Ieșirile la iarbă verde din timpul mini-vacanței de 1 Mai și Paște au făcut victime. Zeci de sibieni au ajuns în ultimele zile la Urgențe, după ce au fost mușcați de căpușe. Zona Sibiului este considerată una de risc maxim în privința incidenței bolii Lyme, care e cauzată de înțepătura de căpușă.
Dosarele penale pentru conducere de scutere fără permis curg în valuri din luna ianuarie, de când a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Peste două mii de conducători de mopede și scutere care nu au luat în seamă legea riscă acum să ajungă după gratii. Codul Rutoer prevede ca scuteriștii să dețină orice categorie de carnet de conducere, pentru a putea circula pe drumurile publice. Pentru noua categorie "AM", aceștia nu pot susține examen, pentru că normele nu au intrat încă în vigoare.
Mamele ar putea primi de la stat suma de 500 de lei la fiecare naștere, dacă parlamentarii vor aproba proiectul legislativ depus recent la Senat de opt deputați PP-DD. Cei care au inițiat proiectul, printre care se numără Monica Iacob Ridzi, Liliana Mincă, Radu Popa și Tudor Ciuhodaru, propun ca acest ajutor să se acorde o singură dată, la eliberarea certificatului de naștere al copilului. În funcție de inflație, suma ar urma sa fie actualizată și indexată anual, prin hotărâre a Guvernului.
Vara a venit mai devreme, iar dacă nu aveți, încă, un aparat de aer condiționat, este recomandat să vă achiziționați unul în acest an. Și asta pentru că, din 2014, se vor scumpi, ca urmare a unei directive europene, care va intra în vigoare în prima zi a anului viitor. Mai mult, aceastea vor fi înlocuite cu un alt gen de aparate, care consumă mai puțină energie electrică, dar care sunt cu mult mai scumpe. În prezent, pe piață există două mari categorii de aparate de aer condiționat.
Revenirea din minivacanța de 1 Mai și Paște nu a fost pentru toți liniștită. Un autoturism în care se aflau trei persoane a luat foc pe Autostrada Soarelui, la aproximativ două sute de metri de punctul de taxare de la Fetești. Șoferul și pasagerii au reușit să iasă la timp din mașină. Conducătorul auto a încercat să folosească stingătorul pentru a domoli flăcările, dar focul s-a extins rapid.
Sălile de fitness din Capitală s-au umplut de bucureșteni dornici să scape cât mai repede de kilogramele acumulate de sărbători.
Două persoane au fost rănite și patru autoturisme au fost avariate într-un accident produs pe drumul european 85. Toate cele patru mașini circulau dinspre București spre Buzău, iar carambolul s-a produs când primul dintre vehicule a efectuat un viraj. Accidentul a avut loc pe raza localității buzoiene Spătaru.
Un șofer amețit de alcool a reușit să lovească cinci autoturisme parcate regulamentar. Incidentul s-a produs în sectorul 2 al Capitalei. Bărbatul, care conducea un microbuz, a intrat pe contrasens pe o stradă cu sens unic și, băut bine, nu a mai putut controla mașina. Zgomotul puternic din miez de noapte i-a trezit imediat pe proprietarii autoturismelor. Oamenii au coborât din case și și-au găsit mașinile avariate.
Traficul rutier a fost blocat și pe drumul dinspre munte, tot din cauza unui automobil care a luat foc. Incendiul a izbucnit pe Autostrada București-Pitești. Șoferul era din Capitală și mergea spre Vâlcea, când și-a dat seama că din motorul mașinii ies flăcări. Incendiul a fost atât de violent, încât, în numai câteva minute, autoturismul s-a făcut scrum. Conducătorul auto, care era singur în mașină, a scăpat cu viață.
Curtea Constituțională a României discută, pe 29 mai, sesizarea președintelui Traian Băsescu referitoare la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea actului normativ privind Statutul deputaților și al senatorilor. În 26 aprilie, Administrația Prezidențială informa că Traian Băsescu a trimis președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate a legii care modifică Statutul deputaților și al senatorilor.
Patzaichin nu a putut sta departe de apa nici in perioada sarbatorilor. Cvadruplul campion olimpic la kaiac-canoe si-a petrecut Pastele la Murighiol, in Delta, alaturi de prieteni. Fostul mare sportiv i-a plimbat personal pe turisti cu ambarcatiunile realizate de el in cadrul proiectului Rowmania.
La 64 de ani, Patzaichin inca vasleste ca in prima tinerete. Amiralul se pregateste de altfel pentru o intrecere inedita. Pe 30 mai, la Tulcea, in avanpremiera Raliului Deltei, Ivan se va duela la vaslit cu o echipa a celor mai buni piloti din Romania, condusa de Marco Tempestini de la Napoca Rally Academy.
