Date companie
 
 
 
 

La ceas de sărbătoare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Noiembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dobrogea, sarbatoare
 

La 23 noiembrie 1878, provincia Dobrogea a intrat în administrare românească. Autoritățile civile și militare române s-au instalat în Constanța - Chiustengea până atunci, în turcă -, în urma revenirii Dobrogei la aria de viață statală românească. înainte, timp de peste patru veacuri și jumătate, provincia a fost pașalâc al Imperiului Otoman. În zilele noastre a fost oficiat un Te Deum, în amintirea momentului istoric, la biserica Greacă. "140 de ani de la revenirea Dobrogei la România sărbătoriți în anul Centenarului reprezintă un moment deosebit în istoria românilor. Totodată, este ziua în care toate etniile din Dobrogea își îmbină armonios obiceiurile și tradițiile și ne oferă un model de conviețuire într-un teritoriu cu o istorie zbuciumată. Acest model poate fi extrapolat oriunde într-o Europă care se confruntă în ultimii ani cu o presiune puternică din partea migranților din Orient sau Asia și Africa”, ne-a împărtășit Inspector Școlar pentru Istorie- Paula Iordan.

CONSTANTIN VITANOS, istoric

Mai multe evenimente au fost organizate în Constanța pentru a marca acest moment.

AMBIANTA fanfara RAJA

A fost, de asemenea, proiectat un film-documentar dedicat Dobrogei, iar muzeografele Delia Cornea și Lavinia Dumitrașcu au dedicat alocuțiuni pe tema celor „140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mumă“. De asemenea, a fost organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, la care au fost invitate personalități ale spatiului dobrogean.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • Start Show România, ediție de sărbătoare ( 5 Decembrie 2020 )

    O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.

  • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

    Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

  • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

    Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

  • Pelerinaj de Sfânta Parascheva ( 13 Octombrie 2019 )

    Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2