Date companie
 
 
 
 

Pe Valea Someșului, bărbații vopsesc ouăle pentru Paști

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Aprilie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : vopsit oua, obiceiuri, traditii, concurs de ciocnit, Valea Somesului
 

Există zone din țară în care doar bărbații se ocupă de vopsitul ouălor, în Vinerea Mare. Un astfel de obicei se păstrează pe Valea Someșului, acolo unde sătenii ornează cu migală ouăle pentru a face față cu brio la concursul de ciocnit organizat în ziua de Paști.

CLAUDIU MĂRICUȚ, concurent: "Aici, practic, e un concurs. Se numeste "Ciocota", care se face în ziua de Pasti."

VASILE PINTEA, concurent: "Nu le poti fierbe asa, ca pe celelalte ouã. Le dai drumul numai sã fie fierte, cã dacã nu le fierbi cum trebuie, îsi pierde din putere. Crapã coaja pe ele, se slãbeste."

Pentru a face față provocării de duminică, sătenii stau întreaga zi și vopsesc mii de ouă numai în coji de ceapă. Selecția se face pe categorii de sunet.

AMBIANTÃ: "Ou care e mai tare are alt sunet! Are un sunet mai puternic. Are un sunet plin! Numai bãrbatii se ocupã de vopsitul ouãlor si de sortatul lor. Se sorteazã pe mai multe categorii. -De ce numai bãrbatii? -Femeile au alte probleme, cu celelalte produse culinare!"


La Mănăstirea Timișeni, are loc una dintre cele mai frumoase și mai vechi tradiții ale locului. Măicuțele vopsesc o mie de ouă și le împart pelerinilor și nevoiașilor din localitățile învecinate.

AMBIANTÃ (cântã)

VOX: "Avem nevoie de o cantitate de o mie de ouã, cel putin, pentru mãnãstire si pentru credinciosii care vin si rãmân la masã! Le punem la fiert într-o soluiþie de coji de ceapã opãrite!"« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ( 8 Septembrie 2019 )

  Sfânta Maria Mică, o mare sărbatoare creștină, celebrată, astăzi, la fel ca în fiecare an, pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului a fost cinstită în toate bisericile, prin slujbe și rugăciuni. În popor, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului...

 • Sărbătoarea Rusaliilor ( 16 Iunie 2019 )

  Mare sărbătoare în lumea creștină! Credincioșii ortodocși cinstesc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Este și motivul pentru care sărbătoarea se mai numește și Cinzecime. Potrivi credinței...

 • Turism arhaic, în județul Bihor ( 4 Mai 2019 )

  Locurile uitate de timp ocupă un loc tot mai important pe lista destinațiilor turistice! În județul Bihor, turiștii care vor să fugă de aglomerările urbane descoperă paradisul pierdut al vechilor așezări țărănești: case cu iz arhaic, șure acoperite...

 • Tradiții la Mănăstirea Șag ( 26 Aprilie 2019 )

  O mie de ouă, vopsite cu foi de ceapă roșie la Mănăstirea Șag! Tradiția vopsirii celor aproximativ o mie de ouă este una veche de cel puțin 70 de ani la Mănăstirea Timișeni-Șag, aflată la aproximativ 15 kilometri de Timișoara. 

 • Cântec și joc tradițional, la Favorit TV ( 2 Martie 2019 )

  În prima lună de primăvară, emisiunea Ceasuri de folclor revine cu un nou sezon! Prezentatoarea emisiunii și invitații au pregătit pentru noul sezon momente frumoase, cu multe surprize și artiști aleși. 

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2