Date companie
 
 
 
 

Bolnavii de hepatită, pe listele de așteptare, pentru interferon

RSS Știri
 
 
Data publicării : 8 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bolnavi, hepatita
 

Bolnavii diagnosticați cu hepatita C trăiesc o dramă dublă, din cauza faptului că tratamentul compensat, cu interferon, este accesibil doar pentru aproximativ 5000 de persoane. Ceilalți pacienți, care au nevoie ca de aer de acest medicament, se hrănesc cu speranța că vor prinde ziua în care interferonul va ajunge și la ei.

GABRIEL COLTAN, medic primar, Institutul Matei Balș: "Există un program național de terapie, care ține cont de normele internaționale, de standardele internaționale, de terapie, (...) dar trebuie să recunoaștem că și dacă îndeplinesc aceste criterii de intrare în tratament, puțini pacienți îl primesc."

Deși autoritățile anunțau, luna trecută, că au eliminat listele de așteptare pentru tratamentul pacienților bolnavi de hepatită, realitatea este alta. Dosarele continuă să se strângă la casele județene de asigurări de sănătate, care nu dispun însă de bani pentru a le aproba.

MARINELA DEBU, președinte, Asociația Pacienților cu Hepatită: MARINELA DEBU, președinte, Asociația Pacienților cu Hepatită: "La Iași, sunt în jur de 400, la Galați sunt în jur de 300, și în rest sunt răsfirate, mai puține. Acolo, ni se spune tot timpul, nu sunt fonduri."

Grav este și faptul că tratamentul oferit gratuit de stat nu dă rezultate în toate cazurile. Unii dintre pacienți au nevoie de medicamente din noua generație, care nici măcar nu se află pe lista compensatelor.

CEZAR IRIMIA, președinte, Asociația Pacienților Cronici: "Toate țările din Uniunea Europeană au inclus noile terapii pe (...) listele de compensare și de gratuitate. Deci, România este singura țară care nu a făcut acest lucru. (... ) Noi mai așteptăm, mai așteptăm să mai moară dintre pacienții noștri."

Peste un milion de români sunt bolnavi de hepatită B și C.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2