Date companie
 
 
 
 

40 de ani de la moartea marelui ziarist Pamfil Șeicaru

RSS Știri
 
 
Data publicării : 26 August 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : comemorare, ana, manastirea, orsova, pamfil, seicaru, gazetar, interbelic
 

S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova. Slujba a avut loc în biserica mănăstirii pe care Pamfil Șeicaru a ctitorit-o, în perioada 1936-1940, drept mulțumire lui Dumnezeu că, aici, în timpul primului război mondial, a scăpat de la moarte, după ce un obuz aproape că îl îngropase de viu. Slujba a fost oficiată de părintele Mihai Zorilă, preotul care slujește la biserica mănăstirii, iar jurnalistul Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a rostit un discurs de rememorare a vieții Ceremonia de la mânăstirea „Sfânta Ana” a continuat cu vizionarea filmelor „Drumul Eroilor” și „Întoarcerea ctitorului”, realizate în 2005 și, respectiv, 2007. Pamfil Șeicaru a înființat, în urmă cu 100 de ani, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Fondator al ziarului interbelic „Curentul”, Pamfil Șeicaru a deschis drumul spre modernizarea presei românești. A scris și mai multe cărți de mare valoare culturală, între care se remarcă cele privind istoria unor partide politice românești și cele referitoare la istoria presei. A părăsit țara în august 1944. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comuniști, dar a fost grațiat de Ceaușescu, în 1966. A trăit 30 de ani în Spania, la Madrid. Ultimii ani i-a petrecut în Germania, la Dachau, unde a încetat din viață, în octombrie 1980. În anul 1995, osemintele sale au fost aduse în țară, fiind reînhumate la cimitirul „Sfânta Vineri” din București, iar, în octombrie 2005, au fost așezate în cripta din pridvorul Mănăstirii „Sfânta Ana”.


40 de ani de la moartea marelui ziarist Pamfil Șeicaru

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Patriarhul Daniel, prima vizită canonică în Episcopia Bihorului ( 20 Septembrie 2020 )

  Momente impresionante pentru credincioșii ortodocși din Bihor și nu numai! Au fost sfințite noua biserică a Mănăstirii Izbuc și Catedrala Episcopală din Oradea, iar slujbele au fost oficiate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe...

 • Mihai Eminescu, omagiat ( 15 Iunie 2020 )

  Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.

 • Comemorarea lui Eminescu, la Cimitirul Bellu ( 15 Iunie 2019 )

  Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împli­nesc 130 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu.

 • O mamă și fetița ei au murit în incendiul care le-a cuprins casa, la Bacău ( 17 Aprilie 2019 )

  Tragedie cumplită în județul Bacău! O femeie de 34 de ani și fiica ei de nouă ani au murit, după ce casa în care locuiau a luat foc. Incendiul a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri, într-o casă din comuna Mănăstirea Cașin.

 • Sute de oameni au aprins o lumânare în memoria victimelor incendiului de la Colectiv ( 30 Octombrie 2018 )

  Lacrimi și deznădejde la 3 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv in urma caruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sute de bucureșteni au aprins o lumânare în memoria victimelor iar un sobor de preoți a organizat o slujbă de comemorare a acestora.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2