Date companie
 
 
 
 

La Miercurea Ciuc au avut loc manifestatii dedicate implinirii a sapte decenii de la semnarea Dictatului de la Viena

RSS Știri
 
 
Data publicării : 12 Septembrie 2010
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : miercurea ciuc, mars, mars controversat, dictatul de la viena, 70 de ani, transilvania, trupele ungare
 

Mars controversat, în memoria Dictatului de la Viena! Circa 200 de persoane au participat, sâmbata, la manifestarea organizata la Miercurea Ciuc de "Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate", pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena si intrarea lui Horthy Miklos, în oras. Actiunea a stârnit, însa, controverse în rândul politicienilor locali.

La ora 13.00, treizeci de husari veniti din zona Ciucului de Jos s-au întâlnit în fata Garii din Miercurea Ciuc, de unde au pornit într-un mars calare spre centrul municipiului, pentru a ajunge în Piata Cetatii, în fata Primariei. La manifestari au participat aproximativ zece tineri îmbracati în tricouri negre, cu steaguri ale Ungariei Mari în mâini. De la eveniment nu a lipsit nici primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care a tinut un scurt discurs pentru a sublinia "importanta" evenimentului din urma cu 70 de ani.

RADULY ROBERT KALMAN, primar Miercurea Ciuc : "Conform legii în vigoare, aceasta manifestare e autorizabila. În calitate de primar nu am refuzat nicio manifestare, iar libera exprimare nu trebuie sa existe doar în Constitutie, ci si în practica."

Manifestarea a stârnit indignare în rândul liderilor locali, informeaza NewsIn.

Prin telefon: MIRCEA DUSA, deputat PSD : "Dupa câte stim noi, Horthy Miklos este asimilat nazismului si criminalilor de razboi, ori a face astfel de actiuni, care sa comemoreze persoane care n-au nicio legatura cu istoria noastra si cu umanitatea este un lucru de condamnat!"

Pe data de 30 august 1940, la Viena, ministrii de externe ai Germaniei si Italiei au pecetluit soarta Transilvaniei. Potrivit Dictatului de la Viena, partea nordica a teritoriului revenea Ungariei, iar cea de sud ramânea României. O luna mai târziu, trupele ungare au intrat în Ardealul de Nord.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Tensiuni diplomatice între București și Chișinău, după blocarea Marșului Unirii la Vama Albița ( 29 August 2018 )

  Ministerul Afacerilor Externe i-a cerut explicații ambasadorului Republicii Moldova la București, cu privire la motivele pentru care participanților la Marșului Unirii nu li s-a permis, începând de luni, trecerea frontierei la Vama Albița.

 • Marș pe biciclete dedicat Centenarului Marii Uniri ( 26 Iunie 2018 )

  Marș pe biciclete dedicat Centenarului Marii Uniri. Aproximativ 250 de bicicliști au plecat miercuri din București, Iași, Timișoara și Drobeta Turnu Severin, pentru a se reuni, cinci zile mai târziu, la Alba Iulia, în cadrul celui mai mare marș pe bicicletă dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire - "Pedalăm pentru România”. 

 • Nou protest în Prelungirea Ghencea ( 1 Aprilie 2017 )

  Un nou marș de protest, pe bulevardul Prelungirea Ghencea din capitală! Peste o mie de oameni au ieșit în stradă să ceară autorităților modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, stradă cu 4 benzi, trotuare, pistă de biciclete precum și un pod peste Centură. Acesta este cel de-al optulea protest din ultimii 4 ani. 

 • Penalități pentru firma care trebuia să execute tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borș ( 5 Noiembrie 2016 )

  Penalități pentru firma care se ocupă de construcția secțiunii 3C Suplacu de Barcău – Borș din autostrada Transilvania! Realizat în proporție de 50% de compania americană Bechtel, tronsonul de 60 de kilometri dintre Suplacu de Barcău și Borș se degradează pe zi ce trece, din cauză ci firma care a câștigat...

 • Marșul minerilor spre București devine din ce în ce mai greu ( 13 Aprilie 2016 )

  Minerii care vin pe jos în Capitală au reușit să parcurgă aproape o sută de kilometri, însă drumul greu a început să îi afecteze. După zeci de kilometri au început să apară problemele. Au făcut bășici la picioare, iar unul dintre ei a trebuit să abandoneze drumul pentru a merge la spital.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Luni, 17 Dec. 2018

1 EUR = 4.6550 RON
0.0010
1 USD = 4.1067 RON
-0.0130
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2