Date companie
 
 
 
 

Clauzele abuzive, judecate la ICCJ

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bancheri, clauze
 

Bancherii s-au văzut cu sacii-n căruță! Controversatul articol referitor la clauzele abuzive va fi modificat, astfel încât nimeni să nu-și poată ''curăța'' contractele de credit de comisioanele și dobânzile majorate peste noapte decât la Înalta Curte de Casație și Justiție. Avocații spun că deciziile din ultima perioadă au fost, de cele mai multe ori, favorabile băncilor.

BOGDAN OLTEANU, viceguvernator BNR: "-E util să găsim o modalitate unitară la nivel de decizie. Nu e nici o problemă să ai o primă instanță la tribunal și, prin exceptie de la regulă, să urci la Înalta Curte. -De ce? -Pentru că dai o decizie care se aplica unui număr larg de cetățeni."

Reprezentanții BNR spun că vina pentru încheierea unor contracte de credit nefavorabile nu aparține doar băncilor.

ALEXANDRU PĂUNESCU, dir. adj. Direcția Juridică BNR: "Băncile au vândut de cele mai multe ori pe gratis, făcând analize de credit formale sau superficiale, iar clientii au dat dovada de o lipsă de diligență și au fost neatenți la citirea clauzelor contractuale, manifestând o atitudine superficială."

La polul opus, avocații sunt de părere că judecarea dosarelor la Curtea Supremă ar da categoric o mână de ajutor bancherilor.

ALEXANDRU PĂUNESCU, dir. adj. Direcția Juridică BNR: "Nu știu un scor al băncilor împotriva consumatorilor în spețele care au fost soluționate la Înalta Curte, din experiența proprie, este favorabila băncilor practica din ultima perioada de la Înalta Curte."

IONUȚ ȘERBAN, avocat: "Această posibilitate a băncilor de a putea modifica acele comisioane fără a putea exista acele explicații, o transparență în modul în care acestea sunt calculate astfel încât consumatorul să-și poată da seama că modificările s-au făcut nu în mod unilateral pentru că așa dorește banca ci pentru că așa s-au modificat niște indicatori pe piața europeană sau național pe care banca nu-i poate stăpâni."

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, dar și grupurile de clienți nemulțumiți, s-au opus formei finale a legii, aprobate de Parlament în decembrie 2010. Această opoziție nu i-a împiedicat pe reprezentanții BNR să respingă propunerile Autorității și să susțină forma actuală a actului normativ. Potrivit contestatarilor, legea dezavantajează clienții, pentru că dă o formă aparent transparentă unor contracte cu prevederi abuzive.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Un contract păgubos, între spitalul din Drobeta-Turnu Severin și un laborator privat, dublează prețul analizelor ( 26 Octombrie 2014 )

    Analize medicale la preț dublu, în Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin! Deși unitatea sanitară are laboratoare care pot oferi astfel de servicii la jumătate de preț, prin contract, spitalul colaborează cu un laborator privat, care face analizele la prețuri pipărate. Contractul dintre spital si laboratorul de analize a fost încheiat pe 10 ani. În baza acestui contract, Spitalul Județean virează...

  • De la 1 octombrie, clienții băncilor au șanse de câștig, în lupta cu bancherii ( 30 Septembrie 2013 )

    Clienții băncilor pot obține o victorie categorică! De marți, 1 octombrie, judecătorii vor avea dreptul să solicite unei unități bancare să scoată clauzele abuzive din toate contractele de credit. Astfel, cele două modificări la Legea 193/2000, care ar fi trebuit aplicate de mai bine de șase luni, vor intra în vigoare din prima zi a lunii viitoare. Experții spun că, în aceste condiții, numărul proceselor intentate de clienți va crește...

  • Clauzele abuzive din contractele bancare vor putea fi denunțate mai ușor ( 21 Septembrie 2013 )

    Abuzurile făcute de bănci, în baza clauzelor introduse în contractele de credit, vor deveni istorie, de la 1 octombrie, dată la care intră în vigoare legea care permite denunțarea lor. Concret, de la 1 octombrie, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și asociațiile de consumatori vor putea denunța în justiție clauzele abuzive existente în contractele de împrumut. În acest sens, Banca Națională a României...

  • Guvernatorul B.N.R. le cere bancherilor să ieftinească creditarea ( 9 Mai 2013 )

    Guvernatorul B.N.R., Mugur Isãrescu, le cere bancherilor sã ieftineascã creditarea cât mai repede cu putințã. Totodată, șeful Băncii Naționale le recomandă acestora sã nu umble la dobânzile depozitelor, dacă vor să-și păstreze clienții. Isãrescu a declarat că se preconizează o reducere a dobânzii-cheie, în viitorul apropiat. Guvernatorul le atrage atenția bancherilor cã nu întâmplãtor rata creditelor neperformante a ajuns la finalul...

  • Percheziții la romii din Sintești, în "Dosarul Bancherilor" ( 31 Martie 2013 )

    Un nou episod din "Dosarul Bancherilor" s-a consumat, duminică, prin cele 68 de percheziții efectuate de oamenii legii în București și în județele Ilfov, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Constanța și Prahova, la domiciliile a peste 80 de persoane suspectate de evaziune fiscală și fraude bancare. Cele mai multe descinderi, 46, s-au organizat la palatele romilor din localitatea ilfoveană Sintești. Suspecții luau credite prin intermediul unor firme fantomă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2