Date companie
 
 
 
 

Din viata romilor

 

Difuzare : Duminică 16:30

 

Tip emisiune : Publicistica

 
 

Dincolo de stirile de groaza si scandal, romii apar la televizor asa cum sunt in realitate, in cea mai misto emisiune cu si despre ei - “Din viata romilor”. Gazdele emisiunii vor fi actorii Zita Moldovan si Sorin Sandu. In fiecare duminica, de la 16.30, Zita si Sorin va asteapta cu informatii de actualitate, interviuri, reportaje, muzica si concursuri.

Politicieni, diplomati sau artisti, invitati in platoul emisiunii, vor descrie lumea diversa a romilor. Si aceasta pentru ca subiectele “misto” sunt altceva decat scandal!

In exclusivitate la “Din viata romilor” va fi difuzat videoclipul melodiei: Gelem, gelem”. Imnul romilor este reorchestrat de Aurel Ionita si interpretat de Mahala Rai Band, alaturi de Vali Rupita, in calitate de regizor si ...solist.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duminică, 26 Mai. 2019
Va oferim informatii despre derularea Campaniei „S.O.S. COPIII ROMI” si pregatirea pentru admiterea la liceu. De asemenea, va prezentam ce noi masuri va implementa Partida Romilor pentru a rezolva cu prioritate problemele cu care se confrunta adesea romii. Va prezentam si o initiativa majora, menita sa schimbe in bine viata romilor din intreaga tara. Liderii Partidei Romilor au hotarat lansarea Campaniei „PLANUL NATIONAL DE DEZVOLTARE A COMUNITATILOR DE ROMI”.
Duminică, 19 Mai. 2019
Ne apropiem cu pasi repezi de perioada examenelor. Pentru a veni in sprijinul parintilor si elevilor care se pregatesc de admiterea la liceu, v-am pregatit o editie in care va raspundem tuturor intrebarilor legate de aceasta tema. Echipa emisiunii „Din viata romilor” continua sa fie in mijlocul comunitatilor din tara. Alaturi de reprezentantii Partidei Romilor din Judetul Gorj, vom intra in comunitatile din Targu Jiu, in cartierele Obreja si Meteoru.
Duminică, 12 Mai. 2019
Echipa noastra va prezinta un reportaj realizat in judetul Brasov. Vedem care sunt problemele comunitatii din zona, cum decurge comunicarea cu autoritatile si ce masuri se iau pentru a ajuta populatia. Va propunem si o dezbatere inedita! Reprezentantii Organizatiei de Tineret a Asociatiei Partida Romilor Pro Europa vin in platoul nostru pentru a-si face cunoscute ideile, proiectele si activitatea. Aflam cum gandesc tinerii romi, ce ii motiveaza, cum se pregatesc sa raspunda nevoilor comunitatii.
Duminică, 05 Mai. 2019
Va prezentam situatia actuala a comunitatilor de romi din judetul Dolj. Intr-un reportaj realizat de echipa emisiunii noastre, va aratam care sunt problemele minoritatii rome din doua comune doljene, precum si din municipiul Craiova. Vom vorbi si de o tema prioritara pentru etnia roma: educatia. Catalin Manea, prim-vicepresedinte al Partidei Romilor si Marius Caldararu, inspector pentru romi in cadrul Ministerului Educatiei, vin in platoul nostru pentru a face o analiza pe marginea situatiilor cu care se confrunta sistemul national de educatie.
Duminică, 28 Apr. 2019
27 aprilie 1919 este ziua in care, la Ibasfalau, delegati ai romilor din toata tara au semnat primul manifest politic al etniei. Acum 100 de ani, Marea Unire a fost recunoscuta de aceasta minoritate, drept urmare au fost cerute pentru prima data drepturi si obligatii egale pentru toti cetatenii Romaniei Mari. Invitatii nostri, Daniel Radulescu si Iulian Paraschiv, fac o analiza a aspectelor care au marcat de-a lungul timpului miscarea civica roma.
Duminică, 21 Apr. 2019
In Duminica Floriilor va invitam sa urmariti o editie de sarbatoare! Pentru ca o buna parte a telespectatorilor nostri isi celebreaza ziua onomastica, va bucuram cu voie buna, muzica si dedicatii pentru toti sarbatoritii. Invitati in platoul nostru sunt Taraful Emil Poke, Vica Vijelie si Daniel Florin. Asadar, transmitem cele mai bune ganduri tuturor celor ce poarta un pretios nume de floare!
Duminică, 14 Apr. 2019
Va prezentam cele mai importante evenimente din actualitatea etniei rome, desfasurate in contextul Zilei Internationale a Romilor - celebrata in intreaga lume pe 8 aprilie. Vom urmari cum a fost marcata aceasta sarbatoare de catre Centrul National de Cultura a Romilor „Rromano-Kher”, alaturi de Agentia Nationala pentru Romi, in cadrul Muzeului Taranului Roman, acolo unde au fost organizate ample manifestari culturale.
Duminică, 07 Apr. 2019
De 14 ani promovam traditiile, istoria si cultura romilor, sustinem campanii sociale si educationale si va oferim momente exceptionale de diverstisment. De asemenea, am contribuit la afirmarea identitatii etnice, precum si la actiuni de combatere a discriminarii. In aceasta editie aniversara, va invitam sa descoperiti povestea primului program de televiziune dedicat romilor si sa urmariti cele mai importante momente care ne-au tinut impreuna vreme de 14 ani!
Duminică, 31 Mar. 2019
Saptamana aceasta invitatul lui Vali Rupita „La un ceai cu Rom” este Nicolae Paun – presedintele Asociatiei Partida Romilor ”Pro Europa”. Va invitam la o discutie interesanta pe marginea viitoarelor alegeri europarlamentare, precum si la un dialog semnificativ despre obiectivele si strategiile Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa” din perioada urmatoare.
Duminică, 24 Mar. 2019
Va prezentam situatia comunitatilor de romi din judetul Dambovita. Va aratam cum sunt reprezentate interesele romilor, care sunt problemele cu care se confrunta si ce solutii exista pentru imbunatatirea conditiilor de trai. Apoi va invitam sa descoperiti povestea unui spectacol fascinant, interpretat in premiera la Bucuresti. Va prezentam in exclusivitate un material realizat in compania celebrilor artisti ai teatrului Romen din Moscova. Patrundem in culisele show-ului de succes „Satra – Noi, tiganii”.
Duminică, 17 Mar. 2019
In aceasta editie va prezentam obiectiv situatia romilor din tara. Echipa emisiunii noastre s-a deplasat in mijlocul comunitatii. Am vizitat principalele localitati in care reprezentanti ai minoritatii rome activeaza in consiliile autoritatilor locale. Am dedicat aceasta editie judetului Ialomita, recunoscut ca avand o pondere semnificativa de cetateni romi. Tot in aceasta editie discutam cu Cristian Irimescu despre antibiotice si administrarea corecta a acestora la rubrica „Pastila de sanatate”!
Duminică, 03 Mar. 2019
Va vom prezenta ce anume s-a discutat in cadrul intalnirii organizate de Fundatia Agentia Impreuna, privind o mai buna reprezentare a comunitatii rome in politica locala. De asemenea, va invitam sa descoperiti femeia roma, asa cum se regaseste in fascinantele traditii ale comunitatii, dar si in ritmul grabit al societatii moderne.
Duminică, 24 Feb. 2019
In aceasta saptamana a fost marcat un moment de o importanta majora pentru etnia roma: pe 20 februarie a fost comemorata Ziua Dezrobirii Romilor. In prima parte a emisiunii va invitam sa urmariti un material despre semnificatia acestei zile. De asemenea, va prezentam mesajul transmis de reprezentantul minoritatii rome in Parlamentul Romaniei cu prilejul acestui eveniment.
Duminică, 17 Feb. 2019
In aceasta editie, aflati care sunt optiunile educationale din anul scolar 2019 – 2020 pentru elevii romi. Invitatul nostru „La un ceai cu rom” este Daniel Radulescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi. Vom discuta despre cum sunt implementate la nivel guvernamental masurile prevazute in strategia de incluziune a romilor. De asemenea, vorbim despre proiectele culturale pentru romi si despre impactul acestora in plan social si educational. In platoul nostru sunt invitati Mihai Neacsu si Petrica Badea, de la Centrul National de Cultura a Romilor – Rhomano-Kher, care vor aduce in discutie actele culturale prefatate in anul Centenar al Romilor.
Duminică, 10 Feb. 2019
Va prezentam o analiza a sistemului de invatamant romanesc si sintetizam problemele care fac educatia greu accesibila, in special pentru cei din grupurile vulnerabile. De asemenea, va oferim imagini in exclusivitate de la semnarea protocolului de colaborare intre ISMB si APRPE. Va supunem atentiei si o tema cu implicatii majore pentru etnia roma: accesul tinerilor pe piata muncii. Intr-un material amplu va prezentam date despre nivelul somajului la momentul actual, obstacolele care impiedica parcursul incadrarii in munca, precum si cateva dintre previziunile angajatorilor.
Duminică, 03 Feb. 2019
Va prezentan o imagine asupra generatiei tinere de activisti si voluntari de etnie roma. Invitatii nostri, Adrian Berbec si George Gogan, membri ai Organizatiei de Tineret a Partidei Romilor, ne impartasesc ce anume ii motiveaza sa se implice in campaniile sociale si cum promoveaza impreuna interesele minoritatii rome.
Duminică, 27 Ian. 2019
Va invitam sa urmariți o discuție libera despre educație, viața și societate. In platoul nostru vin Florina Busuioc și Irina Cherciu, specialiste in asistența sociala, alaturi de care vom vorbi despre discriminarea la școala, la munca și in colectivitate. A doua ediție a emisiunii este una omagiala, data de 27 ianuarie fiind Ziua Internaționala de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Duminică, 20 Ian. 2019
In platoul nostru vin Delia Grigore, cunoscuta poeta si profesoara de limba romani, alaturi de Emil Iulian Sude si Viorel Gongu, doi scriitori romi cu o evolutie publicistica demna de aprecieri. Vorbim cu invitatii nostri despre contributia creatorilor romi la literatura contemporana, precum si despre promovarea prozei si poeziei rome. In a doua editie vorbim despre femeile rome si despre implicarea acestora in societatea romaneasca. Le avem invitate in platoul nostru pe Carmen Gheorghe si Anca Nica, reprezentante ale organizatiei E-ROMNJA.
Duminică, 13 Ian. 2019
Veți putea urmari cateva dintre cele mai importante momente surprinse de catre echipa noastra și difuzate in 2018. Informații de actualitate, reportaje și interviuri in exclusivitate, toate au vizat mediatizarea culturii și a valorilor etniei rome, dar și prezentarea problemelor cu care comunitațile se confrunta. Va vom arata cum anume au contribuit in anul centenar filialele locale și județene ale Partidei Romilor la dezvoltarea comunitara și a dialogului intercultural.
Duminică, 23 Dec. 2018
Puteți urmari un interviu cu totul special, invitatul nostru fiind chiar Nicolae Paun, președintele asociației Partida Romilor „Pro-Europa”. Vom difuza in exclusivitate o discuție plina de noutați, moderata de Vali Rupița, din care veți afla ce experiențe a trait Nicolae Paun in anii de absența din spațiul public. Va dezvaluim, de asemenea, care sunt planurile sale de viitor, precum perspectivele politice.
Duminică, 16 Dec. 2018
Partida Romilor „Pro-Europa” a organizat in acest an un spectacol la care au participat numeroase ansambluri de muzica și dans, precum și tineri talentați din diferite grupuri minoritare. Cu toții și-au afirmat cu mandrie etnia, valorizand limba, tradițiile, cultura și obiceiurile specifice. Aflam cum s-a desfașurat evenimentul de lansare al primului ghid de conversație in limba romani, intitulat „Janes Romanes? / Știi Romanes?”. Totodata, aceasta ediție va prezinta cum a fost finalizat proiectul „100 de copii pentru Romania”.
Duminică, 09 Dec. 2018
Suntem la finalul unui an important care a marcat Centenarul Marii Uniri, de aceea in ediția de sambata a emisiunii noastre va propunem o analiza a activitații romilor din istoria Romaniei Moderne. Vorbim despre rezultatele campaniilor cultural-educative din acest an și despre efectele lor in plan social. Un bun exemplu in acest sens este și succesul de care s-a bucurat proiectul „100 DE COPII PENTRU ROMÂNIA”.
Duminică, 02 Dec. 2018
V-am pregatit o ediție inedita: va propunem o intalnire interetnica a reprezentanților minoritații rome, a celei tatare, precum și a celei ucrainene. Intr-o atmosfera festiva, vom afla cum este vazut momentul istoric al Centenarului din perspectiva membrilor acestor comunitați etnice și care este destinul lor in spațiul romanesc. Totodata, v-am pregatit un material realizat la Gala „Tinere Talente”, eveniment organizat de Fundația Principesa Margareta.
Duminică, 25 Noi. 2018
Urmarim cum anume este intampinat Centenarul Marii Uniri de catre minoritațile naționale. Va prezentam ce au avut de comunicat reprezentanții etniilor in cadrul unei conferințe dedicate celor 100 de ani de Romania. „La un ceai cu Rom”, impreuna cu invitatul nostru, prof. univ. Gh. Sarau, aducem in atenție personalitațile rome din Romania care s-au remarcat in lumea culturala a ultimului secol. A doua ediție este dedicata artiștilor romi și contribuției lor la dezvoltarea patrimoniului cultural romanesc. De asemenea, va prezentam cum s-a desfașurat evenimentul „100 de copii pentru Romania”, realizat de Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
Duminică, 18 Noi. 2018
Dedicam aceasta ediție Centenarului Marii Uniri. Invitat in platoul emisiunii noastre este Gelu Duminica, sociolog, profesor universitar și activist rom, alaturi de care vom descoperi cum anume au contribuit minoritațile in definirea identitații romanești. In contextul Anului Centenar, vorbim despre un important element al culturii noastre naționale – muzica ultimului secol. Aflam detalii despre contribuția muzicienilor romi la constituirea repertoriului romanesc chiar de la dirijorul Petrica Pana, invitatul special al acestei ediții.
Duminică, 11 Noi. 2018
Intr-un reportaj inedit, o veți cunoaște pe Nicoleta Ene, o tanara ambițioasa care a invins prejudecațile pentru a-și atinge țelul. De asemenea, va prezentam un material ce ilustreaza povestea impresionanta a unei femei de excepție, doamna prof. dr. Elena Radu. Vom urmari un reportaj de arhiva despre regretatul Nicolae Gheorghe, o personalitate remarcabila din domeniul sociologiei, dar și un reformator al activismului din jurul minoritații rome.
Duminică, 04 Noi. 2018
Urmariți o analiza ampla a situațiilor problematice cu care romii din țara noastra se confrunta. Vorbim despre accesul pe piața muncii, pregatirea profesionala, problemele locative, de educație și comunicare, dar și despre exodul romilor peste hotare, in cautarea unui trai mai bun. Asociatia Partida Romilor Pro-Europa asculta vocile tuturor celor afectați de traiul dificil pentru a acționa punctual și eficient asupra impasului social.
Duminică, 28 Oct. 2018
Ii avem invitati pe membrii binecunoscutei trupe Mahala Rai Banda, care ne vor incanta cu muzica, surprize si povesti. Veti putea asculta cateva dintre piesele lansate recent. De asemenea, vom discuta cu Aurel Ionita, liderul Mahala Rai Banda, si cu solistul vocal Gadjo Dilo. Va prezentam un model de educatie necesar integrarii in societate a copiilor din grupe vulnerabile. Proiectul numit FRIENDS - Facilitarea Revitalizarii Integrate a Educatiei Necesare unei Dezvoltari Sustenabile are ca scop prevenirea abandonului scolar si sustine accesul egal la invatamant al tuturor elevilor.

