Date companie
 
 
 
 

Mihai Eminescu, omagiat

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iunie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : comemorare, Eminescu, omagiere
 

Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.

TEOFIL BRADEA, preot

"Vedem așa din an se adună tot mai multă elită a neamului românesc însetată de Eminescu. Și nouă ne este dor de el și nădăjnuim că trăiți un moment unic, poate că o să mai veniți, dar eu vă sfătuiesc că întotdeuna 15 ianuarie, 15 iunie să fie zile sfinte."

Considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română, Mihai Eminescu a fost și un jurnalist incisiv, preocupat de viața politică din acea epocă, o adevărată conștiință a neamului românesc.

PETRE RĂCĂNEL, președinte, Federația Societatea Civilă Românească

"Eminescu dacă ar fi citit de politicieni sau dacă ar fi fost citit de 30 de ani nu am mai fi ajuns aici unde suntem, dar nu este prea târziu niciodată, românii și România întotdeauna a renăscut ca o pasăre Phoenix, iar Revoluția din 1989 ne-a dat posibilitatea să ne exprimăm liberi, să facem ceva."

DANIELA VASILOSCHI, poetă "Eminescu pentru poporul român a însemnat poetul nepereche: Luceafărul poeziei românești, geniu pustiu, un obiect de cult, o candelă aprinsă, aureolată de laurii veșniciei, dacă unul și cu unul ar putea să facă 2, Eminescu este taina infinitului din noi."

"Este o zi importantă, este o zi în care îl plângem pe Eminescu."

"Pe Eminescu îl prețuiesc deosebit, mi-e greu să vorbesc despre asta. Eminescu așa cum se spune, este o conștiință, o conștiință pe care mai degrabă ar trebui să o simțim, s-o trăim pentru că el asta a vrut prin orice cuvânt, vers pe care l-a transmis el a pus conștiința, a pus istoria neamului trecut, prezent și viitor, e totul acolo."

VOX "Mihai Eminescu a fost un scriitor celebru care o să fie în amintirea noastră mult timp. A scris din câte știu eu și am citit Somnoroase Păsărele și Luceafărul și aș vrea să mai citesc."

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianu­a­rie 1850, la Botoșani, al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Primele poezii le-a publicat în 1866. A studiat filosofia la Viena și Berlin. A fost, pe rând, profesor suplinitor, revizor școlar, redactor șef la ziarul Timpul. Povestea sa de dragoste cu Veronica Micle, poetă și ea, a intrat în legendă. Creația literară a lui Mihai Eminescu este una impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru și încercări beletristice. Mihai Eminescu a fost lovit de boală la vârsta de 33 de ani. Au urmat șase ani de calvar, prin mai multe sanatorii, inclusiv la Socola. A murit la 15 iunie 1889, la doar de 39 de ani, la Bucu­rești, în condiții insuficient lămurite, care au generat, de-a lungul timpului, multiple ipoteze, de la cea a asasinatului, la cea a morții provocate de sifilis, această din urmă ipoteză fiind infirmată de specialiști.


Mihai Eminescu, omagiat

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua Jurnalistului Român ( 28 Iunie 2021 )

  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a acordat distincțiile "Credință și loialitate" jurnaliștilor care au demonstrat de-a lungul timpului pasiune și devotament pentru meseria pe care și-au ales-o.

 • Rămas bun, Bogdan Stanoevici! ( 15 Ianuarie 2021 )

  Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.

 • 40 de ani de la moartea marelui ziarist Pamfil Șeicaru ( 26 August 2020 )

  S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...

 • Comemorarea lui Eminescu, la Cimitirul Bellu ( 15 Iunie 2019 )

  Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împli­nesc 130 de ani de la moar­tea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu.

 • Festivalul ”Namaste”, la Casa Universitarilor ( 8 Iunie 2019 )

  Festivalului “Namaste India” aduce în inima Bucureștiului aromele, culorile și farmecu verii indiene. Românii fascinați de cultura și tradițiile Indiei sunt invitați să descopere aspecte importante din viața lui Gandhi, să asculte povești...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2