Date companie
 
 
 
 

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ștefan

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Decembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sfantul, obiceiuri, traditii, stefan
 

Încă un motiv de sărbătoare, în a treia zi de Crăciun! Creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sf. Ștefan, iar cei care îi poartă numele își sărbătoresc onomastica. De Sf. Ștefan, sunt respectate încă, în multe zone din țară, tradițiile și obiceiurile transmise din bătrâni. De exemplu, la în satul Podul Nărujei, din județul Mehedinți, fetele de măritat se trezesc disdedimineață și mătură casa de la intrare spre interior, pentru a le veni pețitorii. Gunoiul care se adună trebuie aruncat la o răspântie de drumuri, pentru ca fetei să i se împlinească o dorință.

VOX "E o tradiție veche. Eu știu asta de la mama, mama de la bunica, și e foarte, foarte, foarte veche."

Potrivit credinței populare, de Sf. Ștefan gospodarii pot afla dacă vor avea spor la vite. Însoțit de familie și oaspeți, gospodarul casei merge la grajd, unde are pregătită, de trei zile, o galeată cu apa neatinsă, în care a pus și o potcoavă aducătoare de noroc. El este primul care bea din aceasta, iar, mai apoi, își adapă vitele. De asemenea, se mai știe că, în cazul în care primul om ce trece pragul casei este bărbat, vitele din grajd vor face doar viței. Dacă pragul casei va fi trecut de o femeie, vacile vor aduce pe lume doar vițelușe, în anul care vine.

AMBIANȚĂ "Vecine, ai venit bine, băi, că, uite, am noroc că fac numai viței vacile, anul ăsta."

Tot de Sf. Ștefan, se face un ritual pentru sănătatea gospodarilor și a animalelor din ogradă și pentru belșugul casei.

VOX "Beau din apa neîncepută, de fier întărită, să fim sănătoși, frumoși și la pungă groși. Să avem animale frumoase, sănătoase și de deochi ferite!"

În această zi sfântă, gospodinele hrănesc păsările direct din ciur, pentru a avea spor la ouat. După ce treburile gospodărești au fost încheiate, creștinii se adună în jurul mesei, pentru a cinsti cum se cuvine sărbătoarea Sf. Ștefan.

AMBIANȚĂ "Să trăiți! Bine ați venit!"« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2