Duminică, 21 Oct. 2018
Invitatele acestei ediții sunt Viorica Gotu, președintele filialei Galați din cadrul Asociației Partida Romilor, alaturi de Veronica Adela Budescu, proaspat absolventa a Facultații de Medicina din Galați, specializata in domeniul psihiatriei la Universitatea Sorbona din Paris. Vom urmari cateva dintre cele mai recente activitați de educație non-formala in care au fost implicați și elevi de etnie roma. Cu acest prilej, vom afla cum sunt indrumați copiii spre a-și folosi din plin imaginația prin intermediul artelor plastice.
Duminică, 14 Oct. 2018
Principala tema a discutiilor noastre este combaterea segregarii scolare. Vom urmari cum anume se implica Asociatia Partida Romilor „Pro-Europa” in gestionarea acestui fenomen inca intalnit frecvent. Despre aceste probleme ale minoritatilor vom discuta cu invitata acestei editii, Corina Ceama, inspector general in Ministerul Educatiei. Zita Moldovan ii are invitati pe Adrian Berbec, Catalin Stanescu si George Gogan, care ne vor vorbi despre proiectele educationale si prioritatile din agenda Organizatiei de Tineret a Asociatiei Partida Romilor „Pro-Europa”.
Duminică, 07 Oct. 2018
Avem o editie privind situatia sistemului de invatamant si evolutia procesului de scolarizare in randul copiilor de etnie roma. Invitatul nostru este Catalin Manea, prim-vicepresedinte al Asociatiei Partida Romilor „Pro-Europa”. Vom discuta despre costurile de intretinere suportate de parintii elevilor, precum si despre eforturile si proiectele acestei organizatii in vederea acordarii sprijinului financiar si material necesar accesului la educatie. Aflam ce solutii si ce masuri concrete a pregatit Asociatia Partida Romilor „Pro-Europa”, ce domenii si ce institutii vor fi implicate in aceste actiuni, totul intr-o dezbatere de larg interes.
Duminică, 30 Sep. 2018
Va invitam sa descoperiti una dintre formele de scolarizare care se dezvolta odata cu societatea: invatamantul profesional. Gabriel Zorzini, directorul Colegiului UCECOM „Spiru Haret”, ne vorbeste despre meseriile pentru care sunt pregatiti elevii, despre modul in care se implica angajatorii, dar si despre avantajele si oportunitatile de angajare asigurate de invatamantul tehnic si profesional. Vorbim despre una dintre valorile incontestabile ale etniei rome: familia. Cum sunt pastrate in zilele noastre obiceiurile mostenite din batrani, cum se imbina stilul de viata contemporan cu vechile traditii, precum si care sunt secretele ce intregesc si dau farmec vietii de familie.
Duminică, 23 Sep. 2018
Va prezentam informatii legate de oportunitatile de studiu pentru elevii romi, recomandarile pe locurile speciale in licee dar si o analiza privind evolutia elevilor de etnie roma... Care sunt schimbarile din sistemul de invatamant, la ce nivel se ridica azi elevii romi, ce rezultate au proiectele educationale si programele care promoveaza egalitatea de sanse si multe alte intrebari isi gasesc raspunsuri la “DIN VIATA ROMILOR”, in compania lui Sorin Sandu. In a doua editie ne pregatim in avans de deschiderea anului Universitar.
Duminică, 16 Sep. 2018
Deschidem seria dezbaterilor avand una dintre cele mai importante teme pentru comunitatea roma: EDUCATIA! Evaluam, alaturi de invitatii nostri, situatia din ciclul primar de invatamant dar si adaptarea copiilor in primii ani de scoala. Vorbim despre provocarile care apar in clasele V - VIII, despre rolul recomandarilor pentru locurile speciale in licee dar si despre importanta studierii limbii romani in gimnaziu. Va prezentam un reportaj ce ilustreaza povestea impresionanta a unei femei de exceptie, care si-a pus existenta in slujba educatiei copiilor. Va invitam sa o cunoasteti pe doamna prof. dr. Elena Radu si frumoasele sale realizari.
Duminică, 09 Sep. 2018
Va invitam sa descoperiti oameni de succes, cu realizari remarcabile. Unul dintre acestia este profesorul universitar doctor Gheorghe Sarau, un bun prieten al romilor, iubitor al limbii romani, lingvist de talie internationala, care s-a implicat in dezvoltarea sistemului de scolarizare al romilor. In premiera va oferim imagini de la aniversarea-surpriza pregatita de catre elevii, studentii, colegii si prietenii sai din toata tara.
Duminică, 02 Sep. 2018
La rubrica „Romul de zece”, studentul Samuel Ene vorbeste cu optimism despre o lume deschisa catre valori precum adevarul si dreptatea. „La un Ceai cu Rom” descoperim ca „imposibilul nu exista” de la Alina Ursu, o femeie care prin ambitie sa a depasit orice impediment social. Aurel Budistenau, acordeonistul Romicai Puceanu, ne arata ce inseamna sa fii profesor de muzica la Bruxelles.
Duminică, 26 Aug. 2018
Artizani iscusiti, romii sunt cunoscuti pentru produsele variate pe care le realizeaza din generatie in generatie. Fie ca vorbim de linguri de lemn, cazane de tuica, vase de arama sau bijuterii, parca tot ce iese din mainile mesterilor e frumos si de calitate. La Un Ceai cu Rom intram in culisele vietii de artist alaturi de Ionica Minune si sotii Radu. Iar cu astfel de oaspeti nu se poate ca discutia sa nu fie punctata de momente muzicale unice, marca Ionica Minune. Urmariti apoi un material special despre o voce de aur a muzicii romanesti: Romica Puceanu.
Duminică, 19 Aug. 2018
In aceasta editie discutam despre una dintre problemele acute ale societatii, criza de sange care loveste sistemul de sanatate romanesc. La InfoRom descoperim cum au decis tinerii membri ai Partidei Romilor Pro Europa sa contribuie la ameliorarea acestei situatii. Tot despre sanatate vorbim si la rubrica Romul de zece, unde il cunoastem pe un om cu totul special: tanarul Cristian Irimescu. Viitor medic, Cristian ne vorbeste cu pasiune si demnitate despre actul nobil de a te dedica intru totul domeniului medical. La un Ceai cu Rom ii avem invitati pe artisti de la Bro Band.
Duminică, 05 Aug. 2018
O editie dedicata comemorarii Holocaustului Romilor din lagarele de concentrare ale complexului Auschwitz-Birkenau. Ii vom cunoaste apoi pe doi oameni ale caror povesti de viata sfideaza orice stereotip. Galid este un activist sinti din Olanda care duce o viata de nomad, iar Toby Gorniak este un instructor de dans englez, decorat de Casa Regala a Marii Britanii. La un Ceai cu Rom, invitatii acestei editii sunt Emil si Cristi Poke, alaturi de Lucian Stoica - membru al ansamblului Ciocarlia, ce ne vor dezvalui povestea Tarafului Emil Poke.
Duminică, 29 Iul. 2018
Saptamana aceasta comemoram Holocaustul romilor. Evenimentele negre din cel de al Doilea Razboi Mondial au schimbat pentru totdeauna cursul istoriei. La un Ceai cu Rom discutam despre relatia spirituala in societatea moderna alaturi de invitatii nostri: pastorul Cornel Sugubeata si presedintele Centrului Cultural al Romilor „O Del Amenca”, Florin Nasture. La Kestiuni Rome aflam cum s-a desfasurat vizita campionului mondial Horia Tecau la Bacau, unde UNICEF incearca implementarea a doua proiecte unice in Romania.
Duminică, 22 Iul. 2018
La rubrica InfoRom descoperiti care au fost ecourile campaniei „S.O.S. Copiii Romi” la nivel national, dar si ce impact a avut asupra elevilor ce au beneficiat de locurile speciale pentru romi din licee si scoli profesionale. De asemenea descoperim povestea singurului monument dedicat romilor din Franta. „La un ceai cu rom” abordam un subiect fierbinte: fenomenul de bullying din scoli. La „Kestiuni rome” aflam de la fratii Tincu cum munca si familia pot sta la temelia unei vieti implinite.
Duminică, 15 Iul. 2018
In aceasta ediție, aflam totul despre campania „S.O.S. Copiii Romi” și repartizarea absolvenților clasei a VIII-a pe locuri destinate elevilor romi la licee, colegii și școli profesionale. Care este istoria acestei campanii și ce contribuții a avut in creșterea nivelului de educație al copiilor romi aflați in emisiune.
Duminică, 08 Iul. 2018
Saptamana aceasta va prezentam concluziile dezbaterii „Limba Romani, bariere si oportunitati”. De asemenea, va spunem care sunt facultatile ce pun la dispozitie locuri speciale pentru elevii romi. „La un ceai cu rom”, poeta Passionaria Stoicescu si etnologul Delia Grigore ne dezvaluie detalii nestiute din istoria literaturii rome din Romania. La rubrica „Kestiuni Rome” aflam cum au ajuns trei tineri de nici 18 ani campioni la lupte greco-romane. La final va invitam sa ascultati muzica de petrecere, interpretata de artisti talentati.
Duminică, 01 Iul. 2018
Va prezentam noi detalii despre admiterea pe locurile speciale in licee, dar si despre succesul sportivilor romi la Campionatul European de Karate din Italia. Invitatii rubricii „La un ceai cu rom” ne dezvaluie in aceasta editie detalii inedite despre un eveniment care marcheaza profund istoria romilor din Romania. La final va invitam sa va bucurati de muzica buna, interpretata, ca intotdeauna, de artisti de exceptie.
Duminică, 24 Iun. 2018
In platoul emisiunii vin Fratii Stanciu care ne vor dezvalui impresionante povesti de suflet din viata muzicienilor romi. „Info rom” cuprinde si in aceasta editie informatii importante, reflectand evenimentele de peste saptamana. La „Kestiuni rome” vedem imagini inedite si aflam cum s-au pregatit si ce prestatie au avut micii participanti la Festivalul „Stelutele romilor din Muscel”. Va invitam sa descoperiti cat de spectaculoase si pline de verva sunt apreciatele canturi si jocuri traditionale rome si de ce succes s-a bucurat evolutia tinerilor artisti romi pe scena Festivalului Interetnic „Serbarile Deltei”, desfasurat la Sulina. Melodii alese si interpreti indragiti va asteapta si in aceasta editie.
Duminică, 17 Iun. 2018
Saptamana aceasta sarbatorim ziua limbii romani. Impreuna descoperim misterele graiului care isi are originea tocmai in indepartata Indie. Despre diversitatea dialectelor limbii romani ne vor vorbi cei doi invitati ai rubricii „La un Ceai cu Rom”. Profesorul universitar Gheorghe Sarau si inspectorul pentru romi Ionel Cordovan. La Tulcea o initiativa prin care profesorii sunt invatati sa lucreze cu elevii de etnie roma schimba mentalitati.
Duminică, 10 Iun. 2018
Ca intotdeauna va aducem materiale dinamice si muzica lautareasca de calitate. Va prezentam cele mai noi informatii legate de admiterea in licee si derularea campaniei „SOS COPIII ROMI”. Ii avem invitati pe indragitul artist Ionica Minune si muzicianul Nicu Tiuleanu. Dupa ce a incantat publicul international, celebrul acordeonist, ne fascineaza si pe noi cu talentul sau.
Duminică, 03 Iun. 2018
La 1 iunie 1942 a avut loc una din cele mai mari nedreptati comise in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Aproximativ 25.000 de romi, dintre care peste jumatate copii, au fost trimisi atunci la moarte. Deputatul Daniel Vasile, Nicoleta Bitu, presedintele F.E.D.E.R. si istoricul Petre Matei discuta despre drepturile victimelor deportarilor, dar si despre o serie de abuzuri in privinta recompensarii romilor dusi in Transnistria. De asemenea ascultam impreuna marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor.
Duminică, 27 Mai. 2018
Aceasta editie ne aduce in prim-plan un om cu totul special: tanarul Cristian Irimescu, viitor medic, in prezent student in cel de-al cincilea an la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Cu o dorinta arzatoare de a face bine si cu gandul ca drumul ales este unul al marinimiei, Cristian ne vorbeste cu modestie si demnitate despre actul nobil de a te dedica intru totul domeniului medical, dar si despre ceea ce viata a avut de luat sau de oferit.
Duminică, 20 Mai. 2018
Sunt romii copiii pierduti ai Indiei? La Kestiuni rome analizam toate aspectele pe care cele doua popoare le au in comun. Discutam despre istoria lor, limba, obiceiuri, crezuri traditii, vestimentatie si dans iar concluzia este cel putin suprinzatoare. In platoul rubricii La un ceai cu rom, invitati sunt membrii Organizatiei de Tineret a Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa. Ne vor povesti despre initiativele curajoase derulate recent, dar si despre proiecte viitoare. Nu va lipsi nici grupajul nostru informativ sau muzica de calitate.
Duminică, 13 Mai. 2018
De ziua Europei, ne amintim ca romii sunt si cetateni europeni. Vorbim despre statutul lor la nivel national si european in cadrul rubricii „Info Rom”. Organizatia de Tineret a Partidei Romilor Pro-Europa ne invita sa imbratisam diversitatea. Vedeti sambata despre ce a fost vorba. In rubrica „La un ceai cu rom” va oferim o discutie de suflet cu violonistul de talie mondiala Florin Niculescu. Nu vine singur ci impreuna cu parintii pe care ii adora!
Duminică, 06 Mai. 2018
Invitatul rubricii La un ceai cu rom este Daniel Vasile, deputatul minoritati rome. Ne va spune despre campaniile si proiectele pe care le deruleaza in beneficiul romilor: SOS Copiii Romi, Cetateni romani egali in drepturi, C.R.E.D. La Kestiuni rome va invitam sa cititi literatura, istorie si studii despre romi. Noi v-am facut un top al celor mai interesante carti care ne introduc in universul etniei rome. Muzica si grupajul nostru informativ vor fi prezente, ca de obicei.
Duminică, 29 Apr. 2018
Avem imagini de la Concertul extraordinar de Jazz organizat de Centrul National de Cultura a Romilor – Romano Kher. Florin Niculescu este doar unul dintre instrumentistii faimosi care au cantat aici. Vernisajul Tristeti ascunse: Povesti rome aduce in prim-plan lucrarile unor artisti romi consacrati. Specialistul in comunicare Roxana Lepadat si regizorul Pavel Braila ne vor povesti pe larg despre evenimentul Saptamana Filmului European dedicata romilor invizibili. In plus, pelicula „Scrisori Nescrise” regizata de Pavel Braila aduce in atentia publicului un subiect dureros: de ce sunt atat de putini romi care vorbesc limba Rromani? La „Kestiuni rome” ne indreptam atentia spre meseriile traditionale uitate.
Duminică, 22 Apr. 2018
„La un ceai cu rom” ii avem ca invitati pe copiii si nepotul lui Mitus Raducanu. Artistul si cei trei tineri ne vor povesti cum a luat nastere pasiunea pentru muzica.In plus, ne vor face dovada talentului lor muzical! La „Info Rom” va aratam imagini de la evenimentul organizat la Cernavoda cu ocazia Zilei Internationale a Romilor. La „Kestiuni rome” vorbim despre Ziua Actorului Rom, celebrata anual pe 16 aprilie, zi care se intersecteaza cu data de nastere a actorului de etnie roma Charlie Chaplin.
Duminică, 15 Apr. 2018
Urmariti imagini de la doua evenimente importante: Olimpiada Nationala de Limba Rromani si Concursul National „Istoria si Traditiile Rromilor. Cine sunt premiantii de anul aceasta, dar mai ales in ce au constat probele, veti vedea in grupajul nostru informativ. In platoul rubricii „La un ceai cu rom” sosesc Alexandrina Peter si Ionel Cordovan. Cei doi inspectori ne vor spune pe larg despre cel mai nou protocol semnat in beneficiul elevilor de etnie romaLa „Kestiuni rome” va prezentam un material despre „Iubiri interzise la Auschwitz”.
Duminică, 08 Apr. 2018
Ne aplecam spre meditatie si rugaciune. Ne ajuta in acest demers duhovnicesc cei doi invitati prezenti in platoul rubricii „La un ceai cu rom”: Daniel Ganga – preot paroh la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Sintesti si fratele acestuia, Nicolae Ganga – preot misionar, Protopopiatul Urziceni. La R(om)ul de zece vi-l prezentam pe Claudiu Morteanu, dascal la Biserica Sfantul Nicolae din cartierul Militari, Bucuresti. Acesta a fost crescut de mic in spiritul credintei ortodoxe. Anul aceasta, 8 aprilie marcheaza atat Pastele cat si Ziua Internationala a Romilor. In acest sens, v-am pregatit si o serie de materiale menite sa va informeze despre sarbatoarea etniei rome.
Duminică, 01 Apr. 2018
Sarbatoarea Floriilor este cea care ne pregateste pentru a intampina cum se cuvine Pastele. „La un ceai cu rom” invitate sunt doua doamne care poarta nume de floare: Marisena Violeta Zamfir si Elena Zambila. Nu vin singure, ci insotite de instrumentisti experimentati: Dorel Zamfir (vioara) si Nicu Dorel (acordeon). La „Kestiuni rome” va prezentam un material despre semnificatia zilei de Florii. Parintele Visarion Alexa, preot in parohia „Pogorarea Sf. Duh - Sf. Nicolae”, ne va vorbi despre modul cum ne pregatim sufleteste si trupeste pentru a intampina Saptamana Patimilor. La „Info Rom” discutam despre singurii romi beatificati din istorie.
Duminică, 25 Mar. 2018
La un „ceai cu rom” va intalniti cu membrii tarafului „Alex de la Voluntari”. Baietii isi aduc instrumentele si ne canta in platou. Multa voie buna, cantec si glume! R(omul) de zece al acestei editii este Alexandru Ciuta, elev in clasa a VIII-a la Scoala Profesionala Franceza „Aurel Vijoli” din Fagaras. La „Info Rom” avem imagini de la cel mai nou parteneriat semnat intre Asociatia Partida Romilor Pro-Europa si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti care vizeaza admiterea elevilor si studentilor. Un material dedicat Zilei Internationale pentru Eliminara Discriminarii Rasiale, pe care o celebram anual la data de 21 martie, il puteti urmari la rubrica „Kestiuni rome”.
Duminică, 18 Mar. 2018
Prezentam imagini de la evenimentul „Mame pentru Mame”, o intalnire adresata tuturor mamelor dedicate si implicate in educatia copiilor lor, organizata de catre asociatia Diversitatea, la Brasov. „La un ceai cu rom” invitat in platou este Danut Dumitru – director advocacy in cadrul Roma Education Fund, care vine impreuna cu viitori medici romi de elita. La „Kestiuni rome” discutam despre masacrul romilor de la Babi Yar din Kiev, Ucraina. Evrei, romi, sinti, cei care se opuneau regimului sau bolnavii mintal au fost omorati cu sange rece intre 1941-1943.
Duminică, 11 Mar. 2018
La rubrica „InfoRom” va oferim toate detaliile despre cel mai nou proiect care ii vizeaza pe copiii romi si care este finantat de Guvernul Romaniei in colaborare cu Norvegia, Islanda si Lichtenstein. In platoul rubricii „La un ceai cu rom” invitat este Catalin Manea – presedinte executiv al asociatiei Partida Romilor Pro-Europa si Alexandrina Peter – inspector scolar pe minoritati. Cei doi invitati ne vor vorbi despre sistemul educational rom si cum arata calendarul admiterii pe anul 2018 - 2019. La R(omul) de zece va spunem povestea lui Aurel Budisteanu, un lautar care a mostenit talentul muzical al stramosilor sai: Ionel Budisteanu si Ion Voicu. Este plecat de 17 ani din tara si s-a stabilit la Bruxelles, acolo unde preda lectii de acordeon belgienilor.
Duminică, 04 Mar. 2018
Luna martie este luna femeii. Asadar, invitate la rubrica ''La un ceai cu rom'' sunt doua doamne care ne vor vorbi despre puterea femeii in general, despre crezurile care le ghideaza viata dar si despre munca depusa pentru binele romilor. Colega noastra, Zita Moldovan, va discuta cu Viorica Gotu – presedinta Partida Romilor, filiala Galati si cu Elena Motas – presedinta Partida Romilor, filiala Iasi. La R(omul) de zece va prezentam un reportaj ''aromat'' si asta pentru ca Chef Rafael ne invita sa gatim tiganeste. Ce au in comun actrita de etnie roma Alina Serban, trupa Mahala Rai Banda si o serie de oficialitati reunite la Muzeul National de Istorie din Capitala, aflati din stirile noastre.
Duminică, 25 Feb. 2018
La 162 de la Dezrobirea romilor, emisiunea noastra va invita sa urmariti o serie de materiale dedicate acestei zile cu semnificatie aparte. Am fost prezenti la conferinta organizata in cadrul Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei. Tot la „Info Rom” va aratam ceremonia depunerii de coroane de la monumentul lui Mihail Kogalniceanu din Capitala. Am fost prezenti si la spectacolul „Marea Rusine” o piesa de teatru care atinge multe dintre punctele nevralgice ale comunitatii rome. La rubrica „La un ceai cu rom” marcam o alta zi speciala. Pe 21 februarie sarbatorim Ziua Internationala a Limbii Materne. R(omul) de zece al acestei editii este Lavinia Banu – policy assistent in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.
Duminică, 04 Feb. 2018
Dupa Charlie Chaplin sau Elvis Presley, ne indreptam atentia spre actorul Yul Brynner. Extrem de iubit la Hollywood, aceasta a avut origini rome pe care si le-a recunoscut mereu. A fost castigator al Oscarului, a inspirat generatii la rand dar mai ales a fost un activist rom foarte implicat. Discutam la rubrica ''La un ceai cu rom'' cu Danut Dumitru – director advocacy in cadrul fundatiei Roma Education Fund Romania. Acesta vine insotit de doua studente, beneficiare ale programului de burse REF. R(omul) de zece al acestei editii este Marius Onica, un adolescent in varsta de 14 ani, elev in clasa a 8-a la liceului George Enescu din Bucuresti. Baiatul canta la clarinet si pian, este foarte talentat si multi-premiat!
Duminică, 28 Ian. 2018
Pe 27 ianuarie este Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Ca in fiecare an, emisiunea noastra pregateste o serie de reportaje in amintirea genocidului comis de Germania nazista. La rubrica ''Info Rom'' va oferim un material special care va va face sa intelegeti ce s-a intamplat pe data de 27 ianuarie 1945 in lagarul de concentrare Auschwitz. ''R(omul) de zece'' al acestei editii este Irina Spataru, o tanara roma activista care lupta pentru ca tinerii romi din lumea intreaga sa isi invete istoria tragica, sa se informeze si sa devina adulti de baza ai societatii.
Duminică, 21 Ian. 2018
Incepem noul an cu forte proaspete si va aratam un material informativ despre Elvis Presley. Daca va intrebati care este legatura lui cu etnicii romi, ei bine, se zvoneste ca starul american ar fi avut origini rome. Separam adevarul de mit la rubrica ''Info Rom''. Stam la povesti despre viata si obstacole intalnite in cariera de lautar cu invitatii din platoul rubricii ''La un ceai cu rom''. George Ness, Paul Fantezie, George Udila, Costel Nechita si Mugurel Borcea sunt instrumentisti care au facut istorie in lautarie. Vin sa ne cante muzici alese, in editia de luni! La ''Kestiuni rome'' urmarim un material amplu tocmai din inima Belgiei.
