Date companie
 
 
 
 

60% din decesele înregistrate în România sunt cauzate de bolile cardiovasculare

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : inima, boli cardiovasculare
 

Tot mai mulți români cad victime bolilor cardiovasculare! Potrivit statisticilor, aceste afecțiuni provoacă peste 60% din decesele înregistrate în țara noastră, în timp ce ponderea diferitelor tipuri de cancer este de 18%. Paradoxal însă, România alocă cei mai puțini bani din Uniunea Europeana pentru îngrijirea bolnavilor, o medie anuală de 48 de euro pentru un pacient. Doi din trei români au probleme cu inima, iar aproape jumătate suferă de hipertensiune arterială, o boală de existența căreia mulți dintre noi nu suntem conștienți.

EDUARD APETREI, medic, Institutul de Cardiologie: "Toată lumea face hipertensiune. Unii fac mai frecvent, mai repede, unii mai târziu. Fac hipertensiune cei care au părinții care au hipertensiune arterială. Fac hipertensiune cei care au o muncă stresantă, fac hipertensiune cei care nu fac mișcare, care au diabet și care mănâncă prost."

VOX "-Aveți probleme cu tensiunea? Da. Momentan, nu mai iau tratament, că e mult prea scump."

Cancerul este o altă maladie care provoacă un număr mare de decese, chiar de la vârste foarte fragede. În secția de oncopediatrie a Spitalului Marie Curie, se află internați 29 de copii. Cel mai mic dintre ei are doar un an.

Prin telefon: CRISTIAN SCURTU, șef secție oncopediatrie, Spitalul Marie Curie: "Am foarte multe cazuri, în momentul ăsta. Mi se pare neobișnuit. Nu am avut așa, unul după altul, de sarcom, o tumoră osoasă, și ceva, 30%, nu supraviețuiesc, indiferent de țara în care sunt tratați."

În ciuda gravității acestor boli, românii se tratează cu medicamente apărute pe piață în urmă cu cinci ani. Lista compensatelor nu a mai fost actualizată de Ministerul Sănătății, astfel că peste 140 de medicamente noi așteaptă să ajungă gratuit la pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare și cancer.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2