Seceta face prăpăd în toată țară. Oamenii sunt disperați și se roagă ca pământurile crăpate să le fie udate de ploi. Animalele le mor de sete, iar recoltele s-au uscat de tot.
AMBIANȚĂ nene în porumb: "80% din el este compromis. Chiar dacă ar ploua, nu există cale de întoarcere pentru această cultură de porumb."
VOX: "Fântânile au secat sau sunt în curs de secare, dintr-un număr de 23 de fântâni publice, cu 17 avem probleme grave."
Localnicii din Bălești, județul Gorj, privesc neputincioși cum toate culturile li se usucă. Nici nu mai țin minte când a fost ultima ploaie.
VOX: "Mai udăm grădinile cu apă de la rețea, dar nici așa nu putem uda prea mult pentru că nu e apă de băut."
VOX în lan de porumb:
"Practic, de când s-au înființat culturile în primăvară, n-a mai plouat niciun litru de apă pe metru pătrat."
În Galați, imaginile sunt șocante. Pe Dunăre s-au format mai multe insule, iar în unele zone, fluviul se poate traversa la picior.
AMBIANȚĂ unul pe o insulă pe Dunăre
AMBIANȚĂ: "Nu sunt precipitații, nicio speranță, debitul a ajuns la 2500 la intrarea în țară. Un nivel obișnuit în jur de 5400, e sub jumătate. Până în septembrie vom ajunge probabil să mergem cu bicicleta pe apă."
Din cauza secetei, țăranii au ajuns să-și vândă animalele la prețuri de nimic, pentru că pășunile s-au uscat și nu mai au cu ce să le hrănească.
VOX: "40 de lei kg în viu, te ia în râs. Crești un animal cu greu și te ia în râs. Și cât era până acum? Păi, era 70- 80!"
VOX: "A mai fost, dar nu chiar în halul ăsta. Acum ne-a nenorocit!"
Specialiștii spun că șansele de ploaie în zonele afectate de secetă sunt minime, cel puțin încă două săptămâni de acum încolo.
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
Primăria Capitalei vine în ajutorul cetățenilor, în zilele caniculare! Începând de astăzi, oamenii se pot adăposti de căldură într-unul din cele 20 de containere anti-caniculă, amplasate de către municipalitate în cele mai aglomerate...
Nu doar afară sunt temperaturi extreme, ci si în mare parte din spitale! La Drobeta-Turnu Severin, bolnavii stau la peste 30 de grade cu ferestrele și usile deschise și își udă îmbrăcamintea cu apă ca să reziste caniculei. Asta pentru că unitatea medicală nu are aer conditionat în toate saloanele.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019