Luni, 15 Ian. 2018
Evenimente, reportaje si interviuri cu si despre personalitatile spatiului rom, pe toate le puteti urmari in retrospectiva noastra speciala. La cererea publicului, va invitam sa revedeti imagini din deplasarile din strainatate, interviuri cu ambasadori, oameni politici, profesori, sociologi, mediatori scolari si sanitari, tineri antreprenori sau copii de succes care au facut performanta in diferite domenii de activitate.
Luni, 08 Ian. 2018
Va invitam sa va binedispuneti cu artistii de la Gypsy Casual! Vin in platou cu multa energie pozitiva si sunt pregatiti sa ofere un spectacol pe cinste cu muzica de senzatie! Cum a inceput anul 2018 pentru acestia, dar si ce planuri de viitor au aflati la rubrica ''La un ceai cu rom''. Mai tarziu in emisiune, Panseluta Feraru, Nelu Radu, Ionica Minune, Gicu Petrache dar si multi altii va dau intalnire intr-o dupa-amiaza perfecta!
Luni, 01 Ian. 2018
Emisiunea ''Si eu m-am nascut in Romania'' va ureaza ''La Multi Ani!'', un an nou plin de impliniri, sanatate si bucurii! Mariti volumul televizorului pentru ca avem invitati artisti indragiti: Romeo&Gypsy, Sile Dorel, Miele Bibescu, Elena Radu, Gicu Petrache, Ionica Minune, Mihaela Staicu, Ionel Tudorache, Panseluta Feraru si multi altii.
Luni, 25 Dec. 2017
Doi artisti foarte indragiti care fac un cuplu atat in viata de zi cu zi, cat si pe scena, Cornelia Catanga si Aurel Padureanu, vin in platoul rubricii ''La un ceai cu rom''. Cei doi ne vor incanta cu muzica buna, dar si cu povesti despre familia lor si cariera. La ''Info Rom'' vedem imagini de la doua evenimente speciale: Ziua Minoritatilor Nationale si Gala de Excelenta a Romilor, editia a X-a. Tot atunci, urmariti mesajul sensibil al parintelui misionar Nicolae Ganga care ne vorbeste despre semnificatia Craciunului si ne ofera sfaturi duhovnicesti.
Luni, 18 Dec. 2017
Aceasta editia este dedicata popoarelor dezradacinate, precum si minoritatilor din Romania, a caror zi – 18 decembrie – reprezinta atat un fragment de istorie, cat si un moment omagial pentru tragediile la care acesti oameni au fost supusi. Invitam minoritatile nationale sa intre in dialog „La un ceai cu rom”. Vor fi prezenti in platoul emisiunii Aledin Amet – subsecretar de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice si reprezentant al Uniunii Democrate a Turco-Tatarilor Musulmani din Romaniei, Marius Dorescu – reprezentant al Uniunii Albanezilor din Romania, precum si Mihai Traista – viceprestedinte al Uniunii Ucrainienilor din Romania. In cea de-a doua parte a emisiunii urmariti un reportaj dedicat integrarii tinerilor romi pe piata muncii din Europa.
Luni, 11 Dec. 2017
Cea mai recenta deplasare la Bruxelles pe care a efectuat-o echipa emisiunii noastre a avut scopul de a lua pulsul unui eveniment internațional care se preocupa de incluziunea tinerilor romi pe piața muncii. ''Ce functioneaza pentru tinerii romi cand vine vorba despre locuri de munca'' este un eveniment organizat de ERGO Network si a reunit membri ai Comisiei Europene, activisti romi si organizatii internationale care lucreaza in beneficul romilor. Care au fost concluziile dezbaterii, urmariti la rubrica ''Kestiuni rome''. La rubrica ''La un ceai cu rom'', un cuplu reusit trece pragul studioului nostru. Ea psihoterapeut, el scriitor, impreuna stau de vorba cu Sorin Sandu despre bariere psihologice si capcane in mediul virtual. De ce merg romii la psiholog sau ce amploare a luat bullying –ul in societatea actuala, aflati de la invitatii nostri.
Luni, 04 Dec. 2017
''Ziua Lautariei si a Cantecului Lautaresc'' este sarbatorita in fiecare an la data de 2 decembrie. Cand a fost amintita in calendarul romilor dar mai ales care este istoricul acestei zile, aflati la rubrica "Info Rom''. Tot aici vedeti imagini de la vernisajul UNICEF intitulat ''Din Interior''. Sarbatorim lautarii romi printr-un invitat de seama la rubrica ''La un ceai cu rom''. Iulian de la Ciocanesti vine in platou si va canta live piese de iubire, dor si suparare. La ''Kestiuni rome'', la cererea publicului, ii revedeti cei mai apreciati lautari si muzicanti romi: Romica Puceanu, Ion Albesteanu sau Grigoras Dinicu.
Luni, 27 Noi. 2017
Cum e invatamantul in Anglia? Aflam luni de la Nic Radu, invitatul lui Sorin Sandu. Learning mentor la o companie de renume in Anglia ce activeaza in domeniul educatiei, Nic Radu a plecat din Caracal si isi asuma cu mandrie identitatea de rom. Ramanem tot in sfera educatiei si va aratam doua comunitati de romi din Fetesti, care, desi pot parea diferite, ambele pun accent pe educatia copiilor. La ''Kestiuni rome'' va aratam cum stau romii din Targu-Jiu la capitolul sanatate. Mergem cu asistentele comunitare pe teren si vorbim despre campanii de informare si preventie.
Luni, 20 Noi. 2017
Ce fac mai nou tinerii romi? Ei bine, invata despre leadership in activitatea de viitor activist rom. Vom afla informatii interesante de la cei cinci studenti si absolventi romi prezenti in platoul rubricii ''La un ceai cu rom''. La ''Kestiuni rome'' urmariti o serie de marturii emotionante oferite chiar de camarazii, apropiatii, studentii straini si nu doar, in cadrul unei reuniuni dedicate lui Nicolae Gheorghe. La ''Info Rom'' vedem ce masuri a luat deputatul romilor, Daniel Vasile,in privinta romilor care nu au acte de proprietate, dar si cum se vor solutiona cazurile famiilor evacuate recent din Alba-Iulia si alte orase ale tarii.
Luni, 13 Noi. 2017
„Nicolae Gheorghe era obsedat de soarta poporului rom” este una dintre confesiunile celei care i-a stat aproape si i-a patruns in minte si in suflet: Nicoleta Bitu, presedintele Federatiei Democrate a Romilor. Alaturi de aceasta, in platoul rubricii „La un ceai cu rom” se vor alatura alti apropiati  ai intelectualului Nicolae Gheorghe, Ciprian Necula – sociolog si Costel Bercus –  activist. Nicolae Gheorghe a ramas in istorie drept reformatorul Miscarii Internationale a Romilor, a avut o activitate prodigioasa in tara si peste hotare, a publicat mult, a studiat comunitatile de romi si a fost intr-o conexiune permanenta cu spiritul rom.
Luni, 06 Noi. 2017
Alina Ursu a gustat, la propriu, din iad. A fost abuzata emotional, a indurat o copilarie nefericita, a cersit in tara si in strainatate, s-a dezumanizat. A plans mult dar nu a renuntat la sine si la potentialul ei nici macar in clipele cumplite de deznadejde. Astazi o privesti si vezi un chip luminos, vezi un profesor dedicat. Despre viata ei, un templu de lectii cu transformari interioare si rasturnari de situatii constante, va invitam sa aflati in cadrul rubricii ''La un ceai cu rom'', din aceasta sambata. La rubrica ''Kestiuni rome'' va aratam viata necosmetizata a romilor din judetul Arges, mai exact din satul Rudeni, comuna Mihaiesti.
Luni, 30 Oct. 2017
''Toamna Romilor'' a fost organizat de catre Asociatia Partida Romilor Pro-Europa la initiativa presedintelui Nicoale Paun, cu sprijinul oferit de liderii celor 6 sectoare ale capitalei. Festivalul a debutat de curand, in parcul Plumbuita din sectorul 2, iar noi am fost acolo si am filmat toate activitatile. De la demonstratii de box si karate la concerte sustinute de artistii cei mai populari ai momentului. Formatia Marinica Namol, Raluca Dragoi, Romeo & Gypsy si multi alti artisti au urcat pe scena si au incins atmosfera pe ritmuri balcanice. Nu va mai spunem de mancarea special gatita pentru acest eveniment sau de modul cum s-au distrat copiii cu picturi pe fata.
Luni, 23 Oct. 2017
La ''Info Rom'' va prezentam imagini de la ''Intalnirea tinerilor romi din Centrul Regional Dambovita''. Ce au invatat tinerii de la seminariile si grupurile de lucru, dar mai ales care a fost scopul acestui eveniment, vedeti in rubrica noastra informativa. Tot aici, va aratam imagini de la ''Scoala de Radio si televiziune: Minoritatile in direct''. Care sunt noutatile de anul aceasta, aflati la ''Info Rom''. R(omul) de zece al acestei editii este George Vasile, un tanar in varsta de 16 ani care face minuni cu vioara sa. In platoul rubricii ''La un ceai cu rom'' vin sa ne vorbeasca despre teatrul rrom si teatrul comunitar o serie de actori talentati.
Luni, 16 Oct. 2017
La rubrica R(omul) de zece va asteapta o poveste care intrece multe scenarii de film. Viata lui Gabriel Stoica, in trecut copil al nimanui, abandonat la nastere intr-un orfelinat din Tulcea, este astazi profesor de limba rromani si inspector scolar pe problemele educationale ale romilor. Invitata rubricii ''La un ceai cu rom'' este minunata Panseluta Feraru, una dintre marile doamne ale muzicii lautaresti de la noi din tara. Nu vine singura, ci insotita de Mitus Raducanu, acordeonist si prietenul ei de suflet. Cum se face ca a renuntat la visul de a deveni medic pentru muzica, dar mai ales cum a invitat-o celebrul Michael Bolton sa ii cante in deschiderea unui concert sustinut la Bucuresti, aflati in aceasta editie.
Luni, 09 Oct. 2017
V-am pregatit un maraton de marturii cutremuratoare oferite de ultimii supraviețuitori ai Holocaustului. Sub regimul Antonescu, pe data de 9 octombrie 1941 incep deportarile evreilor și romilor. Evreii sunt duși in lagare de concentrare iar romii sunt ademeniți cu promisiunea imbogațirii și apoi, aruncați pe campuri, sub cerul liber, la Bug. Ca urmare a acestui context istoric, v-am pregatit o serie de reportaje și marturii care va vor desena in imagini aceasta pagina de istorie neagra. Trei supraviețuitori romi din orașul Bolintin-Vale ii vor povesti colegului nostru Sorin Sandu ororile prin care au trecut in anii petrecuți in Transnistria.
Luni, 02 Oct. 2017
Copiii institutionalizati vor da uitarii centrele de plasament. O parte dintre ei se vor intoarce in familiile din care provin, atii vor fi crescuti de asistenti maternali iar altii vor ajunge in case de tip familial. Cum arata proiectul Unicef realizat in colaborare cu Banca Mondiala si autoritatile statului roman, vedeti la rubrica ''Kestiuni rome''. Va invitam la un ''La un ceai cu rom'' diferit. Iesim din studioul din Bucuresti si mergem la pas prin Bolintin Vale. Mergem sa ii cunoastem pe romii spoitori de acolo si discutam cu ei despre traditii inedite de nunta sau cum se realizeaza judecata de impacare la romi.
Luni, 25 Sep. 2017
Exista invatamant pentru romi? Daca da, cum arata el? Comunitatile de romi doresc studierea in scoala a limbii materne? Sorin Sandu cauta raspunsuri la toate aceste intrebari si spera sa le obtina de la invitatii sai: prof. dr. Gheorghe Sarau – inspector pentru romi in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, Sorinel Dumitru – profesor de Limba Rromani la Scoala Gimnaziala nr 31, Constanta si Alexandru Vidrascu – profesor de Limba Rromani la Scoala Gimnaziala din Tarlungeni, Brasov. Ce spune o scrisoare gasita intr-un scrin de catre fata lui Charlie Chaplin despre originea tatalui sau? A fost Charlie Chaplin de etnie roma? Elucidam misterul la ''Kestiuni rome''!
Luni, 18 Sep. 2017
In prima parte a rubricii ,,La un ceai cu rom” ne canta acordeonistii Nelu Batalu si Nicu Dorel. Prietenul lor drag, Dorel Zamfir, ii va acompania la vioara. Aflam de la Nelu Batalu povesti de suflet din perioada in care canta cu Maria Lataretu sau cu Ion si Mihai Namol. In a doua parte a rubricii ne va onora cu prezenta Radu Valeriu, zis Mamiru. Va face senzatie cu vocea sa inconfundabila si ii va dedica Zitei Moldovan o piesa improvizata pe loc! La rubrica „Kestiuni rome” il cunoastem pe Traian Mirea, un lingurar in varsta de 61 de ani din comuna Stefanesti, jud. Arges. O bucata de lemn, cateva unelte, un scaun, multa indemanare si putin ajutor din partea sotiei sunt toate cele necesare pentru ca acesta sa faca arta din lemnul brut. Rubrica „Info Rom” va arata imagini de la inceputul de an scolar.
Luni, 11 Sep. 2017
In cadrul rubricii ''La un ceai cu rom'' urmariti o serie emotionanta de filmulete antidiscriminare realizate de catre regizorul Marius Olteanu, la initiativa UNICEF. Gazda rubricii, actorul Sorin Sandu, va dezbate pe larg tema acestor filme cu Despina Andrei - manager de comunicare si strangere de fonduri in cadrul UNICEF si cu regizorul Marius Olteanu. La rubrica ''Kestiuni rome'' vi-l prezentam pe mestesugarul Ion Pompei, din comuna Bradu, jud. Arges. In varsta de 56 de ani, acesta face cazane de peste 40 de ani. Este renumit in toata tara pentru ca stapaneste tehnica celor mai trainice cazane si este dispus sa impartaseasca secretul cu noi. Informatii despre structura anului scolar dar si alte stiri de actualitate, urmariti la rubrica ''Info Rom''.
Luni, 04 Sep. 2017
''La un ceai cu rom'' vin sa ne cante live fratii Nicu si Sile Dorel impreuna cu Florian Costache. Cei doi ne vor povesti despre turneele din tara si din America. Mai mult, vom afla din ce motiv in cei 20 de ani de activitate artistica nu au scos niciun album. R(om)ul de zece al acestei editii este Cristian Oprea, un adolescent in varsta de 15 ani din Pitesti. Canta cu maiestrie la pian si la clarinet. A obtinut multe premii la concursurile de profil si se viseaza profesor de muzica. Il ascultam cum trece cu usurinta de la folclor, la muzica clasica si apoi la... jazz.
Luni, 28 Aug. 2017
Invitati in platoul emisiunii noastre vor fi sotii Stefania si George Calofir. Cei doi vin insotiti de instrumentistul Ionut Ciofica. Acestia ne vor canta si ne vor dezvalui intamplari din turneele pe care le-au avut de-a lungul anilor. Pe langa muzica si voie buna, urmarim doua reportaje despre mestesugurile traditionale rome care se pastreaza din generatie in generatie. Aflam care sunt secretele unui mester lutier din Reghin, Kalas Csaba. Tot acum vedem cum se fac lingurile din lemn. Ne arata unul dintre cei mai iscusiti meseriasi din Vrancea. Toate acestea, plus informatii de actualitate – puteti urmari in rubricile emisiunii noastre!
Luni, 21 Aug. 2017
Aveti ocazia sa ii revedeti in platoul emisiunii noastre pe membrii indragitei trupe Mahala Rai Banda. Acestia ne vor dezvalui ce albun vor lansa pana la finalul acestui an. Asa cum ne-au obisnuit deja, vechii nostri prieteni ne vor aduce zambetul pe buze si ne vor incanta cu binecunoscutele lor melodii. La „Kestiuni rome”, aveti ocazia sa vizionati imagini inedite cu maestrul Grigoras Dinicu. Ne vorbesc despre marele artist cativa prieteni care l-au cunoscut indeaproape, astfel ca veti putea afla amanunte nestiute despre aceasta.
Luni, 14 Aug. 2017
Catalin Stanescu si Ionas Norbert sunt doi tineri activisti care si-au propus prin proiectul ''Nadara Treaba'' sa traga anumite semnale de alarma. Reusesc sa faca acest lucru prin mult divertisment si comedie. Cine este ironizat in parodiile lor dar si ce alte initiative mai au, aflati in editia de luni, in cadrul rubricii ''La un ceai cu rom''. Daca va era dor de traditiile rome, atunci v-am pregatit ''meștesuguri cu povesti''. Vedem cum se realizeaza fustele traditionale rome, cum se fabrica mult folosita caramida si care este secretul cazanelor atat de mult laudate. Cum anume traiesc si muncesc mestesugarii cu traditie ai romilor, vedem luni. Despre regina muzicii lautaresti, Romica Puceanu, va spunem numai atat: destinul ei este demn de un roman. A cantat la New York si au vorbit despre ea chiar si profesorii muzicologi de peste ocean. A fost alintata in comunism, apreciata de publicul international dar viata ei s-a sfarsit tragic. Actori si artisti de renume ne vor povesti cu nostalgie despre ea.
Luni, 07 Aug. 2017
Acordeonistul Viorel Fundament vine la rubrica "La un ceai cu rom" si nu vine singur! Ii vedem frumoasa familie, ascultam povesti amuzante si muzica live! Mai tarziu in emisiune va prezentam o parte dintre cele mai indragite reportaje pe care ati dorit sa le revedeti. Asadar, revedeti un material despre cele mai talentate femei rome care s-au impus in lumea literara. Au fost premiate iar volumele lor au fost traduse la nivel international. Putin mai tarziu, difuzam mini-documentarul despre viata maestrului Ion Albesteanu, o existenta care a fost marcata de o munca asidua, dar si de premii la nivel international. Despre geniul sau creator ne va povesti, cu multa emotie, fiul acestuia, Valentin Albesteanu.
Luni, 31 Iul. 2017
Dedicam rubrica „La un ceai cu rom” unei pagini de istorie care a schimbat complet fata lumii. Dezbatem pe larg istoria genocidului rom cu invitati de seama: istoricul Ion Sandu, parintele Nicolae Ganga si juristul Eugen Ghita. AfIati informatii mai putin cunoscute despre Holocaustul Uitat al Romilor dar si de ce poarta aceasta denumire. Rubrica „Info Rom” va prezinta „Ghidul de bune practici privind relatarile cu si despre copii”, lansat de catre Unicef in Romania si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). La rubrica „Romul de zece” ne relaxam si descoperim ca frumusetea si talentul fac casa buna impreuna! Anais Nica este o tanara foarte talentata care canta la nai. A mostenit un munte de talent de la bunicul sau, clarinetistul George Udila. Bunic si nepoata canta impreuna, live!
Luni, 24 Iul. 2017
Dragi aspiranti pe locurile pentru romi, facultatile va asteapta! Discutam despre procedura, documentatie, numarul de locuri libere dar si despre importanta asumarii etniei cu invitatii prezenti in platou, la rubrica'' La un ceai cu rom'': Catalin Manea-presedinte executiv al Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa si prof.univ.dr.Gheorghe Sarau-consilier pentru limba rromani si rromi, Ministerul Educatiei Nationale. La rubrica ''Kestiuni rome'' va prezentam un interviu despre viata romilor si sinti din Olanda. Pe Galid, un activist de origine sinti, l-am intalnit in Praga, acolo unde ne-a vorbit despre viata de nomad pe care o duce in Amsterdam dar si despre modul in care vede el procesul incluziunii romilor in Europa. Rubrica ''Info Rom'' va aduce in atentie evenimentul de impact al acestei saptamani: manifestul pentru prevenirea si combaterea rasismului anti-rrom din educatie. Peste cincizeci de persoane s-au strans in fata Ministerului Educatiei din capitala. Ce au cerut activistii si organizatiile rome prezente la fata locului, vedeti pe larg in editia de luni.Luni, 17 Iul. 2017
Distractia este la cote maxime! Invitatii rubricii ''La un ceai cu rom'' sunt fratii Stanciu. Acestia vor canta live si vor povesti despre turnee, chefuri, viata de familie dar si despre legatura de suflet pe care au avut-o cu regretatul saxofonist Marin Petrache Pechea. La ''Kestiuni rome'' va prezentam marturia emotionanta a activistului ceh de etnie roma, Josef Miker. Acesta ne va povesti despre genocidul din lagarul de concentrare de la Lety, o localitate situata la 75 de km de Praga. Despre istoria uitata din anii 1942-1943, despre cum au fost torturati si cum au sfarsit sutele de romi cehi, aflati intr-un interviu sustinut in limba rromani de catre actorul Sorin Sandu. Nu vor lipsi nici stirile cu si despre romi de la rubrica ''Info Rom'' sau muzica pe care o indragiti atat de mult si care va face ziua mai frumoasa!
Luni, 10 Iul. 2017
Discriminarea in scoala, o problema cu dezvoltare accentuata. Gazda rubricii, Sorin Sandu, alaturi de Eduard Petrescu-coordonator programe in cadrul UNICEF vor discuta despre fenomenul discriminarii in scoli. Statisticile prezentate vor fi insotite si de un film care este inspirat dintr-o poveste reala care sensibilizeaza opinia publica in privinta tipului de segrare la care sunt supusi copiii de etnie roma. La ''R(om)ul de zece'' va prezentam un copil foarte talentat. Stefan Bibescu, nepotul in varsta de 12 ani al maestrului Miele Bibescu, este pasionat de clarinet. Ce premii a obtinut dar mai ales pe ce scene viseaza sa concerteze, aflati in editia de luni. La ''Info Rom'' aflam care sunt tarile care discrimineaza cel mai puternic. Evident, nu lipsesc nici informatiile despre admiterea pe locurile rezervate copiilor romi la licee si facultati.
Luni, 03 Iul. 2017
Lety, 75 km sud de Praga. Pe osemintele sutelor de victime de etnie roma (multi fiind copii) ucise de jandarmii cehi in timpul celui de-al II lea Razboi Mondial sunt crescuti astazi porcii. Rusinea, durerea si indignarea au fost prezente la ceremonia de comemorare. Guvernul ceh si-a recunoscut pentru prima data vina pe care o poarta pentru tergiversarea relocarii fermei de porci. Marturiile supravietuitorilor spun ca lagarul pentru romi de la Lety a fost mai crud chiar si decat cel de la Auschwitz.
Luni, 26 Iun. 2017
''La un ceai cu rom'' va aratam latura mai putin cunoscuta a trei artisti-familisti: Neluta Neagu, Mihaela Staicu si Constantin Fulgerica. Dincolo de carierele lor de succes, acestia si-au pastrat modestia si au o viata de familie implinita. La ''Romul de zece'' faceti cunostinta cu doi frati foarte talentati din Ploiesti, Carlo si Flavius Gheorghe. Ei sunt elevi ai Colegiului de Arta ''Carmen Sylva'' din Ploiesti, canta la vioara si au obtinut deja o serie de premii importante. Rubrica ''Info Rom'' va ofera imagini senzationale de la Festivalul Culturii Indiene, Namaste India. Apoi urmarim mesajul de final de mandat a reprezentantului Unicef in Romania, Sandie Blanchet. Evident, nu lipsesc nici informatiile despre actele necesare ocuparii locurilor la licee si facultati pentru elevii si studentii de etnie roma.
Luni, 19 Iun. 2017
