Date companie
 
 
 
 

Rucsacul care salvează vieți, în caz de cutremur

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Aprilie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cutremure, rucsac
 

Seria de cutremure din ultimele luni, deși de mică intensitate, i-au făcut pe mulți români să se gândească să își ia măsuri de prevedere. Specialiștii sunt de părere că ar fi bine să avem în casă o trusă de supraviețuire, care conține lucruri simple, dar vitale în cazul unui seism.

MARIO DE MEZZO, director, Habitat for Humanity România: "Kitul de supraviețuire face diferența dintre viață și moarte și se poate întâmpla să scapi dintr-un cutremur și să mori pentru că nu ai știut care sunt lucrurile de care ai nevoie și pe care să le pui în acest kit de supraviețuire."

Rucsacul salvator conține, între altele, o trusă medicală, apă, conserve cu mâncare, biscuiți, o lanternă, un radio cu baterii și ...un fluier.

VOX:"-La orice familie serioasă cred că există în casă o mică rezervă de alimente, apă, radio.
- V-ar fi de ajutor o astfel de trusã?
- Da.
- Unde ați pune-o?
- În noptiera de lângă pat."

VOX: În casă, o trusă în caz de cutremur? Nu, nu avem așa ceva, avem o lanternă, atât. Nu suntem genul, dacă e să vină ceva, o să vină dar nici să trecem în cealaltã extremă."

Un astfel de kit costă între 250 și 300 de lei. Trusa de supraviețuire trebuie verificată cel puțin o dată pe an și reînnoită cu obiectele necesare. Specialiștii spun că, deși seria de seisme din ultima vreme nu trebuie să ne îngrijoreze, este mai bine să fim pregătiți.

MIRCEA RADULIAN, director științific, INFP: "Este un anumită încărcare tectonică în zona respectivă. Nu putem să neglijăm și posibilitatea unui cutremur mare care va veni când va veni. Trebuie sã fim pregătiți."

Peste 200 de cutremure au avut loc în România de la începutul anului. Cel mai puternic seism din acest an s-a produs sâmbătă, 29 martie, și a avut magnitudinea 5 pe Richter.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Bătrânul bătut de protestatari în Piața Victoriei, din victimă, agresor ( 3 Decembrie 2017 )

    Au apărut imagini cu momentul declanșării scandalului la protestul de sâmbătă din Piața Victoriei. În filmulețul postat pe internet se vede cum bătrânul îl lovește primul pe bărbatul care îl întrebase ce părere are despre ce se întâmplă în Piața Victoriei.

  • Cutremurele din Galați nu sunt cauzate de exploatările petroliere ( 5 Octombrie 2013 )

    Valul de cutremure care a băgat spaima în localnicii din Galați este cauzat de mișcarea plăcilor tectonice și nu de exploatările petroliere din zonă sau de inundațiile produse în ultima vreme. Aceasta este prima concluzie desprinsă de experții trimiși în zonă pentru a studia ineditul fenomen teluric.

  • Premierul Victor Ponta le recomandă gălățenilor să nu intre în panică din cauza cutremurelor ( 30 Septembrie 2013 )

    Premierul Victor Ponta le recomandă locuitorilor, din județul Galați, să nu intre în panică din cauza activităților seismice din ultima perioadă. În plus, șeful Guvernului a anunțat că a fost trimisă deja o echipă de seismologi în zonă, pentru a stabili din ce cauză se înregistrează atâtea cutremure. Luni dimineață s-a produs un nou seism, cu magnitudinea de 3,6 pe scara Richter, la o adâncime de cinci kilometri.

  • Gălățenii, terorizați de seria de seisme care le zgâlțâie casele ( 29 Septembrie 2013 )

    Oamenii din mai multe localități din județul Galați trăiesc în teroare. Ei se tem să mai locuiască în propriile case, din cauză că pământul se zguduie zilnic. Zidurile caselor s-au crăpat, iar obiectele cad de pe pereți. Experții de la Institutul de Fizică a Pământului s-au deplasat la fața locului, pentru a stabili dacă fenomenul este cauzat de o așezare a plăcilor tectonice sau nu. Ei si-au instalat aparatura în garajul unui localnic din Izvoarele...

  • 20 de cutremure, in 24 de ore ( 3 Ianuarie 2012 )

    Serie alarmanta de cutremure, in România, chiar din prima zi a noului an. Seismografele au inregistrat nu mai putin de 20 de miscari telurice, in doar 24 de ore. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,4, pe scara Richter, iar adâncimea maxima a fost de 11 kilometri. Profesorul Marmureanu a precizat in mai multe randuri ca primul cutremur catastrofal, cu intensitate de peste 7 grade pe scara Richter, va veni numai dupa anul 2040.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2