Din ce în ce mai mulți români își petrec Sărbătorile Pascale peste hotare. O dovedesc și cifrele înregistrate la graniță, care stabilesc recordul ultimilor ani. Pentru că, de această dată, Paștele a venit imediat după minivacanța de 1 mai, polițiștii de frontieră s-au confruntat cu cel mai mare val de persoane care au ieșit din țară și au revenit în România.
Dramă pentru o familie din județul Giurgiu! Casa le-a fost mistuită de flăcari chiar în prima zi de Paște. Oamenii erau în casă, când au simțit miros de fum. Cu greu, au reușit să iasă din locuința. Au sunat la 112, însă pompierii n-au mai putut face mare lucru. Deja focul înghițise aproape toata casa.
Soare, mese arhipline, domnișoare cochete și domni cu haine de fimă. Acesta a fost peisajul din Centrul Istoric al Capitalei de Paște, când, cu greu s-a mai gasit un loc la mese. Cei mai puțin norocoși, care nu au reușit să se așeze la vreo terasă și să-și comande ceva de băut, și-au luat o înghețată.
În ziua de Paște, tinerii au luat cu asalt și shaormeriile din Capitală. Au lăsat drobul și friptura de miel, pentru o lipie cu pui sau cu vită și cartofi prăjiți. Pentru că este ieftină și se găsește la orice colț de stradă, shaorma s-a vândut ca pâinea caldă.
Premiul categoriei I la LOTO 6/49, de peste 6,3 milioane de euro, nu a fost câștigat în urma celor două trageri speciale de Paște efectuate duminică. Numerele extrase au fost 41, 2, 27, 28, 30 și 42, respectiv 6, 48, 34, 12, 22 și 38. Astfel, reportul la categoria întâi a jocului Loto 6/49 a ajuns la peste 30 milioane de lei. Cu asa câstiguri, românii nu au stat prea mult pe gânduri si în prima zi de Paste au trecut pragul loteriilor.
Mai sunt inca zone in Romania in care traditiile se pastreaza cu sfintenie. Ardelencele s-au pregătit îndelung pentru sărbătoarea Paștelui. În satul Bedeciu, femeile se îmbracă în straie populare țesute manual. Ele nu uită nici de masa tradițională, cu pască, drob și friptură de miel.
Nu toata lumea s-a putut bucura de sarbatorile pascale. Dincolo de intervențiile din noaptea de Înviere, pompierii au încercat să-și facă timp pentru a ciocni un ou. La rândul lor, medicii de pe ambulanță, taximetriștii sau casierele de la agențiile loto nu au avut liber în perioada sărbătorilor.
Postul National TV a fost in topul preferintelor telespectatorilor in ziua de Paște. Pe parcursul intregii zile National TV a fost urmarit de 345.000 de romani in medie pe minut, cu o cota de piata de 7%. Romanii au petrecut in familie, bucurandu-se de "Sa v-amintiti duminica" dar si de "Doamna si vagabondul" sau de filmul serii.
Cursele cu skijet-ul, ca să nu mai vorbim de cele cu hidrobicicleta nu par să mai fie pe gustul turiștilor cu fițe veniți să se distreze pe litoralul românesc al Mării Negre. La modă sunt acum plimbările cu yacht-ul, care devin din ce în ce mai accesibile.
Medicii nutritionisti ne sfatuiesc sa evitam excesele alimentare si sa consumam cu moderatie alcool. Mai ales ca majoritatea bucatelor traditionale de Paste, de la drobul de miel la pasca sau cozonac, contin multe calorii si pot afecta digestia. Chiar si ouale rosii, simbolul pascal, sunt considerate daunatoare.
Dupa șapte saptamâni de post si rugaciune, ortodocșii si greco-catolicii au primit în sfârsit Lumina Învierii. Mii de oameni au participat la slujba de la Patriarhie, iar alte câteva mii au luat lumina de la malul marii, de pe plaja din Mangalia. Dupa ce și-au aprins lumânarile, cei mai credinciosi au ramas în biserici pentru a asista pâna dimineata la slujba, iar altii, mai gurmanzi, au luat-o catre case pentru a întinde mesele.
Mesele pline cu mâncare, sejururile la munte sau la mare nu sunt la indemana tuturor. Sãrbãtorile de Paște înseamnã pentru unii doar câteva clipe de liniște. În aceastã situație sunt sute sau poate chiar mii de bãtrâni bolnavi uitați de copii și rude. Unii dintre ei se gãsesc la cãminul de bãrâni "Floarea Roșie" din Sectorul 6 al Capitalei.
Bisericile din capitală s-au dovedit neîncăpătoare pentru miile de credincioși ortodocși veniți să ia Lumina Sfântă, în noaptea de Înviere. La miezul noptii, străzile au răsunat de sunetul clopotelor și de glasurile celor care au cântat ,,Hristos a Inviat".
Cluburile de noapte din București au concurat cu succes bisericile, în noaptea de Înviere! Atmosfera a fost încinsă de iepurașii cu portjartier și de șampania care a curs în valuri. Petrecăreții au înlocuit Lumina sfântă cu efectele laserelor multicolore.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019