16 iunie are o semnificatie aparte, este data la care sarbatorim Limba Rromani. Dezbatem despre frumusetea acestei limbi si despre reconstructie identitara prin limba. “La un ceai cu rom” invitatii moderatorului Sorin Sandu sunt: prof.univ.dr. Gheorghe Sarau- consilier pe problemele romilor in Ministerul Educatiei Nationale si prof.dr.Elena Radu-inspector scolar. R(omul) de zece al acestei editii este acordeonistul Grigoras Stoica, in varsta de 81 de ani, din Ploiesti. Este un personaj pitoresc, etern indragostit de viata, muzica si de sotie. Cu ce interpreti faimosi a cantat in tinerete, aflati in editia de luni. La rubrica ''Info Rom'' va oferim informatii pretioase pentru admiterea pe locurile de romi la licee si facultati.
Luni, 12 Iun. 2017
Emy Dragoi si Miele Bibescu vin in platoul emisiunii pentru a ne canta melodii veritabile, live! Ne vor face ziua mult mai frumoasa prin povestile lor haioase. Nu ratati rubrica ''La un ceai cu rom'' prezentata de actrita Zita Moldovan. La rubrica ''Kestiuni rome'' va facem cunoscuta o aparitie literara inedita. I rromani luludi sau Florea rroma este o carte in editie bilingva, romana-rromani, tiparita cu sprijinul Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa si semnata de prof. univ. dr. Gheorghe Sarau. Personalitatile pe care le veti regasi in acest volum reprezinta o parte din mostenirea culturala a romilor. Aflati si calendarul datei de admitere pentru toti cei care se pregatesc sa mearga la liceu. Apoi, vedeti cum s-au distrat copiii de la Scoala nr 136 din Ferentari, Bucuresti, pe platoul de filmare al emisiunii ''Si eu m-am nascut in Romania''.
Luni, 05 Iun. 2017
La inceput de saptamana distractia este la superlativ! Indragitul clarinetist George Udila vine in platoul rubricii ''La un ceai cu rom'' pentru a ne amuza cu povesti de la cantari. Ne va canta si live asa ca veti avea o dupa-amiaza perfecta de luni! La rubrica R(omul) de zece va spunem ce succese au mai obtinut Victor si Hristu Gheorghita. Amandoi instructori si campioni la judo, i-ati cunoscut in urma cu un an de zile. Rubrica ''Info Rom'' va aduce imagini in premiera de la Forumul de Afaceri Romania-India, eveniment sustinut de curand la resedinta E.S. Ramesh Chandra, ambasadorul Indiei la Bucuresti. Mesajul acestuia pentru comunitatea de romi din Romania il veti vedea luni. Avem imagini si de la finalul proiectului derulat in anul 2014 de catre Unicef in Romania, Guvernul Romaniei si Norvegia. Numarul copiilor si a familiilor ajutate gratie granturilor norvegiene depaseste orice asteptari!
Luni, 29 Mai. 2017
La 1 iunie 1942 incepeau deportarile romilor nomazi. Erau ademeniti cu promisiuni false de imbogatire si trimisi in Transnistria pentru exterminare. Despre acest subiect vom discuta pe larg „La un ceai cu rom” cu doi specialisti: istoricul Adrian Niculescu, conf. univ. dr. la SNSPA si Ciprian Necula, sociolog. R(om)ul de zece este Mihaela Mihai, o romanca de etnie roma stabilita la Bruxelles. A devenit prima mediatoare interculturala din Belgia, lucreaza cu tinerii delicventi si colaboreaza cu autoritatile pe post de translator. La „InfoRom” va spunem care sunt locurile alocate elevilor romi in scoli, licee si facultati, pentru anul universitar 2017-2018.
Luni, 22 Mai. 2017
Gicu Petrache canta de o viata si face asta cu multa dragoste. Luni vine in platoul emisiunii noastre, ne canta live si ne povesteste despre o viata inchinata muzicii. Nu pierdeti o discutie presarata cu amintiri haioase si nostalgii de odinioara, numai la rubrica ''La un ceai cu rom''. Chiar daca inca nu este o zi marcata la nivel oficial, data de 16 mai are o importanta aparte. Vreme de 70 ani, aceasta pagina de istorie a fost ignorata. Despre eroii romi si sinti care s-au luptat cu soldatii nazisti in seara zilei de 16 mai 1944, aflati intr-un reportaj special despre ''Ziua Rezistentei Romilor''. O informatie importanta pentru elevi, studenti si parinti este aparitia brosurii pentru anul universitar 2017-2018 care ofera toate datele despre admiterea pe locurile speciale dedicate romilor.
Luni, 15 Mai. 2017
R(omul) de zece al acestei editii este Carmen Tanasie, o olteanca ce a pornit de jos si a ajuns foarte sus. A fost discriminata, a luptat cu saracia, cu dorul de familie si a facut eforturi mari pentru a fi selectata in una dintre cele mai importante organizatii pentru romi de la nivel european. Urmariti un reportaj filmat de catre echipa emisiunii noastre tocmai in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles. La rubrica ''La un ceai cu rom'', invitatul moderatorului Sorin Sandu este cercetatorul independent si scriitorul Marian Carpaci. Va asteapta o discutie inedita despre o tema care suscita interes si mirare deopotriva: traducerea poeziei Luceafarul in limba rromani, de care s-a ocupat cercetatorul Marian Carpaci. Nu pierdeti nici rubrica ''InfoRom'' pentru ca va aratam imagini de la cel mai nou studiu din educatie care ii vizeaza pe toti copiii Romaniei, indiferent de etnie, gen, dizabilitati sau statut social. Tot aici aflati si primele informatii pe anul acesta despre locurile speciale la licee si facultati pentru copiii de etnie roma.
Luni, 08 Mai. 2017
In aceasta editie, „La un ceai cu rom” invitat este maestrul Ionel Tudorache. Ne va incanta cu piese dragi, de inima vesela dar si de inima albastra. R(omul) de zece este faimosul acordeonist Emil Poke! Il urmarim la repetitii, la cantari si in intimitatea casei sale. La „InfoRom” vedem care sunt premiantii de la Concursul National de Istorie si Traditie a Rromilor, eveniment care a avut loc de curand la Bran. Apoi vedem imagini de la piesa de teatru „Ferentari, sanatate in sevraj”, un proiect coordonat de catre actrita Zita Moldovan care are scopul de a trage un semnal de alarma in privinta inchiderii Centrului Caracuda din Ferentari.
Luni, 01 Mai. 2017
Urmariti in premiera scurt-metrajul integral „2 lei 60”, in regia Cameliei Popa. Pelicula a fost in atentia presei indelung, dar nu a fost niciodata difuzata integral. Doi detinuti, unul dintre ei fiind majoritar (Paul Ipate) si unul dintre ei fiind minoritar (Valentin Rupita), se lupta cu prejudecatile societatii si cu ispita unei vieti usoare oferite de vechiul anturaj. Din distributie mai fac parte actorii Zita Moldovan sau Cristian Priboi. „R(om) ul de zece” al acestei editii este violonistul Mircea Dumitrescu. A avut peste 200 de aparitii televizate si a castigat peste 60 de premii nationale si internationale unde a obtinut numai locul I. Astazi are 18 ani, este elev la Colegiul National „George Enescu” din Bucuresti si se gandeste serios sa studieze in strainatate.
Luni, 24 Apr. 2017
Bruxelles, inima Europei la nivel decizional, a fost locul de intalnire pentru reprezentantele proiectului ”Marita-te cand esti pregatita”. Echipa emisiunii noastre a filmat in cele doua zile de conferinta si va ofera imagini in premiera de la eveniment in cadrul rubricii ''Info Rom''. R(omul) de zece al acestei editii este Stefan Comanescu, un tanar in varsta de 15 ani, vicecampion european la karate. La rubrica ''Un ceai cu rom'' invitatul moderatoarei Nicoleta Ceausu este noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Romi, domnul Daniel Radulescu. Urmariti o discutie despre strategii si programe de viitor in beneficiul romilor.
Luni, 17 Apr. 2017
Avem o ediție cu totul speciala! Va aratam cum a fost sarbatorita Ziua Internaționala a Romilor atat in București, cat și in celelalte orașe ale țarii. Iași, Galați, Targoviște – acestea sunt doar cateva dintre localitațile unde echipa emisiunii noastre a realizat filmari de 8 aprilie. Și, așa cum v-am obișnuit deja, totul va fi presarat cu multa muzica buna...
Luni, 10 Apr. 2017
Uram „La mulți ani” tuturor romilor din țara și de peste hotare! Motiv de sarbatoare, mandrie și bucurie pentru mai bine de 12 milioane de romi din intreaga lume. Intre 8 și 10 milioane de romi se regasesc in Europa, iar in Romania minoritatea roma constituie peste 3 % din populație. Prin urmare, v-am pregatit o ediție speciala cu momente artistice de excepție, muzica, dar și o serie lunga de personalitați care vor transmite mesajele lor de apreciere catre comunitatea romilor din Romania. Printre cei care ne vor onora cu prezența in emisiune se afla și Daniel Vasile – deputatul pentru minoritatea roma, E.S. Ramesh Chandra – ambasadorul Indiei la București sau Aledin Amet – secretar de stat, șeful Departamentului pentru Relații Interetnice. Nu pierdeți aceasta ediție speciala a emisiunii „Și eu m-am nascut in Romania”!
Luni, 03 Apr. 2017
La rubrica „Kestiuni Rome” plecam intr-o calatorie exotica alaturi de o invitata pe masura. Tasha Rodriguez este o cantareața de origine angoleza și mesager internațional al pacii și toleranței. Aceasta va trasmite multa energie pozitiva elevilor de etnie roma de la Școala 136 din Ferentari. La rubrica „La un ceai cu rom” invitații moderatoarei Nicoleta Ceaușu sunt: Catalin Manea – președinte executiv P.R.P.E. și Felix Goldbach – inspector școlar pentru minoritați. Campania S.O.S. Copiii Romi este cea mai noua inițiativa a Asociației P.R.P.E. prin care se vor incerca masuri de prevenție și diminuare a ratei abandonului școlar. O noutate sunt meditațiile gratuite oferite elevilor din clasa a VIII-a și a XII-a. Urmariți rubrica și aflați astfel cum puteți beneficia de aceste inițiative. La rubrica „Info Rom” va prezentam cel mai recent proiect dedicat liceenilor romi din clasa a IX-a care iși doresc sa urmeze o cariera didactica. O serie de burse de studiu sunt puse la dispoziția doritorilor.
Luni, 27 Mar. 2017
Strategie, viziune, planuri fezabile si initiative curajoase sunt doar cateva dintre temele pe care le vor aborda invitatii din platoul rubricii „La un ceai cu rom”. Sub indrumarea jurnalistei Nicoleta Ceausu, reprezentantii Organizatiei de Tineret a Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa vor dialoga despre viitorul comunitatilor de romi. Despre mentalitati noi, incluziune, asumarea identitatii, dezvoltare comunitara si proiecte stringente, aflati de la Adrian Berbec – președintele Organizației de Tineret a APRPE, Cristian Priboi – vicepreședintele Organizației de Tineret a APRPE, Rebeca Dobre – voluntara si Andra Hartac – voluntara. La rubrica „Kestiuni rome” va introducem in universul fierarului Ion Fistic, din Calarasi. Acesta practica mestesugul fierariei de peste 60 de ani. Informatiile cu si despre romi sunt nelipsite in cadrul rubiricii „Info rom”.
Luni, 20 Mar. 2017
Acordam o atenție deosebita mediatorului școlar. Aflam statistici, dezbatem cu privire la rata abandonului școlar și aflam noutați legate de meseria de mediator școlar de la invitații din platou: prof. doctor Elena Radu și Sorin Dumitru, mediator școlar. La rubrica „R(om)ul de zece” va prezentam un fost campion la box. Vasile Gargavu din Calarași, are 57 de ani și ne va duce departe cu poveștile sale, pe cand caștiga medalie dupa medalie. La rubrica „Info Rom” veți vedea imagini de la parteneriatul semnat intre Unicef in Romania și Federația Romana de Fotbal. Acordul de colaborare este menit sa sa ii protejeze pe copii de orice forma de abuz. Un alt eveniment care a marcat saptamana a fost evenimentul intitulat „Pactul pentru demnitatea femeii rome”, susținut de Forumul Femeilor Rome in Romania.
Luni, 13 Mar. 2017
„La un ceai cu rom”, invitat este deputatul pentru minoritatea roma Daniel Vasile. Alaturi de moderatoarea dezbaterii, Nicoleta Ceaușu, deputatul Daniel Vasile va discuta despre strategiile și proiectele pe care le-a preluat de la predecesorul sau, deputatul Nicolae Paun, dar și despre inițiative proprii pe care dorește sa le implementeze. La „R(omul) de zece” va prezentam un proiect de amploare pe care il va derula parintele Daniel Ganga. Este vorba despre prima biserica din lume dedicata romilor. Preotul se straduiește sa construiasca lacașul de cult in zona Ferentari a Capitalei. „Info rom” vine cu cele mai importante evenimente care au in centru etnia roma. O petiție care a facut inconjurul internetului iși propune sa faca dreptate in cazul ultimilor supraviețuitori ai deportarilor și sa ii ajute sa iși obțina drepturile care li se cuvin.
Luni, 06 Mar. 2017
In editia de luni a emisiunii ''Si eu m-am nascut in Romania'' femeile rome va fac dovada talentului lor artistic si va arata cum a luat nastere prima trupa de teatru feminista ''Giuvlipen''. Este o initiativa curajoasa despre care ne vor vorbi actrita Mihaela Dragan, regizorul Mihai Lukacs si actrita Zita Moldovan. Alaturi de acestia, violonista Monica Calofir va aduce in platou zambete pe acorduri de vioara. R(omul) de zece este un baiat in varsta de 14 ani, elev la Colegiul National Dinu Lipatti din capitala. George Ghita exceleaza in materie de vioara si a castigat nenumarate premii in cei sapte ani de cand practica vioara. Cat de important este pentru el sa studieze muzica clasica si unde viseaza sa concerteze peste ani, aflati in editia de luni. ''Info Rom'' aduce ca de fiecare data cele mai importante evenimente de peste saptamana. Conferinta ''Sunt tanar activ rom''( S.T.A.R) desfasurata de curand la Predeal, a reunit tineri romi din toata tara cu scopul de a-i initia in tainele leadershipului si a negocierii. Cum vor aplica aceste cunostinte in comunitatile din care provin, aflati la ''Info Rom''. Tot aici vedeti imagini de la prima editie a Cupei Okinawa Bucuresti, eveniment la care au participat copiii de la peste treizeci de cluburi sportive din tara. Cat de dificile au fost probele si cum s-au descurcat sportivii de la S.C. Scorpion, aflati la ''Info Rom''.
Luni, 27 Feb. 2017
Ne inclinam cu respect in fata limbii materne pentru ca aceasta este puntea catre identitatea fiecaruia dintre noi. In platoul rubricii „La un ceai cu rom”, invitatii lui Sorin Sandu sunt: Mihai Hafia Traista – scriitor si vicepresedinte al Uniunii Ucrainienilor din Romania, Madalina Schieber – membra a Comunitatii Evreilor din Romania, Marius Dobrescu – scriitor si membru al Ligii Albanezilor din Romania si Daniel Petrila – poet si masterand rrom. Cum se face ca o evreica a dorit sa studieze limba rromani inaintea limbii materne sau in ce conditii au ajuns albanezii din Romania sa evite sa isi declare propria identitate, aflati aspecte mai putin cunoscute despre comunitatile minoritatilor nationale. La rubrica „Kestiuni rome” pasim in universul copilariei. Va invitam sa cunoastem destinele a 400 de copii din Ferentari care au avut norocul sa primeasca a doua sansa. Un reportaj despre forta, determinare si speranta. „Info Rom” aduce in atentia dumneavoastra evenimentul cel mai important al saptamanii: masa rotunda intitulata „Dezrobirea juridica si spirituala a romilor”.
Luni, 20 Feb. 2017
Sarbatorim asa cum se cuvine data de 20 februarie-Ziua Dezrobirii Romilor cand se implinesc 161 de ani de la eliberarea romilor din jugul sclaviei. Cei peste 500 de ani de tortura, discriminare, rasism, privare de libertate si drepturi vor fi analizati in cadrul rubricii ''La un ceai cu rom'' atunci cand Sorin Sandu va discuta cu sociologul Gelu Duminica despre trecutul si viitorul etniei rome. Intre secolele XIV si XIX, romii erau considerati in sfera bunurilor nemiscatoare, schimbati, vanduti ori daruiti, servind chiar ca unitate de schimb. La rubrica ''Kestiuni rome'', academicianul Constantin Balaceanu Stolnici stabileste o serie de repere cronologice care va vor face sa intelegeti mult mai limpede fenomenul sclaviei care a luat nastere inca din anul 1385 in spatiul romanesc. ''Info rom'' aduce cele mai importante stiri din lumea romilor. Va prezentam mesajul secretarului de stat in cadrul DRI-Aledin Amet, cu privire la semnificatia zilei de 20 februarie. Tot atunci sarbatorim si Ziua Internationala a Limbii Materne care se omagiaza in fiecare an pe data de 21 februarie. Muzica pe care o indragiti atat de mult va fi si ea prezenta in emisiune!
Luni, 13 Feb. 2017
''La un ceai cu rom'' ne distram de minune cu baietii de la Zuralia Orchestra! Alaturi de Zita Moldovan, acestia vor povesti cum au cantat la petreceri private in Dubai, cum au colaborat cu faimosul muzician Goran Bregovic dar si cum au fost invitati de regizori straini sa realizeze coloana sonora a unor filme artistice. La ''Kestiuni rome'' va prezentam viata si cariera reginei cantecului lautaresc-Romica Puceanu. Prietenii de-o viata si instrumentistii care au cunoscut-o ne dezvaluie aspecte mai putin stiute din viata artistei. ''Info Rom'' aduce ca de fiecare data cele mai importante stiri cu si despre romi. Vedem imagini socante despre evacuarea a zeci de familii din casele de pe Strada Sfintilor, nr 13, din Bucuresti. Ce se va alege de soarta acestor oameni si unde intentioneaza autoritatile sa ii mute, aflati in editia de luni. Tot aici, discutam pe larg despre discriminare si violenta verbala cu Ilie Dinca-secretar de stat si membru in Colegiul Director CNCD. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze toti cei care se confrunta cu acte de rasism, aflati la rubrica ''Info Rom''. Muzica pe care o indragiti atat de mult va fi si ea prezenta in emisiune!
Luni, 06 Feb. 2017
La rubrica ''Un ceai cu rom'' va asteapta o discutie inedita in limba rromani! Invitatii lui Sorin Sandu sunt: Mircea Craciun si Sonia Craciun, un cuplu care prin povestile lor de viata imbina cu succes valorile traditionale cu cele moderne. La rubrica dumneavoastra preferata, R(omul) de zece, va prezentam o tanara cu aspiratii artistice. Iuliana Grancea, in varsta de 16 ani, eleva la Colegiul National Octavian Goga din Sibiu picteaza si deseneaza de mica. Totusi, aceasta are o dilema cu privire la drumul pe care vrea sa il urmeze in cariera. Despre ce este vorba, aflati in editia de luni. Cele mai importante evenimente din lumea rromilor isi gasesc locul in rubrica ''Info Rom''. La Bucuresti, Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a cinstit memoria victimelor in cadrul unui eveniment dedicat celor 72 de ani de la Holocaust. Apoi, vedeti imagini de la ziua Indiei, acolo unde figuri politice importante si-au facut aparitia si au sarbatorit intr-un cadru festiv, patria mama a poporului rrom.
Luni, 30 Ian. 2017
27 ianuarie este Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. In acest context, in cadrul rubricii ''La un ceai cu rom'' discutam despre importanta acestei zile cu istoricul Petre Matei si cu Cezara David-manager program Antidiscriminare, centrul de Resurse Juridice. La rubrica ''Kestiuni rome'' va prezentam un mini-documentar dedicat acestei zile. Repere cronologice, marturii ale unor supravietuitori romi si imagini din lagarul de la Auschwitz-Birkenau va vor oferi o imagine mai clara asupra acestui episod de istorie neagra. Rubrica ''Info Rom'' vine cu cele mai importante evenimente din spatiul etniei rome. Proiectia de filme ''Viitorul Memoriei'' sau ''Vernisajul Genocidul impotriva rromilor - Amintiti-va sa rezistati'' sunt doar cateva dintre evenimente. Si eu m-am nascut in Romania va asteapta luni, de la ora 13.45, pe National 24 Plus!
Luni, 23 Ian. 2017
Editia ii are ca invitati la rubrica ''Un ceai cu rom'' pe Daniel Samuel Petrila - masterand la Facultatea de Litere, Stelica Barabas-Savu-pastor, Marian Carpaci-cercetator independent de Limba rromani. Alaturi de gazda emisiunii Sorin Sandu, invitatii vor discuta despre un proiect de amploare: traducerea Bibilei in Limba rromani. Tot in aceasta editie va aratam un tanar talentat cu multiple calitati. Samuel Ene, in varsta de 20 de ani, este student la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti iar in timpul liber activeaza intr-o trupa. Cum reuseste sa imbine studiul cu pasiunea pentru muzica, aflati la rubrica dumneavoastra preferata: R(omul) de zece! Din emisiune nu vor lipsi nici stirile despre spatiul etniei rome: rubrica ''Info Rom''. Mai mult, muzica de calitate va va insoti spre finalul emisiunii.
Luni, 16 Ian. 2017
Aceasta editie o dedicam celor mai importante momente din anul 2016. Va oferim o retrospectiva in care ne indreptam atentia catre stirile care v-au aratat de fiecare data, cu obiectivitate, realitatea despre spatiul etniei rome; bineinteles, nu vom omite nici reportajele care v-au mers de fiecare data la suflet. In goana dupa informatii cat mai utile si interesante, nici nu stim cand s-a mai scurs un an si odata cu el si cele 52 de editii ale emisiunii. Prin urmare, 2016 a fost un an bogat, frumos si cu munca pe masura. Iubim ceea ce facem iar daca rezultatele muncii noastre sunt pe placul publicului telespectator, atunci niciun efort nu e prea mare. Si confirmarea muncii noastre nu s-a lasat asteptata! Analizele de rating arata un public constant de 33.000 de telespectatori pe minut. Pentru fidelitatea si motivatia pe care ni le oferiti editie dupa editie, nu putem decat sa va multumim!
Luni, 09 Ian. 2017
La multi ani Ioni si Ioane! Sarbatoarea si surprizele continua la emisiunea ''Si eu m-am nascut in Romania''. Incepem cu petrecere si in acest an, pentru ca ii sarbatorim pe toti cei care poarta numele de Ion si Ioana. Avem si invitati de seama: Aurel Ionita, care a venit insotit de intreaga trupa Mahala Rai Banda si Jean de la Craiova. Pentru ca ii iubim atat de mult, ne-am decis sa ii sarbatorim asa cum se cuvine. Nu pierdeti o editie dinamica, cu multa voie buna, intamplari amuzante si muzica buna!
Luni, 02 Ian. 2017
La Multi Ani, 2017! Emisiunea ''Si eu m-am nascut in Romania'' va asteapta cu o portie consistenta de muzica, exact ceea ce aveti nevoie pentru a intampina noul an cu bucurie si optimism. Ramaneti pe National 24 Plus pentru a-i asculta pe Rela si Andreita Miron, Jean de la Craiova, Mioara Lincan, Elena Radu, Zuralia Orchestra, Taraful Cleante, Miele Bibescu, Vali Rupita Band iar numarul interpretilor si al formatiilor nu se opreste aici!
