Date companie
 
 
 
 

Prima bancă publică de celule stem din România, la Institutul Fundeni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Mai 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sistem medical, premiera, celule stem
 

Premieră în sistemul medical românesc! Institutul Fundeni din Capitală a inaugurat prima bancă publică de celule stem. Dacă Guvernul va aproba hotărârea prin care și Registrul Donatorilor Voluntari va deveni funcțional, românii nu vor mai fi nevoiți să plece din țară pentru a fi suspuși procedurilor de transplant cu donator străin, iar șansele pacienților de a găsi un donator compatibil vor fi mult mai mari.

CARMEN ORBAN, manager, Institutul Fundeni: "Orice pacient care pleacă în străinătate cu aprobarea Ministerului Sănătății, pentru el statul alocă, pentru transplant, 100.000 de euro. La noi, procedura de transplant cu toată medicația, e asigurată tot de stat, prin Program național, și costă 40.000 de euro. Mai mult decât atât, avantajele sunt enorme. Nu vorbim doar de economia de 60.000 de euro, ci de o șansă mult mai mare de vindecare."

Banca de celule stem a costat 250.000 de euro și era una dintre condițiile esențiale pentru ca România, prin Registrul Donatorilor Voluntari, să fie inclusă în lista donatorilor din întreaga lume.

ALINA TĂNASE, hematolog, Transplant medular: "Deschiderea acestui registru înseamnă căutarea unui donator mult mai repede și efectuarea transplantului în România. Adică o procedură mult mai rapidă, mai comodă și mai ieftină pentru statul român."

La Institutul Fundeni, sunt realizate 100 de transplanturi pe an.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Premiera spectacolului ”D'ale carnavalului”, la Teatrul Masca ( 8 Noiembrie 2019 )

  ”D`ale carnavalului”, în premieră la Teatrul Masca! Aseara a avut loc marea premieră a mult așteptatului spectacol regziat de Mihai Mălaimare. Carnavalul care este inspirat după operele lui Ion Luca Caragiale...

 • ”D'ale carnavalului”, la Teatrul ”Masca” ( 2 Noiembrie 2019 )

  Premieră de zile mari, la Teatrul Masca! Piesa de comedie „D’ale carnavalului”, de referință în creația lui Ion Luca Caragiale, este pusă în scenă în mod inedit, la Teatrul Masca, în regia lui Mihai Mălaimare.

 • Premiera filmului ”La Gomera”, la Festivalul de la Cannes ( 19 Mai 2019 )

  Filmul „La Gomera“, regizat de Corneliu Porumboiu, apreciat la Festivalul de la Cannes! “La Gomera”, în traducere ”Fluierătorii” a avut premiera sâmbătă seară la Cannes, în cadrul secțiunii oficiale a festivalului.

 • Cină romantică la înălțime ( 29 August 2015 )

  Cina romantică , la mare înălțime! Este ultima modă printre cuplurile cu dare de mână, care vor să guste aventuri inedite. Organizatorii pun totul la punct în cel mai mic detaliu. Bucătarii pregătesc gustări rafinate, care pot fi savurate în timp ce perechea plutește la 50 de metri înălțime, deasupra Bucureștiului.  Atmosfera romantică este completată de acordurile divine ale viorii.

 • Premieră medicală realizată de cercetătorii de la U.M.F. Cluj Napoca ( 15 Martie 2015 )

  Premiera medicală în România! O echipă de cercetători din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Cluj Napoca dezvoltă un proiect de implantare de celule stem în structura dinților la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă a maxilarului. Celulele stem sunt recoltate din țesutul adipos al porcilor, scopul fiind acela de regenerarea osoasă a alveolelor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2