Date companie
 
 
 
 

România, în topul țărilor cu cele mai puține femei integrate pe piața muncii

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Martie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : femei, forta de munca
 

România se află printre țările europene cu cele mai mari discrepanțe în ceea ce privește rata de angajare a femeilor, în comparație cu bărbații. Potrivit datelor Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, rata de angajare a femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani a fost cu 12% mai scăzută decât cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă.

Cel mai redus decalaj la angajare se întregistra, în 2018 , în Lituania cu două puncte procentuale, iar cel mai ridicat în Malta, cu 22 %, urmată de Grecia, cu 21%, Italia, cu 19,8 % și România cu 18,3%. Cu toate acestea, decalajul de angajare între femei și bărbați s-a redus de la 15 puncte procentuale în 2008, la 12 puncte procentuale în 2018.

Și în ceea ce privește șomajul se înregistrează diferențe! Anul trecut, rata șomajului în rândul femeilor din Uniunea Europeană a fost de 7,1%, mai ridicată decât rata șomajului în rândul bărbaților, care s-a situat la 6,4%. Din punctul de vedere al programului de lucru, în 2018, o treime dintre femei aveau un loc de muncă part time, de aproape patru ori mai mult decât rata bărbaților.

BIANCA ROTARU, reporter

”Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de îngrijirea familiei și activitățile casnice, responsabilități care, în România lui 2020, sunt în mare măsură în sarcina femeilor. Femeile alocă, în medie, patru ore și jumătate, în fiecare zi, pentru acest tip de activități, în timp ce bărbații se limitează la două ore.”

De asemenea, rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au. Statisticile europene mai arată că excluziunea femeilor de pe piața muncii, discriminarea pe criterii de gen, alături de evenimentele din viață duc la un risc de sărăcie mai mare în rândul femeilor, decât al bărbaților.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2