Luni, 26 Dec. 2016
Sarbatorile ne lumineaza sufletul! O editie speciala dedicata celei mai iubite sarbatori din an: Craciunul. La rubrica ''La un ceai cu rom'' invitat in platou este parintele Daniel Ganga care ne va vorbi despre semnificatia profunda a Craciunului. O discutie despre spiritul sarbatorilor de iarna, unitatea familiei, spiritualitate si credinta. La rubrica ''Kestiuni rome'' va aratam povestea emotionanta a Didinei, o mama de etnie roma care isi creste singura cei sapte copii. Am cunoscut-o atunci cand ne-am alaturat initiativei de ajutorare din partea echipei UNICEF Romania si a lui Smiley-ambasador UNICEF. In pofida saraciei dureros de vizibile, Didina isi creste cu abnegatie copiii iar cel mai important este ca insista ca acestia sa nu abandoneze scoala. Cum ii ajuta mai exact UNICEf Romania, vedeti in reportajul de luni. Rubrica ''Info Rom'' vine cu stiri foarte importante. LaGala de Excelenta a Romilor, editia 2016, veti vedea cei mai talentati romi care au facut performanta in diferite domenii de activitate in anul 2016. De asemenea, Clubul CS Scorpion din Bucuresti in parteneriat cu Federatia Romana de Karate, sprijiniti ca de fiecare data de Asociatia Partida Romilor ''Pro-Europa'' au organizat cu putin timp in urma Cupa Scorpion ediția a IX-a. Vedeti imagini de la eveniment. Așadar, va asteptam cu multa buna dispozitie, informatii utile si muzica de calitate.
Luni, 19 Dec. 2016
Editia aceasta este cu totul si cu totul speciala! La rubrica ''La un ceai cu rom'', invitatii lui Sorin Sandu sunt Camelia Popa-regizor, Valentin Rupita - actor, profesorul Ioan Durnescu de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Univ.Bucuresti si Zita Moldovan, invitata in calitate de actrita. Scopul intalnirii in aceasta formula? Evident, promovarea scurt-metrajului 2 lei 60. Cu un titlu care starneste curiozitatea, pelicula vorbeste despre doi detinuti de varste si categorii sociale diferite care sunt eliberati din penitenciar in aceeasi zi. Lupta lor de reintegrare este o lupta cu propria fire, cu prejudecatile societatii si cu ispita unei vieti usoare oferite de vechiul anturaj. Despre rolul interpretat de talentatul actor Valentin Rupita dar si imagini din film si mai ales detalii picante de pe platourile de filmare aflati chiar de la regizorul Camelia Popa. La rubrica R(omul)de zece urmariti un reportaj despre familie, unitate si iubire. Surorile Odica sunt doua studente frumoase si destepte care viseaza sa isi finalizeze studiile pentru a se reintoarce in comunitatea din care provin pentru a-i ajuta si pe ceilalti romi sa isi depaseasca conditia. Mama fetelor, mediator sanitar in Tulcea, reprezinta modelul de succes pe care copilele isi doresc sa il urmeze in viata. Nu pierdeti nici rubrica ''Din arhiva emisiunii'' sau muzica pe care o indragiti atat de mult.
Luni, 12 Dec. 2016
Editia de luni a emisiunii ''Si eu m-am nascut in Romania'' va fi dedicata in totalitate copiilor. Pentru ca decembrie este luna cadourilor si a copilariei, la rubrica ''Kestiuni Rome'' va prezentam un material filmat la Alba Iulia care are in centru misiunea filantropica a bisericii de aici, mai ales ca in proportie de peste 60% din cei 1000 de copii ajutati sunt de etnie roma. Ne-au insotit in calatoria noastra prin tara Vladimir Beregoi-preot paroh in cadrul Bisericii din Razboieni si parintele Nicolae Ignat-presedintele Organizatiei Filantropia Ortodoxa din Alba Iulia. Veti vedea cat de ample sunt demersurile de ajutorare si cum copiii care provin din medii vulnerabile primesc o noua sansa la viata. La rubrica ''La un ceai cu rom'', invitatii din platou sunt tot copii, de data aceasta sunt cei care fac performanta in domeniul lor de activitate. Asadar, va asteptam cu multa buna dispozitie, muzica de calitate, rubrici interesante si informatii utile.
Luni, 05 Dec. 2016
Concentrare, inspiratie, ore intregi de repetitii dar mai ales voie buna! Cam asa arata o zi obisnuita din viata artistilor care compun formatia Vali Rupita Band. Cu ani de experienta in spate, toti dedicati muzicii, Vali, Marian, Daniel, Virgil, Cristi, Adi, Marius, Radu si Ema ne arata in materialul pe care il veti viziona luni cum se construieste o poveste de succes. Nu pierdeti interviuri inedite cu membrii trupei al carui lider este, bineinteles, cunoscutul actor si regizor Valentin Rupita. La rubrica ''Un ceai cu rom'', invitatii lui Sorin Sandu sunt pictorul Eugen Raportoru, scriitorul Dinu Adam si masteranul la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, Daniel Samuel Petrila. O discutie mai mult decat utila despre arta roma, prejudecati si bariere. La rubrica ''Info Rom'' va prezentam doua lansari de succes ale unor volume inedite: ''Diamantul din Satra'' semnat de autorul de etnie roma Nelu Sorin Stancu si ''Povesti in graiurile romilor'' volum colectiv semnat de autorii Adrian Furtuna, Luiza Medeleanu si Daniel Petrila.
Luni, 28 Noi. 2016
In aceasta editie, la rubrica ''Kestiuni Rome'', va spunem povestea lautarului de geniu Ion Albesteanu, deopotriva dirijor, violonist si interpret. Despre viata si cantecul acestuia, vom povesti impreuna cu fiul maestrului, Valentin Albesteanu si redactorul muzical Roxana Gibescu. Rubrica ''Info Rom'' vine cu cele mai proaspete informatii din spatiul etniei rome, astfel ca, in ediția de luni va oferim toate detaliile despre cel mai nou concert Mahala Rai Banda care a a vut loc de curand la Bucuresti. Apoi, calatorim prin tara tocmai pana la Buhusi in judetul Bacau, atunci cand va invitam sa aflati ce presupune pachetul de Educatie Incluziva de Calitate implementat de UNICEF; s-a alaturat acestei cauze si cantaretul Smiley – amabsador Unicef din anul 2013. Nici invitatii lui Sorin Sandu nu sunt mai prejos; familia Ene ne va vorbi despre credinta, activism si traditii in familiile romilor obisnuiti.
Luni, 21 Noi. 2016
Editia din aceasta saptamana va ofera la rubrica ,,La un ceai cu rom'' o discutie despre sistemul de sanatate in comunitatea roma. Invitatii lui Sorin Sandu sunt: Daniel Radulescu-membru fondator al organizatiei Sastipen si Robert Popescu- medic rezident, beneficiar al programului de burse Roma Health Scholarship Program. O discutie mai mult decat utila despre elaborarea si implementarea de programe adresate comunitatilor de romi, pentru o evoluție reala in sectorul sanatatii. Rubrica ,,Kestiuni rome'' va face cunoscut documentarul initulat: ,,Sunt doctor rom'', realizat de jurnalista Anelise Salan. Filmul promoveaza tinerii medici romi de exceptie, parte a programului de burse Roma Health Scholarship Program. La rubrica ,,Info Rom'' aflam, printre altele, despre documentarul ,,Ultimul Caldarar'' in regia lui Cosmin Bumbut si a Elenei Stancu. Nu pierdeti nici rubrica ,,Din arhiva emisiunii'' sau muzica de calitate cu formatia lui Georgian Stanciu, Orlando si Sile Dorel sau Rela si Andreita Miron.
Luni, 14 Noi. 2016
Iata ca ciclul edițiilor dedicate comunitaților de romi din țara a ajuns la final. Ultima pe lista dar nu codașa este comunitatea de romi din Gorj. In ediția de astazi, in platoul emisiunii, vor fi prezenți pentru a dezbate despre dezvoltare comunitara și nu numai: Nelu Pavel – președinte PRPE, filiala Gorj, George Feraru – vicepreședinte PRPE, filiala Gorj, Simona Carabineanu – secretar PRPE, filiala Gorj. La „R(omul) de zece”, rubrica pe care o așteptați cu placere de fiecare data, va prezentam un copil frumos, cu o voce speciala. Alexandra Lacatoș in varsta de zece ani este din Campia Turzii și este crescuta doar de tatal ei. Urmariți sambata o poveste despre legatura speciala dintre tata și fiica dar și despre incredere, multa munca și ambiția de a reuși in lumea muzicii. Rubrica „Info rom” va aduce știri cu și despre spațiul etniei rome. Copiii romi sunt copiii nimanui, asta arata un ultim raport realizat de catre ONG-ul Salvați Copiii Romania, pentru Comitetul European. Cum arata statisticile in privința copiilor romilor cand vorbim despre educație, sanatate sau violența, aflați in rubrica de sambata. Alte informații la fel de interesante dar și rubrica „Din arhiva emisiunii” și nu in ultimul rand, muzica de calitate, pe toate le regasiți in emisiunea „Și eu m-am nascut in Romania”! Aveți toate motivele sa nu schimbați canalul preț de doua ceasuri, lunea de la ora 13.45, pe Național 24 Plus!
Luni, 31 Oct. 2016
Radiografia comunitatilor de romi din tara se apropie de final. Nu puteam omite insa comunitatea din Iasi, astfel ca in editia de luni invitati la rubrica ,,Un ceai cu rom'' sunt: Elena Motas- presedinte PRPE filiala Iasi, Corina Mihaila coordonator Departament Tineret si Activitati Culturale, PRPE, Filiala Iasi, Andrei Pantiru, secretar PRPE, Filiala Iasi. Alaturi de Zita Moldovan, acestia vor discuta despre progresele comunitatii de aici dar si despre planurile de viitor. R(omul) de zece al acestei editii este Iulia Dumitru,. o adolescenta cu vise mari si planuri pe masura. Este la inceput de drum, abia in clasa a 10-a, la liceul Grigore Moisil din Tulcea dar si-a ales ca profil stiintele exacte tocmai la gandul ca ii va sluji in viitor. Indrumata de o familie iubitoare, Iulia Dumitru se viseaza medic cu diploma. Rubrica Info Rom va invita sa descoperiti universul copiilor romi din cartierul Giulesti-Sarbi, atunci cand va vom prezenta o revista de banda desenata, foarte speciala. Tot aici va aratam si cum a descurs conferinta cu participare internationala ,,Marita-te cand esti pregatita!''. Dupa zece luni de la initierea proiectului, participantii din sase tari isi vor prezenta activitatea din teren. Cat de mult s-au diminuat mariajele timpurii, aflati la Info rom! Nu pierdeti nici rubrica ,,Din arhiva emisiunii'' dar si muzica de calitate.
Luni, 24 Oct. 2016
Informatiile despre spatiul etniei rome le regasiti la rubrica ,,Info rom'' atunci cand va aratam imagini in premiera de la proiectul ,,Scoala de radio: minoritatile in direct''. Invitat special al evenimentului a fost omul de radio si televiziune, regizorul Valentin Rupita. Alaturi de alti jurnalisti experimentati, Valentin Rupita le-a vorbit studentilor despre munca pe care o depun toti cei care fac performanta la radio. Un alt eveniment care a marcat saptamana trecuta a fost concertul extraordinar sustinut de artisti de renume in cadrul Filarmonicii Romilor. Imagini de la inaugurare vedeti doar la rubrica ,,Info Rom''. Ne aflam pe ultima suta de metri cu dezbaterile despre problemele si realizarile comunitatilor de romi din Romania, asa ca nu puteam omite nici comunitatea de romi din Dambovita. Invitati la rubrica ,,La un ceai cu rom'' sunt Vasile Moise-presedinte PRPE, filiala Dambovita si Nicolae Iorga-inspector scolar pentru minoritati, filiala Dambovita. Tot luni, la rubrica ,,Kestiuni rome'', va prezentam povestea unui lingurar din satul Ciucurova, județul Tulcea. Batranul Vasile Cristu ne da o lectie de viata si ne arata ca putinul de zi cu zi poate sa devina o binecuvantare atunci cand nu te abati de la traditii si valori. Nu pierdeti nici rubrica ,,Din arhiva emisiunii'' dar si muzica de calitate.
Luni, 17 Oct. 2016
O editie in care va surprindem cu alte reportaje intersante. La rubrica ,,Un ceai cu rom'' intra in dialog romii din Sibiu. O discutie antrenanta despre esecuri, realizari si perspective de viitor, unde sarea si piperul este adus de Zita Moldovan. La rubrica ,,Kestiuni rome'' va aratam prima editie a Festivalului Romaii Poesia din Sibiu, o ampla manifestare culturala internationala, de la care nu a lipsit nici echipa emisiunii noastre. R(omul) de zece este o tanara cu o vointa de fier. In pofida faptului ca este autodidacta si ca nu beneficiaza de un antrenor, contorsionista Georgiana Izabela Ganciu din jud. Tulcea viseaza sa faca performanta la nivel mondial. Nu vor lipsi nici rubricile ,,Info Rom'', ,,Din arhiva emisiunii'' sau muzica de calitate a unor interpreti de renume.
Luni, 10 Oct. 2016
Luni va asteapta o editie speciala dedicata zilei de 9 octombrie, Ziua Holocaustului in Romania. Holocaustul romilor nu poate fi negat iar marturiile supravietuitorilor pe care le veti vedea in reportajul special, au un puternic impact emotional. La rubrica ,,Kestiuni rome'' discutam despre consecintele deportarii romilor si va spunem povestea trista a deportatului Traian Craciun, un batran care se lupta cu nepasarea autoritatilor din Romania si care se zbate de peste 16 luni sa isi obtina un drept legal: pensia de ghetto oferita de statul german. Cine ii pune piedici, aflati in editia de luni. La rubrica ,,Un ceai cu rom'', invitati in platoul emisiunii sunt Niculina Iosif-presedintele PRPE, filiala Tulcea si Daniela Stoica-secretar PRPE, filiala Tulcea. Aflam de la acestea care sunt evolutiile si perspectivele pe cele mai importante paliere: dezvoltare comunitara, sanatate sau educatie.
Luni, 03 Oct. 2016
Va asteptam in a doua luna de toamna cu o editie plina de rubrici interesante. Asa cum v-am obisnuit, la rubrica ,,Un ceai cu rom'' va tinem la curent cu pulsul comunitatilor de romi din tara. De aceasta data, reprezentanti de seama din Ialomita vin sa isi prezinte proiectele si strategiile de dezvoltare comunitara. Care sunt realizarile dar si punctele vulnerabile ale comunitatii de aici, aflam de la Leonida Mandache – presedintele PRPE, filiala Ialomitta si Virgilius Enache-secretar PRPE, filiala Ialomita. La rubrica ,,R(omul) de zece'' - va facem cunostinta cu Lavinia Lupu, o tanara de 20 de ani, studenta la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii din Iasi. Pe langa frumusetea si prospetimea varstei, Lavinia este o activista convinsa. Mai mult, aceasta este voluntara in cadrul Asociatiei Partida Romilor Pro-Europa, acolo unde participa la organizarea evenimentelor culturale si caritabile. Rubrica ,,Info Rom'' vine cu stiri de actualitate. Aruncam si o privire la Sarbatoarea Romilor din Ialomita si vedem cum s-au distrat acestia, vorbim despre Ziua Limbilor Europene si ii aflam istoricul. In final, va spunem daca expertii de la noi au aflat raspunsul la intrebarea „de ce inegalitatile sociale sunt strans legate de etnia roma?”. Nu pierdeti nici rubrica ,,Din arhiva emisiunii'' dar si muzica de calitate.
Luni, 26 Sep. 2016
Care sunt vulnerabilitatile si punctele forte ale comunitatii de romi din județul Mures, veti afla la rubrica ,,La un ceai cu rom''. Invitatul lui Sorin Sandu este Petru Zelariu-presedintele PRPE, filiala Mures. Urmariti o discutie despre strategii si proiecte care vizeaza dezvoltarea comunitara dar si cum arata statisticile in privinta numarului de locuri de munca, in privinta abandonului scolar dar si cat de atenti sunt romii la capitolul sanatate. La rubrica ,,Info rom'' va aratam un istoric al zilei de 24 septembrie atunci cand romii jurnalisti de pretudindeni isi sarbatoresc activitatea. Tot aici, aflati ce declaratii au facut saptamana trecuta oficialii Ungariei si Frantei cu privire la statutul copiilor romi in scoli si cat de ferm a reactionat in acest sens Comisia Europeana. La rubrica ,,Kestiuni rome'' va aratam un reportaj amplu despre viata si activitatea lautarului de geniu, Grigoras Dinicu. Ne vorbesc atat de frumos despre maestrul Grigoras Dinicu, Petrica Pana - violonist si dirijor dar si Alexandru Dinicu - nepotul lui Grigoras Dinicu. Nu pierdeți nici rubrica ,,Din arhiva emisiunii'' si nici muzica de calitate.
Luni, 19 Sep. 2016
De aceasta data urmariți o dezbatere despre necesitațile și proiectele comunitații de romi din județul Braila. Invitații lui Sorin Sandu in cadrul rubricii La un ceai cu rom sunt Gina Anton-președinte PRPE, jud. Braila, Daniel Caraivan-vicepreședinte PRPE Braila, George Isofache-secretar PRPE Braila. La rubrica R(omul) de zece veți vedea o tanara frumoasa și ambițioasa din județul Iași care a ales sa se educe in pofida faptului ca parinții și fratele sau au plecat sa munceasca in Danemarca. Cat de grea este viața pentru Diana Budulica și de unde gasește aceasta resurse pentru a merge pe drumul corect, aflați in reportajul din aceasta saptamana. La rubrica ,,Info rom'' veți afla noutați de la deschiderea anului școlar de anul acesta iar apoi veți vedea cum au reușit Eugen Raportoru și Paul Hitter, doi artiști de succes, sa organizeze o expoziție de pictura manifest care apara drepturile romilor plecați la munca in Marea Britanie. Nu pierdeți și alte rubrici placute și nu in ultimul rand muzica de calitate, Miele Bibescu, Orchestra Zuralia și Costel de la Bolintin.
Luni, 12 Sep. 2016
Va așteptam la ,,Un ceai cu rom'' intr-o noua rubrica dedicata comunitaților de romi din țara. De data aceasta, județul Galați vine in platoul emisiunii noastre prin reprezentanți de seama: Viorica Gotu-președinte PRPE, filiala Galați, Antonel Tabac-consilier local ales PRPE in com.Frumușița și Mariana Micu-mediator școlar in com. Grivița. O discuție necesara despre structurile din administrația locala din județul Galați dar și despre creșterea numarului de mediatori școlari si sanitari. Veți afla și date despre numarul tot mai mare de tineri care iși doresc sa acceseze fonduri europene și cum se face ca rata abandonului școlar s-a micșorat simțitor. In aceeași ediție, urmariți la rubrica ,,Info rom''o inițiativa laudabila a Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Iași. Educația este cuvantul de ordine de aceasta data, ca dovada, veți putea urmari un material realizat de echipa emisiunii noastre, cu și despre copii talentați. La rubrica ,,Kestiuni rome'' va invitam sa urmariți un top al acelor mai erudite, creative și talentate femei rome din intreaga lume. Vorbim despre femei cu talent literar, premiate și admirate pentru curajul de a se educa in pofida prejudecaților impuse de societatea din care provin. Nu pierdeți și alte rubrici placute și nu in ultimul rand muzica de calitate, Viorel Fundament, Rela Andreița& Taraful Fetelor și Marinica Namol!
Luni, 05 Sep. 2016
Va așteptam la ,,Un ceai cu rom'' pentru a lua pulsul comunitații de romi din Prahova. Alaturi de reprezentanții Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Prahova va vom prezenta care sunt aspectele urgente pe ordinea de zi in comunitatea de romi de aici, ce progrese s-au facut și ce dificultați intampina inca. O alta rubrica la fel de interesanta ,, Kestiuni rome'', va așteapta cu un material emoționant despre copiii din Jilava și Sintești de care Asociația Matias se ocupa cu multa dragoste și atenție. Nu au lipsit de la aceasta vizita nici gazdele emisiunii, Zita Moldovan și Sorin Sandu care au dorit sa le insenineze ziua celor mici. Nu pierdeți nici rubrica ,,Info rom'' atunci cand veți afla ce trebuie sa faceți pentru a nu pierde ultimele zile de inscriere la licența și master. Despre instituțiile de invațamant care mai organizeaza inscrieri, aflați doar la ,,Info rom''. Avem si muzica pentru dumneavoastra! Mahala Rai Banda, Miele Bibescu și Georgian Stanciu!
Luni, 29 Aug. 2016
Urmariți la Kestiuni Rome o poveste de viața emoționanta. Nea Gheorghe, singurul lingurar din județul Calarași a avut o viața plina de incercari. A patimit din cauza deportarilor iar astazi, copiii și nepoții nu ii mai calca pragul casei. Cine ii sta alaturi și cum se descurca in viața de zi cu zi, aflați in ediția de saptamana aceasta. Tot luni, va invitam sa cunoașteți un sculptor foarte talentat. Marian Petre este invitatul lui Sorin Sandu la rubrica ,,Un ceai cu rom,, și ne arata operelede arta, cele mai dragi sufletului sau. Fie ca lucreaza cu lemn sau metal, la final rezultatul este fabulos! L-am filmatchiar in propriul atelier de sculptura, in urma cu peste 11 ani și va invitam sa vedeți aceste imagini de colecție la rubrica ,,Din arhiva emisiunii''. Nu pierdeți și alte rubrici placute, informații utile și nu in ultimul rand muzica buna!
Luni, 22 Aug. 2016
Din inima Japoniei, drd.Sumi Yusuke vine in platoul emisiunii noastre pentru a ne povesti cum se face ca un japonez și-a parasit meleagurile pentru a veni in Romania sa studieze istoria, cultura și limba romani. O discuție interesanta pe care gazda rubricii ''La un ceai cu rom'', Sorin Sandu și drd.Sumi Yusuke o vor purta in limba romani. Un subiect la fel de frumos este și cel pe care il veți vedea in cadrul rubricii R(omul) de zece. Aici va prezentam un material simpatic despre copiii de la centrul comunitar ''La Stela și Dana''. Centrul este un loc unde copii și adolescenți vin pentru a petrece timp impreuna dar și pentru a colora, recicla și crea diverse obiecte in cadrul atelierelor ''Mișto Party'', susținute de Crina Morteanu- inițiatorul proiectului. Nu au vrut sa stea deoparte și au venit la centru sa intrețina atmosfera, gazdele emisiunii, Sorin Sandu și Zita Moldovan, care au trezit simpatia copiilor.
Luni, 15 Aug. 2016
Saptamana aceasta vedeți imagini in premiera de la Ziua Europeana de Comemorare a Holocaustului impotriva Romilor. Evenimentul a avut loc pe data de 2 august, la Cracovia in Polonia iar echipa emisiunii noastre a fost prezenta la comemorare așa cum se intampla in fiecare an. Prezența echipei noastre la ceremonie a fost posibila cu sprijinul Asociației Partida Romilor Pro-Europa. La rubrica “Din arhiva emisiunii” va prezentam un material realizat de echipa emisiunii noastre in urma cu patru ani atunci cand discutam despre romii care au emigrat din Romania in incercarea de a-și construi un viitor mai bun in afara granițelor tarii. Invitatele speciale de la rubrica ,,La un ceai cu rom’’sunt doua femei cu personalitate care au trecut peste obstacole și prejudecați in ciuda rigorilor societații. Oana Ionița și Camen Gheorghe va vor spune in aceasta ediție secretul succesului lor.

