIG-ul s-a prăbușit la câțiva kilometri de miile de oameni care asistau la show-ul aviatic de la Fetești.

 • Pilot unui MIG-21 LanceR, mort în accidentul produs la Baza Aeriană Borcea ( 7 Iulie 2018 )

  Accident dramatic la Baza Aeriană Borcea, în timpul unui miting aviatic. Pilotul unui MiG-21 LanceR și-a pierdut viața în urma prăbușirii aparatului de zbor care executa un show aviatic. Tragedia s-a produs în jurul orei 13.30.

 • Anchetă în cazul accidentului aviatic de la Băleni ( 7 Iunie 2018 )

  Anchetă a Parchetului Curții de Apel Galați, după ce un avion utilitar de mici dimensiuni a aterizat forțat pe un câmp din zona localității Băleni. Procurorii fac cercetări privind exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu...

 • Ceremonii în memoria comandorului Ion Stăiculescu ( 3 Iunie 2018 )

  Ceremonii în memoria comandorului Ion Stăiculescu, decedat în timp ce se afla în misiune în Franța. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că pilotul militar va fi comemorat în toate unitățile din țară, luni, de la ora 8.15. Comandorul Ion Stăiculescu...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 26 Mar. 2019

1 EUR = 4.7564 RON
0.0026
1 USD = 4.2005 RON
-0.0008
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2