Date companie
 
 
 
 

Prima bancă publică de celule stem din România, la Institutul Fundeni

RSS Știri
 
 
Data publicării : 4 Mai 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sistem medical, premiera, celule stem
 

Premieră în sistemul medical românesc! Institutul Fundeni din Capitală a inaugurat prima bancă publică de celule stem. Dacă Guvernul va aproba hotărârea prin care și Registrul Donatorilor Voluntari va deveni funcțional, românii nu vor mai fi nevoiți să plece din țară pentru a fi suspuși procedurilor de transplant cu donator străin, iar șansele pacienților de a găsi un donator compatibil vor fi mult mai mari.

CARMEN ORBAN, manager, Institutul Fundeni: "Orice pacient care pleacă în străinătate cu aprobarea Ministerului Sănătății, pentru el statul alocă, pentru transplant, 100.000 de euro. La noi, procedura de transplant cu toată medicația, e asigurată tot de stat, prin Program național, și costă 40.000 de euro. Mai mult decât atât, avantajele sunt enorme. Nu vorbim doar de economia de 60.000 de euro, ci de o șansă mult mai mare de vindecare."

Banca de celule stem a costat 250.000 de euro și era una dintre condițiile esențiale pentru ca România, prin Registrul Donatorilor Voluntari, să fie inclusă în lista donatorilor din întreaga lume.

ALINA TĂNASE, hematolog, Transplant medular: "Deschiderea acestui registru înseamnă căutarea unui donator mult mai repede și efectuarea transplantului în România. Adică o procedură mult mai rapidă, mai comodă și mai ieftină pentru statul român."

La Institutul Fundeni, sunt realizate 100 de transplanturi pe an.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Premiera filmului ”La Gomera”, la Festivalul de la Cannes ( 19 Mai 2019 )

  Filmul „La Gomera“, regizat de Corneliu Porumboiu, apreciat la Festivalul de la Cannes! “La Gomera”, în traducere ”Fluierătorii” a avut premiera sâmbătă seară la Cannes, în cadrul secțiunii oficiale a festivalului.

 • Cină romantică la înălțime ( 29 August 2015 )

  Cina romantică , la mare înălțime! Este ultima modă printre cuplurile cu dare de mână, care vor să guste aventuri inedite. Organizatorii pun totul la punct în cel mai mic detaliu. Bucătarii pregătesc gustări rafinate, care pot fi savurate în timp ce perechea plutește la 50 de metri înălțime, deasupra Bucureștiului.  Atmosfera romantică este completată de acordurile divine ale viorii.

 • Premieră medicală realizată de cercetătorii de la U.M.F. Cluj Napoca ( 15 Martie 2015 )

  Premiera medicală în România! O echipă de cercetători din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Cluj Napoca dezvoltă un proiect de implantare de celule stem în structura dinților la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă a maxilarului. Celulele stem sunt recoltate din țesutul adipos al porcilor, scopul fiind acela de regenerarea osoasă a alveolelor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment...

 • "Flecărelile femeilor", a doua premieră, la început de stagiune, la Teatrul Masca ( 13 Octombrie 2013 )

  A doua premieră la debut de stagiune, la Teatrul Masca. Piesa "Flecărelile Femeilor" a lui Carlo Goldoni, pusă în scenă la Masca, a făcut, sâmbătă-seară, deliciul publicului. Dragostea dintre Cecchina și Beppo, personajele principale ale piesei, este pusă la încercare, într-o cavalcadă de situații, care mai de care mai hazlii. Planurile lor de căsătorie sunt puse în pericol! Ei se trezesc în vârtejul unui adevărat complot

 • Premieră cu spectacolul "Parcul", la deschiderea stagiunii, la Teatrul Masca ( 12 Octombrie 2013 )

  Premieră la Teatrul Masca! Stagiunea a fost deschisă cu spectacolul "Parcul", realizat în maniera specifică, a statuilor vivante și a pantomimei. Spectacolul, de excepție prin tehnica de realizare a personajelor, este unic și prin tema abordată.
  În inima Bucureștilor pulsează o oază de frumos și de istorie, Grădina Cișmigiu. Strans legată de chiar istoria Capitalei, Grădina Cișmigiu își etalează și astăzi...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2