La rubrica “Kestiuni rome”Constantin Stanga, este un fierar din satul Chirnogi, comuna Calarași și este indragostit de un meșteșug vechi de sute de ani. Veți vedea in ediția de luni cat este de dibaci și cum impletește viața de familie cu pasiunea pentru meșteșugul fierariei.

“Romul de 10” din aceasta saptamana este Alexandru Burcea, un copil talentat in varsta de 11 ani care se antreneaza intens pentru a-și construi o cariera in lumea fotbalului.

Luni, 08 Aug. 2016
Lunea aceasta, la ,,un ceai cu rom” invitatul nostru este Gelu Duminica, director executiv la ,,Agenția Impreuna”. Alaturi de Zita Moldovan, acesta va povesti cu nostalgie despre anii copilariei, educația primita in familie, greutațile cu care s-a confruntat in viața de student și apoi lungul drum spre reușita. La ,,Romul de zece” o cunoaștem pe Cristina Nușa, o tanara pictorița in varsta de 22 de ani care iși traiește viața de zi cu zi ca pe un dar de la Dumnezeu. Picteaza cu mari dificultați pentru ca sufera de o deficiența de vedere grava, insa determinarea ei ne-a impresionat pe toti. Aflati luni intreaga poveste a Cristinei, cea care ne poate da o lecție de viața tuturor!
Luni, 01 Aug. 2016
Dedicam intreaga ediție a emisiunii ,,Și eu m-am nascut in Romania”unei zile speciale, 2 august. In anul 2015, Parlamentul European a stabilit ziua de 2 august ca Zi europeana de comemorare a Holocaustului impotriva romilor. In țara noastra este pentru prima data in istorie cand guvernul și reprezentanți politici și civici ai statului roman recunosc oficial genocidul romilor din timpul Holocaustului și comemoreaza aceasta zi așa cum se cuvine. Discutam pe larg despre aceast capitol dureros din istorie in cadrul rubricii ,,La un ceai cu rom”, cu invitatulnostru, dr.Petre Matei-istoric și cercetator specializat pe problematica Holocaustului. O discuție ampla in care veți vedea in premiera, marturia impresionanta a unei supraviețuitoare rome care a scapat ca prin miracol de infernul deportarii. Apoi, va invitam sa cunoașteți indeaproape cel mai temut lagar din istoria omenirii-Auschwitz Birkenau. Echipa emisiunii noastre a ajuns acolo și a realizat un documentar amplu despre ororile care au indoliat intreaga omenire. Va prezentam traseul prizonierilor odata ajunși aici, chinurile la care au fost supuși și veți asculta marturiile halucinante a doi supraviețuitori romi: Franz Rozenbach și Herman Hollenreiner.
Luni, 25 Iul. 2016
Lunea aceasta, ”La un ceai cu rom”, doi invitați foarte indragiți de public, Mioara Lincan și George Udila va invita sa luați pulsul vremurilor de odinioara. Cum aratau anii tinereții, cat de aplaudata era muzica acestora dar mai ales care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le evoca cu nostalgie, aflați luni in emisunea Și eu m-am nascut in Romania. Viitorii studenți nu trebuie sa omita rubrica” Info Rom” pentru ca vor afla toate informațiile de care au nevoie pentru a reuși sa obțina un loc bun pe locurile special alocate acestei minoritați. O alta știre interesanta este proiectul derulat de Forumul Femeilor Rome, un demers care ne ajuta sa ințelegem de ce este important ca femeia roma sa se implice mai mult in comunitatea din care provine. La rubrica ”Kestiuni”, faceți cunoștința cu ultimul meșteșugar argintar al Bucureștiului. Radu Nevers ne-a primit in micul sau atelier și ne-a inițiat in tainele acestei meserii pe cale de dispariție!
Luni, 18 Iul. 2016
Deschidem ediția cu rubrica ”Info Rom” atunci cand va prezentam care a fost atmosfera de la liceul Miguel de Cervantes din capitala, acolo unde au fost repartizați elevii romi in licee. Povești de viața surprinzatoare va așteapta ”La un ceai cu rom” atunci cand vorbim despre discriminarea romilor in societate. Invitata noastra Cristina Morteanu, doctor in Științe Politice și mama sa, Cati Mureșanu, ne povestesc din experiența personala, ce inseamna sa te lupti cu prejudecatile. Cum poate fi combatut acest fenomen, aflați in ediția de luni. La R(omul) de zece facem cunoștința cu o tanara foarte talentata! Andreea Draghici, in varsta de 13 ani, canta la vioara și viseaza sa ii calce pe urme celebrei violoniste Sarah Chang. Zita și Sorin va așteapta luni de la 11.00, la Național 24 Plus, intr-o noua ediție ”Și eu m-am nascut in Romania”!
Luni, 11 Iul. 2016
O voce extraordinara, prezența scenica și determinare- in cateva cuvinte, Doinița Ionița! La nici 14 ani, Doinița a impresionat cele mai exigente jurii, iar sambata aceasta vine la noi cu trofeele, diplomele și o noua piesa! Vorbim despre opțiunile tinerilor, ”La un ceai cu rom”, impreuna cu Doinița, hotarata sa faca din muzica o profesie, Anamaria Ion, viitoare avocata și George Leonida, pompier cu experiența!
Luni, 04 Iul. 2016
Cu cine au votat romii? Cate mandate de primar, consilier local sau județean a obținut organizația reprezentativa a acestora in 2016? Catalin Manea, reprezentant al Asociației Partida Romilor Pro-Europa, face luni un top al celor mai bine reprezentate județe, dar și al celor cu rezultate foarte slabe, la alegerile locale, din iunie 2016. Tot lunea aceasta, redescoperim muzica lautareasca impreuna cu...”Șamanul mut”, la ”Kestiuni rome”! Acestea, dar și alte informații, reportaje și muzica luni dimineața, de la 11.00!
Luni, 27 Iun. 2016
Pentru prima data, romii au fost prezenți in cadrul Festivalului Culturii Indiene Namaste! Noi am mutat pentru o zi platoul la Muzeul Național al Satului, unde a avut loc evenimentul, și am vazut totul la...cald! Luni va invitam in atmosfera festivalului! Avem dansuri, porturi tradiționale, meșteșuguri, culorile Indiei și o premiera: lansarea Vali Rupița Band! Ni s-au alaturat, ”la un ceai cu rom”, Iuliana Grumazescu, director de comunicare al Muzeului Satului, Angelica Marinescu, organizator al Festivalului Namaste India, Delia Grigore, antropolog și activist rom și Daniel Vasile, președintele Agenței Naționale pentru Romi!
Luni, 20 Iun. 2016
Situație ingrijoratoare in localitatea Tarnaveni din județul Mureș! Sute de romi, printre care numeroși copii dintr-o zona saraca a micului oraș nu au acces la apa potabila! Lipsa apei a cauzat grave probleme sanitare in comunitate și ii impiedica pe copii sa mearga la școala! Echipa emisiunii ”Și eu m-am nascut in Romania” s-a deplasat in zona și incearca sa faca lumina in acest caz! Imagini șocante și parerile celor implicați, inclusiv ale autoritaților locale, luni, la ”Info Rom”! Tot in aceasta ediție aflați ce avantaje ofera invațamantul profesional cu incepere de anul acesta! Va spunem, ”la un ceai cu rom„ toate noutațile, precum și care sunt cele mai cautate specializari! Acestea, dar și alte informații, povești de viața ieșite din comun sau pur și simplu exemplare, muzica de voie buna și …Zita și Sorin va așteapta de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 13 Iun. 2016
Pe 13 iunie va așteptam cu subiecte de actualitate, interviuri speciale, povești de viața unice și redescoperirea legendei: muzicienii romi de langa Maria Tanase! La ce folosește limba romani, invațata la școala? De ce sunt puțini parinții care cer ca limba sa le fie predata copiilor lor? Ne spun luni invitații ediției, ”la un ceai cu rom”- profesori, autori de manuale și inspectori școlari pentru minoritați. Viitor medic, sportiv și autorul unei carți despre reușita in viața- in cateva cuvinte, Lorand Kalas- (R)omul de 10 pe care il cunoașteți luni! Tot luni, va spunem ce au avut in comun Grigoraș Dinicu, Faramița Lambru și Johnny Raducanu! Pentru ca acestea sunt ”Kestiuni rome”!
Luni, 06 Iun. 2016
Romii nomazi au creat unul dintre caii nelipsiți din topul celor mai frumoase rase de cabaline din lume, GypsyVanner! In Romania sunt foarte puține exemplare, dar noi va aratam unul! Despre legatura aparte pe care o au romii și cabalinele vorbește și invitatul ediției, ”la un ceai cu rom”. Posesor al recordului la curse de trap, Gheorghe Viorel, zis Ulisse, ne spune totul despre pasiunea pentru cai! Saptamana trecuta, atat Ministerul Educației, cat și Unicef Romania, au transmis un mesaj clar: toți copiii au aceleași drepturi! Imagini de la conferința organizata de Ministerul Educației in Capitala, dar și de la aniversarea celor 25 de ani ai Unicef Romania, doar la ”Info Rom”! Acestea, dar și alte subiecte, in prima ediție de vara, pe 6 iunie!
Luni, 30 Mai. 2016
Lunea aceasta ne dau ”Buna dimineața!” copiii de la Școala nr.141 ”I.C. Bratianu” din Capitala! Aceasta dupa ce Zita și Sorin dau startul emisiunii, desigur! Cele mai importante informații despre admiterea la liceu pe locurile rezervate romilor, dar și alte știri, urmariți la ”Info Rom”! Iar ”La un ceai cu rom” vin copii talentați, fiecare cu pasiunea lui, de la fotbal, la dans sportiv sau muzica! Alaturi, le sta doamna invațatoare Luminița Draghici, directoarea Școlii 141 ”I.C. Bratianu” și fosta eleva a aceleiași școli. Ne amintim impreuna ce inseamna copilaria, luni, de la 11.00!
Luni, 23 Mai. 2016
Președintele Iohannis a declarat marți ca Romania trebuie sa devina un exemplu european de promovare a educației despre Holocaust. Șeful statului și-a oferit inaltul patronaj conferinței ”Podurile toleranței”, in deschiderea careia a susținut un discurs. Manifestarea se afla la a treia ediție și, pentru prima data, a fost prezentata istoria a trei etnii din Romania: evreii, romii și tatarii. Urmariți imagini de la eveniment, lunea aceasta, la ”Info Rom”!Tot luni, va invitam ”la un ceai cu rom” cu…campioni! Ne spun, pe rand, ce inseamna performanța, dar și de ce fiecare meci poate fi ultimul in cariera unui sportiv! Invitați sunt antrenorii Corina Ilie (kick-boxing) și Catalin Dumitru (karate). Alaturi de ei, in platou, sunt performerii pe care cei doi i-au ”crescut”: Nicoleta Barbu, campiona naționala la kick-boxing, Cristi Mihalache și Ștefan Comanescu, campioni naționali la karate. La ”Kestiuni rome” marcam o data importanta, dar aproape necunoscuta: Ziua Rezistenței Romilor! Aflați ce inseamna, luni! Zita și Sorin va așteapta la 11.00, la Național 24 Plus, pentru ca incepe o noua ediție ”Și eu m-am nascut in Romania”!
Luni, 16 Mai. 2016
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat Broșura admiterii la liceu pentru anul 2016. Va spunem la ”Info Rom” cate locuri au fost alocate anul acesta elevilor romi, dar și care este calendarul admiterii. Invitații din studioul emisiunii, stundenți și masteranzi de etnie roma, ne spun care sunt motivele pentru a merge la liceu sau facultate, pe locurile rezervate etniei. ”La un ceai cu rom”, tinerii vorbesc despre cat de importanta este recomandarea de apartenența la etnia roma. Așa cum v-am obișnuit, meseriile tradiționale sunt un subiect important pentru noi. Luni batem fierul cat e cald, la… ”Kestiuni rome”! Iar la (R)omul de 10, facem cunoștința cu un boxer de performanța, Fernando Anton! Zita și Sorin va așteapta la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 09 Mai. 2016
Vorbim despre tradiții, istorie, muzica și...muzica! De la Braila aflam ce ii atrage pe elevii romi sa invețe istoria etniilor! Asta pentru ca am participat și noi la faza naționala a Concursului de Istoria și Tradițiile Romilor! Aceasta, dar și alte informații, la ”Info Rom”! ”Orhideea neagra”, o artista care lupta, prin muzica ei, impotriva rasismului, a venit ”La un ceai cu rom”! Aflați ce are de spus Tasha Rodrigues, cantareața originara din Angola care i-a dedicat o melodie președintelui SUA, Barak Obama! La ”Kestiuni rome” ne amintim impreuna de…”anii de glorie ai muzicii lautarești”. Ne ajuta Costel Trompetistu, cel care se prezinta drept unul dintre ultimii ”lautari adevarați”! Ne vedem luni dimineața, la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 25 Apr. 2016
Saptamana aceasta avem o ediție de sarbatoare! Zita si Sorin le spun ”La mulți ani!” tuturor sarbatoriților de Sf. Gheorghe și nu uitam nici ca duminica au fost Floriile! Cu urari, dar și povești de viața ca in filme vin și invitații ediției: Doinița Oancea, Aurel Ionița și…Vali Rupița! Intr-o formula de zile mari, cei trei povestesc totul despre succesul lor. Iar ce nu spun ei…va aratam noi! ”Și eu m-am nascut in Romania”, luni dimineața, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 18 Apr. 2016
Spectacolele organizate in toata țara de Ziua Internaționala a Romilor au fost umbrite de vandalizarea ”Cortului de cultura” amplasat cu aceasta ocazie in Capitala. Sambata dezbatem pe larg incidentul de la București, dar va aratam și partea frumoasa a felului in care a fost sarbatorita ziua de 8 Aprilie. La ”Info Rom ” pornim din București, ajungem la Iași, dupa care ne intoarcem in Capitala, pentru ca 8 Aprilie 2016 este o data care nu a trecut neobservata!Care este nivelul rasismului in Romania, dar și ce a adus bun vandalizarea cortului de la Universitate? Ne raspund invitații ediției, ”la un ceai cu rom”: Mihai Neacșu,directorul Centrului Național de Cultura al Romilor, Gelu Duminica, directorul Fundației Agenția Impreuna și Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminarii. Ne vedem luni dimineața, la Național 24 Plus, cu toate acestea, dar și cu ”Kestiuni rome”, muzica și…Zita Moldovan și Sorin Sandu. ”Și eu m-am nascut in Romania” incepe la 11.00!
Luni, 11 Apr. 2016
Zita Moldovan și Sorin Sandu va așteapta de la 11.00 la o ediție speciala. De 10 ani, romii din Romania au o zi a lor: 8 aprilie! Data marcheaza, de altfel, Ziua Internaționala a Romilor inca din 1990. Aflați care este istoricul acestei zile, dar și ce semnificație are, in ediția de luni a emisiunii ”Și eu m-am nascut in Romania”! Ne dau amanunte mai puțin cunoscute din istoria mișcarii romilor prof. univ. dr. Vasile Burtea și activista Nicoleta Bițu.
Luni, 04 Apr. 2016
Zita și Sorin va așteapta luni dimineața, de la 11.00, la Național 24 Plus, la o noua ediție ”Și eu m-am nascut in Romania”! Ce mai au in comun romii și India, la 1500 de ani de la migratie? Descoperim asemanarile și diferențele dintre cele doua lumi ”la un ceai cu rom”! Invitații ediției, Cerasela Banica și profesorul Gheorghe Sarau dezvaluie secretele Indiei! Avem și un moment special, ca la Bollywood! Tot luni va aratam și cum a petrecut Rona Hartner aniversarea de anul acesta, dar și cum o descriu prietenii și colegii pe cea mai cunoscuta actrița neroma din Romania care promoveaza imaginea și muzica romilor in toata lumea! La…”Kestiuni rome”! Ați auzit de Ulise și de armasarul lui- Vijelie? Trebuie sa ii cunoașteți pentru ca Ulise este un personaj de legenda și…”Romul de 10”! Știm ca v-am convins sa ne petrecem impreuna dimineața de luni! Adaugam și multa muzica, așa ca ne vedem la 11.00! La Național 24 Plus!
Luni, 28 Mar. 2016
Difuzam in premiera filmul ”Ioana. O ruga, o speranța, un vis implinit”! Regia și scenariul sunt semnate de Vali Rupița și Radu Rupița, sub coordonarea Centrului Național de Cultura a Romilor ”RomanoKher”! Filmul iși propune sa atraga atenția asupra fenomenului discriminarii din mediul școlar. In rolurile principale sunt Ioana Cristea și Camelia Ionița, interpretand același personaj. Totul despre ”Ioana” aflați luni la ”Și eu m-am nascut in Romania”! Lansarea filmului a avut loc pe 18 martie, la Școala nr. 1 Sfinții Voievozi, din Capitala, in prezența elevilor, carora li se adreseaza in mod special. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului, printre care secretarul de stat AledinAmet, din partea Departamentului pentru Relații Interetnice. Urmariți imagini de la lansare la rubrica ”Info Rom”! Tot luni, invitat in platou este Daniel Vasile, președintele Agenției Naționale pentru Romi, care anunța demararea unor lucrari de modernizare a infrastructurii școlare in comunitațile de romi, dar și alte noutați, in domeniul locuirii și al actelor de proprietate. Zita Moldovan și Sorin Sandu va așteapta la 11.00, la ”Și eu m-am nascut in Romania”!
Luni, 21 Mar. 2016
O fetița de etnie roma ajunge sa creada ca trebuie sa iși spele fața cat mai des, pentru a deveni alba și a fi acceptata la școala! Chiar daca pare, și este, un scenariu de film, povestea este inspirata de nenumarate intamplari reale. ”Ioana”, cel mai recent film de scurtmetraj realizat sub egida Centrului Național de Cultura a Romilor Romano Kher, in regia lui Valentin Rupița, va fi lansat in curand. Urmariți luni, doar la ”Și eu m-am nascut in Romania”, imagini in premiera! Despre ”Ioana”, dar și despre celelalte produse ale CNCR vorbește, ”la un ceai cu rom”, directorul instituției, Mihai Neacșu. Tot luni, descoperim ”Kestiuni rome” la Muzeul Național de Arta al Romaniei! ”Și eu m-am nascut in Romania”, luni, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 14 Mar. 2016
Federația Democrata a Romilor anunța reformarea intregii mișcari de reprezentare a etniei. Ce inseamna FeDeR, dar și schimbarea anunțata, aflați in ediția de luni a emisiunii! Invitați in platou, ”la un ceai cu rom”, sunt președintele FeDeR, Costel Bercuș, iar din partea Partidei Romilor președintele interimar, Gheorghe Raducanu și liderul filialei Galați, Viorica Gotu. Va invitam sa cunoasteti un acordeonist pentru care muzica inseamna totul! (R)omul care schimba lumea este Vasile Vasile, nepotul unuia dintre fondatorii Filarmonicii din Ploiești! La ”Kestiuni rome” (re)descoperim o legenda a jazzului, povestea unica a lui Django Reinhardt!
Luni, 07 Mar. 2016
Zita și Sorin va dau intalnire la acest inceput de saptamana pentru o ediție in care femeile sunt in prim-plan! Ce mare actrița de la Hollywood avea radacini gitane? Cine este considerata ”mama poeziei Romani”? Cum se numește prima femeie de etnie roma aleasa europarlamentar? Aflați prin ce s-au facut remarcate femeile de etnie roma pe parcursul a 100 de ani și cum s-a schimbat imaginea acestora, in ediția de luni! Discutam despre tradiție și cariera cu trei femei care provin din culturi diferite- roma, turca și greaca- actrița și regizoarea Alina Șerban, arhitecta Esma Șișli și artista Silviana Arghiro. Toate trei se intalnesc in platoul ”Și eu m-am nascut in Romania”! Luni, la Național 24 Plus!
Luni, 29 Feb. 2016
Care sunt școlile in care copiii romi sunt separați de cei neromi și mai ales cum poate fi combatut fenomenul segregarii școlare? Invitații acestei ediții, ”la un ceai cu rom”, Cerasela Banica (CADO) și prof. Gheorghe Sarau (Ministerul Educației) raspund pe larg la aceste intrebari. In plus, aflați și ce presupune lansarea, la sfarșitul lunii martie, a primei harți electronice a segregarii școlare din Romania. Tot luni, aflați ce discurs a susținut premierul Dacian Cioloș cu ocazia implinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor. Acestea și alte subiecte, la ”Și eu m-am nascut in Romania”. Zita Moldovan și Sorin Sandu va așteapta luni la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 22 Feb. 2016
Aniverseaza sau comemoreaza Romania 160 de ani de la dezrobirea romilor? Ce a insemnat ieșirea din robie a romilor, dupa 500 de ani, aflați luni in ediția speciala a emisiunii ”Și eu m-am nascut in Romania”! ”La un ceai cu rom”, Sorin Sandu ii are ca invitați pe Delia Grigore, Costel Bercuș și Constantin Radulescu! Cei trei anunța inființarea Federației Democrate a Romilor! (R)omul care schimba lumea, dar și Kestiuni rome, sunt rubrici pe care le dedicam istoriei: citite și…traite! Doctorul in istorie Petre Petcuț și academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici sunt cei care descriu, altfel decat se știe, romii.
Luni, 15 Feb. 2016
Cornelia Catanga și Aurel Padureanu povestesc totul despre cum rezista relația lor de 25 de ani, in ciuda piedicilor de la inceput! Aflați de ce timp de 5 ani Catanga nu a mai fost lasata sa cante la restaurant, dar și ce ii unește mai mult ca niciodata. Cei doi canta cele mai cunoscute melodii luni dimineața, ”la un ceai cu rom”! Zita și Sorin va dau intalnire luni, la 11.00, cu muzica, informații și reportaje ”Și eu m-am nascut in Romania”, la Național 24 Plus!
Luni, 08 Feb. 2016
”Romii au nevoie de stima de sine, nu de bani”. Afirmația ii aparține sociologului Gelu Duminica, invitat luni ”la un ceai cu rom”. Directorul Agenției Impreuna vorbește despre cat de important a fost pentru el sa fie primul absolvent de studii superioare din familie, dar și de ce refuza eticheta de ”model de succes”. Tot in ediția de luni, faceți cunoștința cu Raisa Mihai, adolescenta care a jucat intr-un film alaturi de Maia Morgenstern. Cum a ajuns sa faca și actorie, pe langa muzica și dans, aflați la rubrica (R)omul care schimba lumea! Toate acestea, dar și informații de actualitate, muzica și…o vizita la singurul muzeu al culturii romilor din Europa de Sud-Est, luni, la Național 24 Plus. Zita și Sorin va dau ”Buna dimineața!” la 11 fix!
Luni, 01 Feb. 2016
Filmul ”Holocaustul romilor”, cu Maia Morgenstern in rol principal, a fost lansat saptamana trecuta. Urmariți imagini de la lansare la InfoRom! Care sunt marii intelectuali romani care au avut, la un moment dat, idei rasiste și xenofobe? De ce a starnit reacții controversate legea care condamna negarea Holocaustului romanesc? Ce inseamna preluarea de catre Romania a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)? Raspund la aceste intrebari Delia Grigore, președintele Centrului Romilor Amare Rromentza, Aurel Vainer, deputatul evreilor și Petre Florin Manole, membru CNCD și delegat al țarii noastre la IHRA. Luni, 01 februarie, ”la un ceai cu rom”! Tot luni, faceți cunoștința cu un dublu campion european la Karate. Cristi Mihalache este (R)omul care schimba lumea!
Luni, 25 Ian. 2016
Papa Francisc a fost invitat la București de catre Forumul European al Romilor și Nomazilor. Anunțul a fost facut de președintele organizației, Gheorghe Raducanu, in emisiunea ”Și eu m-am nascut in Romania”. Luni, ”la un ceai cu rom”, Gheorghe Raducanu vorbește pe larg despre situația romilor in Europa și despre evenimentul la care care Papa de la Roma a fost invitat sa participe. Pentru prima data in țara noastra, persoanele care cred ca le este refuzat dreptul la educație pot suna pentru a cere ajutor de la specialiști. La ”InfoRom” va spunem la ce numar de telefon pot suna, gratuit, victimele segregarii școlare. Tot luni, faceți cunoștința cu un dublu campion european la Karate. Cristi Mihalache este (R)omul care schimba lumea! Zita și Sorin dau startul unei noi ediții, cu toate acestea, dar și alte subiecte și muzica, la 11.00!
Luni, 18 Ian. 2016
Bijutier și scriitor, Samson Iancu vine in platoul emisiunii ”Și eu m-am nascut in Romania” pentru a povesti cum a ajuns, dupa mai bine de 20 de ani de la plecarea din țara, sa semneze seria de romane ”Țiganii, aurul și diamantele”. Povestea de dincolo de coperta, luni, ”la un ceai cu rom”! Tot in aceasta ediție il cunoașteți pe Mario, un elev de 12 ani care vrea sa ii calce pe urme celui mai rapid violonist din lume, nonconformistul David Garrett. Mario viseaza la scenele mari ale lumii și are un repertoriu pentru liceeni, deși este de-abia in clasa a VI-a.
Luni, 11 Ian. 2016
Alessia și Bianca Dragoi, cele doua fiice ale celebrului acordeonist de jazz Emy Dragoi, sunt alaturi de el pe scena și…”la un ceai cu rom”! 2016 incepe cu muzica in familie! Pentru prima data a acceptat invitația de a aparea intr-o emisiune TV și Claudia, soția și managerul lui Emy Dragoi! Ea ne spune totul despre ce inseamna sa ”dirijezi” o asemenea familie! (R)omul care schimba lumea este ”Perla țiganilor”! Aflați povestea spusa de mama ei, Petronia Scripcariu! Acestea, dar și multe alte subiecte, surprize și muzica, va așteapta de la 11.00!
Luni, 04 Ian. 2016
Zita Moldovan, Sorin Sandu și Irina Ursu va așteapta luni, 04 ianuarie, de la 11.00, pentru o ediție speciala a emisiunii ”Și eu m-am nascut in Romania”! Ne viziteaza prietenii noștri de la Mahala Rai Banda, Frații Stanciu și Zuralia Orchestra!
Luni, 28 Dec. 2015
„ȘI EU M-AM NASCUT IN ROMÂNIA” vine cu muzica și…amintiri din 2015, dar și din 10 ani de emisiuni cu și despre romi! Ne-am propus mereu sa ii cunoaștem pe romii din Romania, dar și din afara granițelor, sa va prezentam destine ieșite din comun și…kestiuni rome! Sportivi de performanța, meșteșugari ca nimeni alții sau profesioniști ai catedrei: ne reintalnim cu aceștia pe 28 decembrie! Ne vedem luni dimineața, de la 11.00, pentru inca un an ”Și eu m-am nascut in Romania”!
Luni, 21 Dec. 2015
Unul dintre salvatorii victimelor de la Colectiv, Radu Ciprian Alexandru, revine la ”Și eu m-am nascut in Romania”! De aceasta data, il vom revedea alaturi de Laura – sotia lui, de cei doi copii – Rania si Lucas, dar si la sala de box alaturi de copiii pe care ii antreneaza si ii „ vede” deja….viitori campioni olimpici! Sandu este (R)omul care schimba lumea! Ce semnificație are sarbatoarea de Hannukah și cine vine la copiii evrei cu daruri? Cat țin sarbatorile la sarbi și care este singurul obicei specific romilor in perioada de iarna? Cum sarbatoresc grecii din Romania Craciunul? La toate aceste intrebari raspund invitații de saptamana aceasta, ”la un ceai cu rom”!
Luni, 14 Dec. 2015
Zita și Sorin in rol de invitați, Mihaela Dragan și Madalin Mandin- cei patru actori vorbesc luni ”la un ceai cu rom” despre riscurile, sacrificiile și satisfacțiile profesiei lor! Din sali de spectacol improvizate sau teatre naționale, actorii vor sa schimbe, in felul lor, lumea! Lucreaza de 9 ani pentru a realiza o vioara, și aceasta inca nu este gata! La ”Kestiuni rome” descoperim ce inseamna arta de a scoate muzica din… lemn! Lutierul nostru este el insuși o poveste! Cu acestea, dar și cu alte subiecte, va așteptam luni, de la 11.00 la Național 24 Plus!
Luni, 07 Dec. 2015
Trei campioni naționali la karate vin “la un ceai cu rom”.„Cerebel”, Leonard și Ștefan fac o demonstrație de….planuri mari: toți viseaza la titlul mondial! (R)omul de 10 este un tanar cu o poveste impresionanta: abandonat de parinți la o varsta frageda, Daniel a decis ca vrea mai mult de la viața! Iar la ”Kestiuni rome” ne bucuram impreuna de vocea unui lautar cum altul nu-i: IonelTudorache!
Luni, 30 Noi. 2015
Zita și Sorin sunt de data aceasta invitați la… un ceai cu rom, alaturi de colegii de scena –Mihaela Dragan și Madalin Mandin. Actorii vorbesc despre cum se resimte lumea spectacolului dupa tragediile care au marcat recent Romania, dar și Europa. (R)omul de 10 - este Teo Elena Ispir, o fetița care la numai 12 ani surprinde prin vocea și talentul ei! Urmariți-ne luni de la 11.00, va așteptam cu informații de actualitate, muzica și reportaje…mișto!
Luni, 23 Noi. 2015
Raportorul special ONU pe probleme de saracie extrema și drepturile omului, Philip Alston, vorbește, ”la un ceai cu rom”, despre ce a gasit in comunitațile de romi, in vizita de zece zile in Romania. Critica dura la adresa guvernelor de pana acum este comentata, in cea de-a doua parte a rubricii, de secretarul de stat de la Departamentul de Relații Interetnice, Aledin Amet. Iata cu ce va mai așteptam luni, de la 11.00, la Național 24 Plus: (R)omul de 10! face cat alții in zece vieți: de la tinichigerie a trecut la sculptura, și-a descoperit vocația pentru muzica apoi, dar se pricepe și la construcții sau lacatușarie. Il cunoașteți luni pe nea Rachita, din Dorohoi! La “Kestiuni rome”, pictorul George Vasilescu și sociologul Ciprian Necula pun in perspectiva perioada de robie a romilor. Ne vedem la 11.00 la Național 24 Plus, cu acestea, dar și alte informații, plus muzica!
Luni, 16 Noi. 2015
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE CU SANDU, UNUL DINTRE SALVATORII DE LA COLECTIVSandu (Radu Ciprian Alexandru) a intrat in clubul Colectiv, in noaptea tragediei din 30 octombrie. A ajutat cum a putut la salvarea victimelor. Spune despre sine ca nu este un erou, a facut doar ceea ce a trebuit sa faca. Tata a doi copii, antrenor de box, Sandu povestește in exclusivitate pentru ”Și eu m-am nascut in Romania” ce l-a determinat sa intre in club și cum i s-a schimbat viața apoi. Tot luni, aflați cand ajunge cea mai mare colecție de acordeoane din Romania la Teatrul Odeon din Capitala. Pana atunci insa, omul cu acordeonul se oprește “la un ceai cu rom”! Emy Dragoi canta impreuna cu sora sa, Raluca Dragoi! La ”Kestiuni rome” il cunoașteți pe Panteliuc Cobzariu, cel despre care se spune ca ar fi cel mai bun meșter din județul Botoșani. Un om care nu ar pleca niciodata din Romania, pentru ca aici este casa lui, chiar daca in strainatate ar avea un trai mai bun.
Luni, 09 Noi. 2015
Au inceput sa vina pensiile ‘’de ghetou’’ pentru supraviețuitorii romi ai deportarilor din Transnistria. Aflați luni ce sume primesc aceștia, in funcție de perioada de deportare, dar și daca exista termen limita pentru solicitarea pensiei oferite de statul german. Invitați in platou, “la un ceai cu rom”, sunt Petre Matei, din partea Centrului de Resurse pentru Comunitate, și Daniel Vasile, președintele Agenției Naționale pentru Romi. Tot luni, la “Kestiuni rome”, descoperim in cate minute poate un argintar rom sa faca o verigheta, cum au ajuns caldararii din Brateiu recunoscuți in toata țara și mult peste hotare, dar și ce spune singurul curelar din Romania despre istoria veche a meșteșugurilor din cetațile transilvanene. Totul povestit mișto, la “Șukarfest”, din centrul vechi al Sibiului. In aceeași ediție, o cunoașteți pe Georgiana Ceobotaru. De doua ori vicecampioana naționala de junioare la gimnastica, eleva din Focșani este (R)omul care schimba lumea!
Luni, 02 Noi. 2015
Caldararii din Brateiu, județul Sibiu, sunt subiectul unui reportaj marca BBC! O echipa a televiziunii britanice i-a vizitat de curand, pentru a surprinde secretele unui stil de viața necunoscut multor neromi. Urmariți luni știrile ”Și eu m-am nascut in Romania”, pentru a afla cu ce atrag ei televiziunile din intreaga Europa! Tot luni, va spunem ce au dezbatut experții pe problema romilor, reuniți recent la București. Iar ”La un ceai cu rom” invitatul ediției este Gheorghe Raducanu, președintele Forumului European al Romilor și Nomazilor. Și pentru ca emisiune fara muzica nu exista, nu schimbam nimic, doar… adaugam! O vedeți și o ascultați pe adolescenta a carei voce i-a uimit pe Connect-R, Lora și Andra. Doinița Ionița este (R)omul care schimba lumea! Și, surpriza…Va dau ”Buna dimineața!”, la 11.00 fix…Valentin Rupița și Sorin Sandu, la Național 24 Plus!
Luni, 26 Oct. 2015
CUM POATE FI SEMNALAT UN CAZ DE DISCRIMINARE

