Date companie
 
 
 
 

Cruci de gheață pentru Bobotează, în Bucovina

RSS Știri
 
 
Data publicării : 5 Ianuarie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : traditie, bucovina, gheata, cruci, biserici, boboteaza
 

Tradiție impresionantă de Bobotează într-o localitate din Bucovina. Oamenii fac cruci din gheată pe care le duc la Biserică, pentru a fi sfințite. Este un obicei vechi de aproape 140 de ani, din vremea ocupatiei austro-ungare. Tradiția a început după ce jumătate din comună a ars într-un incendiu. Oamenii cred că acest cruci de gheață îi apăra de foc și de rele. Pentru locuitorii din Bosanci e literă de lege. An de an, în zilele de 4 și 5 ianuarie, oamenii, însoțiți de pompieri, merg la un iaz înghețat și scot gheață pe care o sculptează în formă de cruce.
 
OVIDIU CUSMANICI, subofițer, I.S.U. Suceava "Este o misiune într-adevăr periculoasă, pentru că nu știi cât e gheața de groasă. Una e când vezi o cruce din lemn și alta când vezi o cruce din gheață. Se face cu drag si cu mult efort".

Localnicii au avut emoții anul acesta, din cauza vremii calde de la sfârșitul lui decembrie.

VOX "Noi ne-am bucurat că a înghețat și este gheață, pentru că înainte de Crăciun au fost si 20 de grade, iar acum, într-o săptamână, s-a schimbat la minus 25 poate. Sunt minus 25 pe iaz aici. Nu a existat niciun an în care să nu facem cruce de gheață."

Dacă gheața lacului e mai groasă, oamenilor le este mai usor să sculpteze crucile și totodată e un semn că recolta va fi mai bună decât anul trecut. Crucile de gheață ajung de Bobotează la mănăstirile si bisericile din Bucovina. Și vor sta acolo până se vor topi. Oamenii mai cred, că dacă îți pui o dorință și lipești o monedă pe crucile de gheață, iar aceasta nu cade, dorința se va împlini.
 



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Măsuri stricte, impuse de Patriarhia Română pentru slujbele de Bobotează ( 4 Ianuarie 2021 )

    Măsuri stricte, de Bobotează! Reprezentanții Patriarhiei Române au anunțat că vor fi luate măsuri speciale la ceremoniile de Bobotează din acest an, pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2.

  • Învierea Domnului, în timpul pandemiei ( 19 Aprilie 2020 )

    Imagini emoționante în Noaptea de Înviere în toată țara! Pentru prima dată în istorie, credincioșii nu au putut participa la biserică la slujba învierii Domnului. La Suceava, preoții au oficiat slujba în fața catedralei, iar sute...

  • Reguli pentru slujbele din biserici, în ziua de Florii, Săptămâna Mare și de Paște ( 7 Aprilie 2020 )

    Reguli speciale, pentru slujbele religioase din ziua de Florii, Săptămâna Mare și Paște! Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că vor fi respectate prevederile ordonanțelor militare privind măsurile de prevenire...

  • Sfințirea Izvorului Minunilor, la Stâna de Vale ( 7 Ianuarie 2020 )

    Agheazma folosită în ziua de Sf. Ioan Botezătorul pentru stropirea caselor este cea sfințită de Bobotează, penultima sărbătoare de iarnă. De Bobotează, preoții sfințesc apele, inclusiv pe cele curgătoare, un ritual...

  • Spectacol de dimensiuni impresionante, în Bucovina ( 29 Decembrie 2019 )

    Obiceiurile de iarnă, transmise din străbuni, rămân un reper al identității naționale. În Bucovina, tradițiile reprezintă în continuare o ancoră pentru toți cei care an de an își amintesc de ceea ce ne unește cu adevărat. Suceava a găzduit un spectacol de dimensiuni impresionante: peste 1.500 de urători din întreg județul i-au bucurat pe localnici și turiști timp de aproape 10 ore. Oamenii au urmărit cu entuziasm parada organizată cu ocazia sărbătorilor, transmisă în direct de colegii noștri de la Favorit TV.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2