Date companie
 
 
 
 

60% din decesele înregistrate în România sunt cauzate de bolile cardiovasculare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : inima, boli cardiovasculare
 

Tot mai mulți români cad victime bolilor cardiovasculare! Potrivit statisticilor, aceste afecțiuni provoacă peste 60% din decesele înregistrate în țara noastră, în timp ce ponderea diferitelor tipuri de cancer este de 18%. Paradoxal însă, România alocă cei mai puțini bani din Uniunea Europeana pentru îngrijirea bolnavilor, o medie anuală de 48 de euro pentru un pacient. Doi din trei români au probleme cu inima, iar aproape jumătate suferă de hipertensiune arterială, o boală de existența căreia mulți dintre noi nu suntem conștienți.

EDUARD APETREI, medic, Institutul de Cardiologie: "Toată lumea face hipertensiune. Unii fac mai frecvent, mai repede, unii mai târziu. Fac hipertensiune cei care au părinții care au hipertensiune arterială. Fac hipertensiune cei care au o muncă stresantă, fac hipertensiune cei care nu fac mișcare, care au diabet și care mănâncă prost."

VOX "-Aveți probleme cu tensiunea? Da. Momentan, nu mai iau tratament, că e mult prea scump."

Cancerul este o altă maladie care provoacă un număr mare de decese, chiar de la vârste foarte fragede. În secția de oncopediatrie a Spitalului Marie Curie, se află internați 29 de copii. Cel mai mic dintre ei are doar un an.

Prin telefon: CRISTIAN SCURTU, șef secție oncopediatrie, Spitalul Marie Curie: "Am foarte multe cazuri, în momentul ăsta. Mi se pare neobișnuit. Nu am avut așa, unul după altul, de sarcom, o tumoră osoasă, și ceva, 30%, nu supraviețuiesc, indiferent de țara în care sunt tratați."

În ciuda gravității acestor boli, românii se tratează cu medicamente apărute pe piață în urmă cu cinci ani. Lista compensatelor nu a mai fost actualizată de Ministerul Sănătății, astfel că peste 140 de medicamente noi așteaptă să ajungă gratuit la pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare și cancer.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Caseta de argint în care s-a aflat inima Reginei Maria, expusă la bordul fregatei care-i poartă numele ( 12 Septembrie 2015 )

  Ceremonie specială la bordul fregatei ”Regina Maria”! Caseta de argint în care s-a aflat inima Reginei Maria, a fost expusă, pentru câteva ore, la bordul ambarcațiunii, în portul Constanța. Evenimentul a marcat 85 de ani de la intrarea în marină a navelor ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria”. În 1938, după decesul Reginei Maria, conform testamentului, trupul...

 • Un bărbat a fost împușcat mortal, la o partidă de vânătoare ( 27 Octombrie 2014 )

  Ucis la vânătoare, de un coleg! Un militar de 42 de ani a fost împușcat în inimă, în timp ce se afla la vânătoare de mistreți. Tragedia a avut loc într-o pădure din apropierea localității Bologa, județul Cluj. Bărbatul, subofițer la o unitate militară din Cluj-Napoca, era în concediu de odihnă. Primele date arată că a fost vorba de un accident. Militarul și cel care l-a ucis din greșeala erau prieteni de-o viață și fuseseră...

 • Primul volum de poezii al prozatorului și poetului Adrian Voicu, “Una pe inimă, una pe dos”, lansat la Bookfest 2014 ( 1 Iunie 2014 )

  ”Una pe inimă, una pe dos”! Primul volum de poezii al prozatorului și poetului Adrian Voicu, a fost lansat sâmbătă, la Bookfest. Despre creația în versuri a lui Adrian Voicu, iubitorii genului spun că emană o prospețime stilistică se naște din asumarea unei poezii senzoriale a vieții. Veți citi o carte bună ca un vin vechi și levantin, mai completează scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu.

 • Nicolãescu sustine cã se cautã solutii pentru salvarea Institutului Inimii de la Târgu Mures ( 18 Mai 2013 )

  Cei 60 de români care au nevoie în prezent de un transplant de inimã, ar putea avea o sansã. Ministrul Sãnãtãtii le-a cerut autoritãtilor din Târgu Mures un proiect pentru reînfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare sau gãsirea unei alte solutii în cadrul actualei legislatii.

 • Medicii recomandă cumpătare, la masa de Paște ( 2 Mai 2013 )

  Se apropie Paștele și creștinii care au ținut post vor gusta, din nou, bucatele de dulce. Cei care vor abuza, însă, de ouă roșii, drob, fripturi sau băutură au toate șansele să ajungă pe mâna medicilor. Ca să prevină astfel de situații, specialiștii în sănătate publică, din cadrul Ministerului Sănătății, fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada sărbătorilor pascale. Recomandările medicilor se îndreaptă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2