Ilie Dinca, membru in Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminarii, vine in platoul emisiunii, „la un ceai cu rom”. Aflați cum poate fi adresata o petiție catre CNCD și de ce romanii considera ca politicienii sunt aceia care discrimineaza cel mai mult. Totodata, analizam concluziile celui mai recent studiu referitor la percepția asupra fenomenului de discriminare in Romania. (R)omul care schimba lumea este o adolescenta care și-a descoperit pasiunea pentru pictatul de icoane pe sticla. Cristina Banu, din localitatea Timboiești, județul Focșani. Acestea, plus alte informații și muzica, luni dimineața, de la 11.00, la Național 24 Plus!

Luni, 19 Oct. 2015
Cat de mult poate o femeie roma, dintr-o comunitate tradiționala, sa fie stapana pe propriile decizii? De ce au nevoie femeile din comunitațile dezavantajate- modele sau intervenție sociala? La aceste intrebari raspund invitatele ediției- Oana Ionița, consilier parlamentar și președinta Forumului Femeilor Rome, și Dana Varga- consilier de stat. Tot luni, urmariți un interviu cu Vera Linguraru, actrița care a avut de luptat cu propria familie pentru a ajunge sa faca teatru. Iar la ”Kestiuni rome” vedem cum iese un ceaun, niciodata identic cu celelalte, din mana unui meșteșugar rom. Adaugam informațiile cele mai noi, dar și multa muzica.
Luni, 12 Oct. 2015
Intr-o comunitate tradiționala de romi din județul Iași fetele sunt casatorite inca de la varste fragede și devin mame, conform medicului din localitate. Primarul vorbește și el despre fenomen, in legatura cu abandonul școlar. In același timp, in același sat nu exista mediator sanitar și nici mediator școlar. Aflați unde se intampla acest lucru, și mai ales de ce, dar și in ce masura au romii acces real la servicii de sanatate. Invitații Irinei Ursu ”la un ceai cu rom” sunt Daniel Radulescu, membru fondator Sastipen, și Cristian Irimescu, student la Medicina. Tot luni, fostul campion mondial la karate, sensei Catalin Dumitru, este (R)omul care schimba lumea! Iar la ”Kestiuni rome”, descoperim ”aurul moale”, lemnul. Mergem in județul Vrancea și va aratam ce inseamna aceasta pentru un meșteșugar care face linguri de peste jumatate de secol! Adaugam, desigur, informațiile saptamanii și muzica, luni, de la 11.00 la Național 24 Plus!
Luni, 05 Oct. 2015
La 92 de ani, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici realizeaza radiografia societații romanești și a locului pe care l-au ocupat romii in cadrul acesteia. Urmariți o ediție speciala a rubricii ”la un ceai cu rom”, acasa la ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii boierești din țara noastra. Tot luni, aflați ce inseamna sa vrei sa schimbi lumea prin arta, dar și care sunt cele mai savuroase preparate culinare din tradiția romilor. Pe vazute și pe gustate! In plus, va spunem de ce UNICEF recomanda ca ultimul an de gradinița sa fie obligatoriu, iar pentru copiii din medii dezavantajate doi ani de educație preșcolara! Ne vedem luni, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 28 Sep. 2015
Gheorghe Sarau, consilier in Ministerul Educației, Elena Radu, profesor de limba romani și Eugen Crai, expert educație, vorbesc ”la un ceai cu rom” despre motivele care duc la segregarea copiilor romi, in școala. In plus, invitații Irinei Ursu dau informații despre cum funcționeaza comisiile pentru prevenirea și combaterea discriminarii in școli, despre rolul și locul mediatorilor școlari și despre cum pot acționa parinții pentru ca cei mici sa aiba parte de șanse egale la educație. Un rom gabor din Targu Mureș a creat peste o suta de locuri de munca, inainte de criza economica. Priceperea in afaceria lui Mihai I. Stoica au dus la pastrarea a zeci de angajați. Il cunoașteți la rubrica ”(R)omul de 10”! La ”Kestiuni rome” mergem in județul Iași, in ”satul care crește de la an la an”. Aici se inregistreaza recorduri naționale la capitolul natalitate, iar gradinițele și școlile de-abia fac fața numarului de copii. Care este explicația, aflați luni! Zita Moldovan și Sorin Sandu va așteapta la 11 fix, cu toate titlurile ediției! Și…muzica!
Luni, 21 Sep. 2015
La inceput de saptamana va așteptam tot de la 11 fix, la Național 24 Plus, cu informații de actualitate, reportaje și invitați speciali! Gabi Lunca și Emy Dragoi, cunoscuți drept ”regina muzicii lautarești” și ”regele jazzului la acordeon” s-au regasit dupa aproape 30 de ani! Ambii nascuți intr-o zona cu tradiții lautarești- Varbilau, Prahova, și rude pe deasupra, ei au inceput de curand sa cante impreuna. Aflați cum s-au reintalnit și de ce planuiesc sa plece in America ”la un ceai cu rom”! Tot luni, aflați de ce Gabi Lunca, soția regretatului acordeonist Ion Onoriu, nu mai are nici un acordeon in casa, dar și cum a ajuns Emy Dragoi sa aiba primul acordeon din lume, realizat in urma cu 200 de ani!
Luni, 14 Sep. 2015
Aproape 2000 de gospodarii din comunitați de romi au intrat in legalitate, prin realizarea actelor de proprietate, in 2014. Programul, finanțat de Agenția Naționala pentru Romi, a fost reluat in 2015. Aflați localitațile in care se vor realiza gratuit actele de proprietate, dar și motivele pentru care acest program este considerat o prioritate naționala pentru 2016! Invitatul Irinei Ursu, la rubrica ”la un ceai cu rom”, este președintele ANR, Daniel Vasile. Tot luni aflați ce indemnizații primesc supraviețuitorii romi ai deportarilor in Transnistria, in baza legii 189/2000, dar și cați dintre aceștia inca nu beneficiaza de drepturile care li se cuvin, la 73 de ani dupa tragedie.Urmariti un material special in memoria miilor de romi deportati in 12 septembrie 1942. In plus, vedeți cum se pastreaza pana in zilele noastre o tradiție veche de 151 de ani- Festivalul Pepenilor din Sanpaul, județul Mureș!
Luni, 07 Sep. 2015
GIANI LINCAN, CU ȚAMBALUL LA BOLLYWOOD!Giani Lincan, țimbalistul plecat din Romania in urma cu 20 de ani, se pregatește de…Bollywood! Anul trecut filmul ”Grand Budapest Hotel”, unde se aude și țambalul lui Lincan, a luat Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora. Muzicianul are acum o oferta tocmai din India! Alaturi de pianistul Petrica Andrei, Giani Lincan vine in platoul emisiunii, ”la un ceai cu rom”! La rubrica (R)omul de 10, aflați o poveste…frumoasa! La nici 25 de ani, doua surori din Botoșani iși deschid un salon de cosmetica la Iași, orașul in care au venit la facultate. In felul acesta tinerele creaza locuri de munca pentru persoanele din grupurile defavorizate. Iar la ”Kestiuni rome” faceți cunoștința cu mai mulți tineri din Prahova, care au ales sa iși petreaca vacanța de vara intr-un mod inedit. Printre ei o descoperim și pe Stefania Ionescu, o adolescenta pasionata de scris. Toate acestea, plus informații și muzica, luni, de la ora 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 31 Aug. 2015
TOTUL DESPRE MAHALA RAI BANDA ȘI GADJO DILO!Aproape ca nu exista festival multietnic, și nu numai, fara Mahala Rai Banda! Vara aceasta i-am vazut din in ce in ce mai des acasa, in Romania, motiv pentru care v-am pregatit și ”un ceai cu rom” – cu Mahala Rai Banda și GadjoDilo! Aurel Ionița și GadjoDilo spun totul despre colaborarea lor și despre motivele pentru care Mahala Rai Banda este din ce in ce mai prezenta pe scenele din Romania! Ramaneți cu noi timp de doua ore, luni, de la 11 fix, pentru ca v-am pregatit multe informații de actualitate, dar si un reportaj despre prima tanara din comunitatea tradiționala de romi din Gradiștea, Braila, care a devenit educatoare! Daniela Marzac este (R)omul de 10!
Luni, 24 Aug. 2015
“VAMPIRII” DIN TRANSILVANIA. DIN FANFARA TRANSILVANIAFac muzica in familie de cand se știu, chiar daca unii dintre ei lucreaza, in viața de zi cu zi, la o fabrica de…armament! Instrumentiștii din Fanfara Transilvania sunt o mare familie, la propriu, iar la inceput au avut numele ”Fanfara lui Galan”, dupa cel care a reunit grupul. Pentru ca strainii sa-i țina minte mai ușor, au devenit ”Fanfara Transilvania”, iar la un moment dat li s-a propus costumația de…vampir, pentru scena! Aflați ce au hotarat ei, luni, 24 august, ”la un ceai cu rom”! V-am pregatit și o descoperire care cu siguranța va va uimi: Larisa Macaran, fetița cu voce de aur dintr-un sat prahovean, este ”Romul de 10”! Tot luni, va spunem ce inseamna voluntariatul pentru tinerii romi din orașul Iași, dar nu numai, și cum a fi voluntar poate insemna un avantaj la interviul de angajare! Toate acestea, dar și multe alte informații și, evident, muzica, luni, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 17 Aug. 2015
GIPSY CASUAL PE VAL!Zita și Sorin va așteapta la 11 fix pentru ca incepe ”Și eu m-am nascut in Romania”, la Național 24 Plus! O cunoașteți pe Nicoleta Calin, tanara absolventa a unui program academic la Budapesta, in curand masteranda in Politici Publice și stagiara la Ambasada Romaniei din capitala Ungariei! Ea este (R)omul de 10! Va spunem și in ce comunitați rome continua realizarea gratuita a actelor de proprietate și va aratam cum a prins viața anul acesta fosta mahala armeneasca! La Festivalul Strada Armeneasca! Gipsy Casual implinește anul acesta cinci ani, iar formația vine ”La un ceai cu rom” pentru a da totul din casa…Mihaița Manu dezvaluie chiar și de cate ori și-a schimbat lookul, pentru a fi in pas cu muzica…Gipsy! Adaugam ”Kestiuni rome” și mergem la o școala-model de la Braila!
Luni, 10 Aug. 2015
ACTE DE PROPRIETATE PENTRU ROMI DIN BUZAU ȘI ILFOVAproximativ 300 de gospodarii ale romilor din localitațile Mihailești (Buzau) și 1 Decembrie (Ilfov) vor avea acte de proprietate. Demersul de punere in legalitate este realizat prin proiecte finanțate de Agenția Naționala pentru Romi. Aflați detalii luni, la rubrica ”Info Rom”. ”La un ceai cu rom” vin celebrii Romeo&Gipsy și ne-o prezinta pe cea mai noua membra a formației! (R)omul de 10 este Monica Ursaru, eleva a Liceului de Arte Haricleea Darclee din Braila, pasionata de teatru și de dans.
Luni, 03 Aug. 2015
MARTURII CUTREMURATOARE DIN LAGARUL TERORII2 AUGUST- ZIUA HOLOCAUSTULUI ROMILORAnul acesta, data de 2 august a devenit oficial Ziua Europeana de Comemorare a Holocaustului Romilor. Urmariți luni un reportaj filmat in cel mai mare lagar de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau, in memoria celor aproape 3000 de romi trimiși in camera de gazare in urma cu 71 de ani. Marturiile cutremuratoare ale supraviețuitorilor ne dovedesc ca istoria nu trebuie uitata. ”La un ceai cu rom” sosește Sorin Zlat Jr., primul pianist din Romania care a obținut trofeul Concursului Internațional de Jazz din Florida, ediția 2015! (R)omul de 10 este Monica Ursaru, eleva a Liceului de Arte Haricleea Darclee din Braila, pasionata de teatru și de dans.
Luni, 27 Iul. 2015
AMINTIRI CU CEA MAI ASCULTATA FORMAȚIE DIN ANII ’80

”Te-am crescut copile”, ”Șatra”și alte melodii care in anii comunismului faceau furori in toate restaurantele din țara se canta sambata dimineața in platou la ”Și eu m-am nascut in Romania”! Sorin Sandu sta de vorba, ”la un ceai cu rom”, cu membrii celei mai ascultate formații a anilor ’80. Azura implinit 35 de ani! Ne vedem de la 11 fix la Național 24 Plus, cu muzica, știri și un (R)om de…10: Nicoleta Bajno, invațatoare din Braila!

Luni, 20 Iul. 2015
ACTE DE PROPRIETATE PENTRU MII DE GOSPODARII DE ROMI

”Jumatate din gospodariile rome nu au acte de proprietate”. Declarația ii aparține președintelui Agenției Naționale pentru Romi, Daniel Vasile. Invitatul Irinei Ursu in platoul emisiunii, la rubrica ”la un ceai cu rom”, anunța continuarea unui amplu program de realizare a actelor de proprietate și de identitate pentru romi din 16 localitați, pe parcursul acestul an. Aceasta dupa ce in 2014 aproximativ 2000 de familii au fost ajutate sa obțina aceste documente. In aceeași ediție, il cunoaștem pe Telemachos Dumitrache, profesorul de sport din Braila care face zilnic naveta de 50 de km pana la școala din comuna Șuțești. Iși dedica tot timpul elevilor sai, iar rezultatele se vad. Telemachos Dumitrache este pentru noi (R)omul de 10! Luni aflați și toate informațiile necesare despre admiterea la facultate pe locurile speciale pentru romi și despre campania APRPE ”Noi iți dam recomandarea”.

Luni, 13 Iul. 2015
SFATURILE LUI NICOLE CHERRY PENTRU ADOLESCENTELE CARE VOR SA DEVINA CÂNTAREȚEAflați luni ce sfaturi are Nicole Cherry, cea mai cunoscuta adolescenta din Romania, pentru fetele care vor sa devina cantarețe. In platoul emisiunii, ”la un ceai cu rom”, vin ”profu’” canto al vedetei, Mihai Șirlincan și Cristiana Paun, eleva care vrea, la fel ca Nicole Cherry, sa interpreteze cele mai grele piese. Tot luni il vom cunoaste si pe " Romul care schimba lumea" - Ionel Caraivan, acordeonistul nevazator din Faurei, considerat un adevarat fenomen muzical. In aceeași ediție va spunem cum a decurs anul acesta repartizarea elevilor romi pe locurile speciale alocate etniei la liceele din Capitala. Adaugam, ca de obicei, premii și muzica, dar și multe alte informații!
Luni, 06 Iul. 2015
DEPUTATUL NICOLAE PAUN ANUNȚA CE SCHIMBARI SOLICITA IN STATUTUL INSPECTORILOR ȘCOLARI PENTRU MINORITAȚIDeputatul Nicolae Paun anunța in aceasta ediție ce modificari sunt posibile din toamna in statutul inspectorilor școlari pentru minoritați, prin modificarea Legii Educației Naționale. Invitat in platoul emisiunii, ”la un ceai cu rom”, reprezentantul romilor in Parlament face un bilanț al sesiunii parlamentare din primavara-vara acestui an. Totodata, Nicolae Paun vorbește despre un proiect ambițios care vizeaza rezolvarea problemei actelor de proprietate, in condițiile in care o treime din gospodariile rome nu au documente. Detalii despre acest subiect aflați și la rubrica ”Info rom”! Toate acestea, precum și alte informații importante, dar și muzica și premii pentru telespectatorii fideli- luni, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 29 Iun. 2015
CEL MAI IN VÂRSTA SUPRAVIEȚUITOR LA HOLOCAUSTULUI ROMILOR - TRAIAN GRANCEA 1905-2014Traian Grancea, rom din neamul corturarilor de langa Sibiu, a fost cel mai in varsta supraviețuitor al deportarilor din Transnistria. Urmariți luni un interviu realizat cu acesta la varsta de 108 ani, cu un an inainte de a pleca dintre noi. ”La un ceai cu rom”, invitații Irinei Ursu ne spun ce inseamna la 73 de ani de la intrarea Romaniei in al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul și libertatea de a vorbi despre acest capitol din istoria naționala. (R)omul de 10 este Georgiana Ceapa, o tanara de 25 de ani, absoventa a Facultații de Psihologie, care de mica și-a dorit sa formeze noi generații de copii. Anul acesta a preluat prima clasa pregatitoare, la Școala Anton Pann din Braila. Toate acestea, dar și multe alte informații, de actualitate, muzica și premii pentru cei mai fideli telespectatori, luni, de la 11.00, la Național 24 Plus, cu Zita Moldovan și Sorin Sandu.
Luni, 22 Iun. 2015
”MICHAEL JACKSON” ȘI ”WHITNEY HOUSTON” LA UN CEAI CU ROM!

Fani declarați ai lui Michael Jackson și Whitney Houston, invitații Irinei Ursu se intrec in a dovedi cat de multe au in comun cu idolii lor. Florin Baicu și Iulian Vasile sunt doua apariții care trebuie vazute, ”La un ceai cu rom”!In plus, aflați și povestea ”pianistului de inima albastra” care a plecat dintr-o familie de lautari de la Dunare, pentru a canta pe Sena. El este (R)omul care schimba lumea! Luni, de la 11 fix, Zita și Sorin va așteapta cu muzica, premii pentru telespectatori și informații de actualitate.
Luni, 15 Iun. 2015
TREI ZILE LA PARISCU EMA DEI, ” VRAJITOAREA ȚIGANCA”Ema Dei ne spune chiar de sub Turnul Eiffel cum este viața la Paris! Dupa 20 de de ani in Franța, aflați cum ii ”vrajește” artista din București pe parizieni, cantand ”Șaraiman” și ”I am thegipsywitch”! Vedeți un spectacol de muzica evreiasca, armeana, țiganeasca, totul combinat cu dansuri indiene și experimente video! In plus, directorul muzical al lui Jean Michelle Jarre, Claude SamardPolikar, ne spune cum sunt vazuți muzicienii romi in Franța! Inapoi in Romania, invitații din platou ne dau toate informațiile despre admiterea la licee și facultați, pe locurile speciale pentru romi! Tot lunea aceasta, difuzam un interviu cu Sorin Zlat, primul pianist strain care a caștigat Marele Trofeu la unul dintre cele mai importante concursuri din America!
Luni, 08 Iun. 2015
TENTAȚI DE VISUL AMERICAN! Frații Georgian, Pepicu și Bebe Stanciu anunța ca in curand vor pleca in Statele Unite! De ce, cand și pentru cat timp, aflați in aceasta ediție, ”la un ceai cu rom”! Și tot luni o cunoașteți pe Cristina Draghici, soția muzicianului Orlando Draghici. Dupa ce au stat ani de zile in Los Angeles, cei doi s-au intors in țara. Cristina iși traiește visul american in Romania, ca femeie de afaceri, iar noi o cunoaștem drept ”(R)omul care schimba lumea”! ”(R)omul de 10” are de data aceasta o poveste cați au unul dintr-o suta: in prezent bas-bariton, inscris la master la Conservator, el a ajuns sa studieze muzica dintr-o eroare… de computer! In aceeași ediție va spunem de la ce data cresc indemnizațiile pentru supraviețuitorii Holocaustului. Adaugam premii, muzica și alte surprize: luni, de la 11.00, la Național 24 Plus!
Luni, 01 Iun. 2015
TEATRUL AJUNGE LA COPII, UNII DINTRE EI SPECTATORI PENTRU PRIMA DATA 10 SPECTACOLE IN DOUA SAPTAMÂNI! Zita Moldovan și Sorin Sandu au dublu rol in aceasta ediție. ”La un ceai cu rom”, cei doi prezentatori povestesc totul despre personajele pe care le interpreteaza in piesa ”Prințul cel obraznic și batranul ințelept”, impreuna cu alți doi colegi de scena- actorii Alex Floroiu și Vera Linguraru. Aventuri din culise, reacțiile copiilor, unii dintre ei la prima intalnire cu teatrul, toate acestea sunt dezvaluite de invitații Irinei Ursu. Luni mai aflați de ce este 1 iunie o zi tragica in istoria romilor, dar și povestea lui samson Iancu, bijutierul rom care a plecat in urma cu peste 20 de ani din Romania și a reușit sa deschida trei ateliere in Franța. In plus, il redescoperim impreuna, la ”Kestiuni rome”, pe unul dintre lautarii ”de inima albastra”- Ionel Tudorache.

Luni, 25 Mai. 2015
Rona Hartner vine la ”Și eu m-am nascut in Romania” cu noutați una și una! Aflați ce rol joaca in cel mai recent film al ei, unul ”bio”, ce album pregatește de ani de zile pentru 2015, dar și de ce vrea ca prefața carții pe care o scrie sa fie semnata de…Papa de la Roma! Invitata Irinei Ursu ”la un ceai cu rom” nu pleaca inainte de a canta și dansa cu pasiunea care o caracterizeaza! Tot sambata, la ”Info rom”, profesorul universitar asociat la Sorbona, Marcel Courthiade, vorbește, de la Paris, despre ce semnificația neștiuta a zilei de 16 mai in istoria romilor. Iar ”(R)omul care schimba lumea” este nimeni altul decat ”tata Rudy”, regizorul și actorul rom de la Targu Mureș, intr-un interviu filmat chiar ”acasa”, in incinta Teatrului Național! Zita și Sorin striga ”Motor! Acțiune! Premii și muzica!” luni dimineața, la 11.00!
Luni, 18 Mai. 2015
LAVINIA RADUCANU LA ”ȘI EU M-AM NASCUT IN ROMÂNIA”!Zita și Sorin va așteapta luni dimineața, la ora 11.00, la Național 24 Plus, pentru a da startul unei noi ediții ”Și eu m-am nascut in Romania”! Lavinia Raducanu, solista de la Timișoara, vine ”la un ceai cu rom”! Alaturi de partenerul ei de scena și de viața, chitaristul Gabi Muzicaș, Lavinia se transforma din nou, de data aceasta intr-o voce pop-rock! Tot ”la un ceai cu rom” povestește și canta Olga Balan, care iși aduce albumul ”Inima de țiganca”, lansat cu ani in urma in Italia, și la București. De pe scenele din Germania, violonistul Jean Berlescu se intoarce acasa și spune raspicat ”Sunt rom! Din Romania!”. Aflați unde vrea acesta sa inființeze o academie de arta a romilor!
Luni, 11 Mai. 2015
NOUTAȚI! ADMITEREA LA LICEU PE LOCURILE SPECIALE PENTRU ROMI Luni dimineața, de la 11 fix, Zita Moldovan și Sorin Sandu dau startul unei noi ediții ”Și eu m-am nascut in Romania”! V-am pregatit premii, muzica, interviuri marca ”Romul care schimba lumea”, reportaje din seria ”Kestiuni rome” și informații de actualitate! Pe 15 mai Ministerul Educației va afișa listele cu locurile speciale alocate elevilor romi in liceele din intreaga țara. Dosarul de candidatura trebuie sa conțina și o recomandare de apartenența la etnie. Sambata aceasta, invitații Irinei Ursu ”la un ceai cu rom” sunt prof. Gheorghe Sarau, consilier in Ministerul Educației și Catalin Manea, coordonatorul campaniei APRPE ”Noi iți dam recomandarea”. Aflați tot ce trebuie sa știți despre noutațile aparute pentru anul școlar 2015-2016, numarul de locuri, obținerea recomandarii necesare și calendarul admiterii la liceu.Tot luni aflați cine și de ce este ”Omul saptamanii” la ”Și eu m-am nascut in Romania”! La Național 24 Plus!
Luni, 04 Mai. 2015
MAI…MULTA MUZICA!Dimineața de 4 mai aduce la ”Și eu m-am nascut in Romania” mai…multa muzica! Printre colaborarile cu Pepe, Connect-R sau Marin Petrache Pechea, cursuri la Conservator și alte activitați, toate muzicale, frații Raducanu au reușit sa lanseze primul single sub numele ”Ciprian Raducanu Band”. Ii ascultați și ii vedeți ”La un ceai cu rom”, cu Irina Ursu. La ”Kestiuni rome” muncim, dar și cantam!
Luni, 27 Apr. 2015
10 ANI DE EMISIUNE CU ȘI DESPRE ROMI

CEA MAI MIȘTO PETRECERE!

Prima emisiune tv cu și despre romi a implinit 10 ani, așa ca și petrecerea a fost pe masura! Am aniversat, cu muzica și prieteni peste 500 de ediții, insumand mai mult de 1000 de ore de emisie, cele mai multe in direct, care au adus alaturi de noi nenumarați invitați, in fața a zeci de mii de telespectatori saptamanal. Mahala Rai Banda a cantat pentru invitații noștri la Clubul Țaranului Roman, vineri, 17 aprilie. Zita Moldovan și Sorin Sandu, gazdele petrecerii, l-au avut ca invitat, pe scena, pe deputatul Nicolae Paun, caruia i-au inmanat și o diploma aniversara. In urma cu 10 ani acesta transforma in realitate dorința sa de a televiza adevarata fața a etniei rome. Cu aceasta ocazie, Nicolae Paun a mulțumit echipei care a realizat, intr-o forma sau alta, emisiunea și a lansat și o noua provocare: ideea de a inființa o televiziune a romilor!

In ediția de luni, 27 aprilie, a emisiunii, vedeți cele mai spectaculoase momente ale petrecerii!
Luni, 20 Apr. 2015
10 ANI DE EMISIUNE CU SI DESPRE ROMI!

Ediție aniversara pentru prima emisiune din Romania dedicata minoritații rome, difuzata pe un post național privat! Sub denumiri diferite (”De-a alba-neagra”, ”Caravana romilor”), in prezent ”Și eu m-am nascut in Romania”, emisiunea este un program produs de Departamentul Mass Media al APRPE.Luni, de la 11.00, facem retrospectiva celor 10 ani de cand romii se vad…altfel!
Luni, 13 Apr. 2015
Parintele Daniel Ganga, primul preot ortodox declarat rom, parintele Floris Bunescu, profesor de religie in prima școala cu predare exclusiva in limba romani din țara și pastorul penticostal Florin Ianovici ne vorbesc despre religia romilor din Romania. Tot in aceasta ediție aflați cum a fost marcata anul acesta Sarbatoarea Etniei Romilor din Romania, 8 aprilie, in același timp Ziua Internaționala a Romilor. La Info Rom vedeți și cum s-a desfașurat cea de-a cea de-a XVI-a ediție a olimpiadei de limba și literatura romani, etapa naționala.
Luni, 06 Apr. 2015
“TARG DE FLORII” CU MICHAEL JACKSON SI FAMILIA CRACIUNFlorin Baicu, alias Michael Jackson, ne face sambata aceasta o demonstrație de dansuri…țiganești! El este invitatul Irinei Ursu la ”Targul de Florii” amenajat in platoul emisiunii, cu ajutorul familiei… Craciun. Avem costume gipsy și preparate de sarbatoare, ”la un ceai cu rom”! La aniversarea de 10 ani a emisiunii cu și despre romi, sub genericul (R)omul de 10 avem de data aceasta amintiri de la Clejani, spuse chiar de Viorica și Ionița! Tot la capitolul amintiri, revedem și o pilula umoristica in regia lui Valentin Rupița, cu Zita Moldovan și Sorin Sandu in rolurile principale, din urma cu 10 ani! In prezent, aceiași Zita și Sorin va așteapta la 11 fix, la Național 24 Plus! Cu informații, premii, concursuri, muzica și…ne vedem luni dimineața!
Luni, 30 Mar. 2015
ASTA-I VIAȚA DE ARTIST…

CU MIOARA LINCAN, GEORGE UDILA, RELU& THE ZURALIA ORCHESTRA ȘI NU NUMAI

Ce lautar din Romania ar merita o statuie, pe modelul celei ridicate de sarbi in memoria ”regelui muzicii țiganești”, Saban Bajramovic? Aflați pe cine ar alege Mioara Lincan, George Udila, Toni Ungureanu, Roxana Popescu și Relu Mirea, The Zuralia Orchestra. Ei sunt invitații Irinei Ursu ”la un ceai cu rom”! Tot atunci vedem cum mai este viața lui George Vasilescu, pictorul rom care a devenit cunoscut dupa ce a expus portrete de ”maneliști” la Muzeul Țaranului Roman, in 2014. La capitolul pictura, aflați și cand a aparut ”țiganca” in tablourile marilor artiști.Pentru ca ne pregatim de aniversare, 10 ani de emisiune cu și despre romi, intram in arhiva și redescoperim oameni și momente demne de ținut minte!

Zita Moldovan și Sorin Sandu va așteapta la 11 fix, la Național 24 Plus, cu toate acestea și multe alte surprize!
Luni, 23 Mar. 2015
”IN ROMÂNIA EXISTA O DISCRIMINARE TACITA IMPOTRIVA ROMILOR”

Finanțarea Strategiei pentru incluziunea romilor 2015-2020 previne un blocaj social

Luni punem lucrurile la punct! La 10 punct! Incepe o noua ediție ”Și eu m-am nascut in Romania”! Romii sunt discriminați in spațiul public, indiferent de ceea ce fac, in ciuda studiilor, a muncii pe care o realizeaza sau a comportamentului. Declarația ii aparține lui Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii. Invitatul Irinei Ursu ”La un ceai cu rom” vorbește despre ce ar trebui sa se intample dupa adoptarea Strategiei de incluziune a cetațenilor romani aparținand minoritații rome, 2015-2020.Totodata, demnitarul explica și de ce este nevoie de o strategie speciala pentru romi, in condițiile in care exista un alt document in lucru- Strategia pentru incluziunea sociala și combaterea saraciei. Credem ca lumea se schimba(r)om cu (r)om, motiv pentru care v-o prezentam pe Ana Budor, o tanara pentru care studenția, la Iași, este promisiunea unei vieți mai bune. Ea este saptamana aceasta (R)omul care schimba lumea!

Adaugam muzica, ”Kestiuni rome” și mergem la caldararii din Șimian, informațiile momentului, va spunem cine este ”Omul saptamanii”, dar și cum sa intrați in concurs pentru premii-surpriza. Zita și Sorin sunt la datorie!
Luni, 16 Mar. 2015
SPARGEM CLIȘEELE ”CU TOPORUL, NU CU VIOARA”! ȘI CU FEMEI ”MIȘTO”

Lunea aceasta, ”Și eu m-am nascut in Romania”este cu și despre femei…mișto!

La ”Info rom” aflați cine este sportiva descoperita de emisiunea noastra și premiata anul acesta la ”Gala femeilor rome”! In campania (R)omul care schimba lumea, un medic careia i se spunea ”cioara” pe bancile școlii, da rețeta personala anti-discriminare.

Noi dam startul unei alte rubrici- ”Omul saptamanii”, de data aceasta…la feminin!

Ema Dei, artista bucureșteana de etnie roma care traiește de aproape 20 de ani in Franța, sparge clișeele ”cu toporul” și povestește cum este viața la Paris. Alaturi de clarinetista ClaudineMovsessian, franțuzoaica de origine armeana, Ema anunța lansarea unui nou album! Se intampla ”La un ceai cu rom”, cu Irina Ursu.
Luni, 09 Mar. 2015
Romania, țara in care 40% din populație risca saracia, este și țara in care multe persoane defavorizate sunt excluse de legea amnistiei fiscale pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Declarația ii aparține deputatului Nicolae Paun, care atrage atenția asupra erorilor aparute in calculul acestor contribuții. Pe larg despre acest subiect și despre soluțiile așteptate de mii de cetațeni, in rubrica ”La un ceai cu rom”, moderata de Irina Ursu.

Tot in aceasta ediție va aratam ca exista tineri convinși ca marțișorul este nu numai semnul primaverii, dar și „șansa unui copil la educație”. Pentru toți cei care au planuri mari, continuam campania (R)omul care schimba lumea! Premiem performanța!
 
 
 

Adaugă comentariuInformații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Emisiunile săptămânii

 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2