Turistii care vin pe litoralul românesc si în Delta Dunãrii se pot simti in siguranta. Un elicopter SMURD se aflã în permanentã la Constanta. Aparatul de zbor este pregãtit sã preia urgentele din judetele Constanta si Tulcea, din localitãtile limitrofe, dar si de pe Autostrada Soarelui.
Brutarii și patiserii au făcut profituri frumușele, în preajma Paștelui, grație numărului mare de comenzi pentru cozonaci și pască. Cu nucă, ciocolată sau stafide, tradiționali sau glazurați, cozonacii nu lipsesc de pe masa niciunui român.
Iepurașul de Paște nu vine doar cu cadouri, ci și cu amenzi pentru șoferii vitezomani! Polițiștii de circulație au amplasat sute de radare, pe cele mai aglomerate artere din țară și au împărțit sancțiuni în stânga și-n dreapta. Cele mai multe radare se află pe DN1, DN7 și pe autostrăzi.
Tragedie, la intersecția bulevardelor Basarabia și 1 Decembrie, din București! O femeie sexagenară și-a pierdut viața, în timp ce traversa pe culoarea roșie a semaforului. La volanul autoturismului care a izbit-o în plin se afla o tânără în vârstă de 20 de ani, însărcinată.
Drumul Crucii a fost refãcut în Capitalã, într-o procesiune emotionantã. Peste 70 de actori au pus în scenã momentele de pe Golgota. Spectacolul i-a emotionat pe trecãtori.
O explozie s-a produs în acestã dimineatã în apropierea Muzeului Evreiesc din Capitalã. În urma incidentului, un paznic a fost rãnit, fiind transportat la spital.
Iepurașul și-a făcut simțită prezența și pe piața valutară, acolo unde paritatea euro-leu a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an și jumătate! Banca Națională a României a afișat, vineri, un curs de 4 lei și 30 de bani pentru un euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dă asigurări că Banca Centrala nu a intervenit deloc, de această dată, pentru a fortifica leul.
Acțiune de control a polițiștilor de la Rutieră, pe Drumul Național 7! Oamenii legii au amplasat între București și Găești, pe o distanță de 60 de kilometri, nu mai puțin de 10 aparate radar. Măsura a fost luată din cauza traficului lejer din ultimele două zile, care i-a făcut pe mulți șoferi să transforme drumurile publice în adevărate circuite de raliu. Unul dintre ei a fost prins de radar în timp ce gonea cu 105 km pe oră în localitatea Buftea...
Sărbătorile pascale bat la ușă și românii sunt cuprinși, ca de obicei, de febra cumpărăturilor pentru masa de Paște. În Săptămâna Patimilor, hipermarketurile și piețele sunt extrem de animate, din zori și până-n noapte. Cu listele scrise de acasă, oamenii au trecut, conștiincioși, pe la toate raioanele cu d-ale gurii. În urma calculelor făcute de specialiști, o familie formată din trei persoane plătește, pentru un coș moderat de alimente...
Micuții îl așteaptă nerăbdători pe iepurașul care le va aduce cadouri de Paște. Însă, de la o generație la alta, gusturile copiilor în materie de daruri se schimbă. Dacă în anii trecuți tânjeau după mașinuțe și păpuși, acum vor tablete și aplicații inteligente, care le permit să comunice rapid și eficient. Confruntați cu preferințele odraslelor, părinții le fac pe plac, chiar dacă prețul unui astfel de gadget este, în unele cazuri, de 20 de ori mai mare decât al unei jucării clasice.
Concert extraordinar, la Ateneul Român! Marele dirijor Christian Badea, cunoscut publicului meloman la nivel internațional, le-a oferit bucureștenilor un regal muzical, în Joia Mare. Sub bagheta celebrului dirijor au concertat orchestra simfonica și Corul Filarmonicii "George Enescu". Pe scena Ateneului au evoluat soliști de renume, precum Irina Iordachescu, Sidonia Nica, Ionuț Popescu și Marius Boloș. La final, artistii au fosat răsplătiți cu ropote de aplauze.
Cea mai fină ciocolată din lume se transformă, zilele acestea, în adevărate opere de artă. Se întâmplă într-o fabrică de ciocolată din zona Sibiului, unde angajații au muncit zi lumină, încă din ianuarie, ca să dea formă delicateselor pentru Paște. Pe banda transportoare defilează, zilnic, iepurași de ciocolată, praline în formă de ouă umplute sau diferite figurine cu tematică pascală, care ajung, apoi, în cutiile cu fundițe...
Manifestare unică în țară, pe bulevardul central din Târgoviște, de Joia Mare! Vechea Cetate de Scaun a Țării Românești a fost luminată, joi seară, de cele peste 2000 de lumânări aprinse în cadrul proiectului artistic "Calea Luminii", pe o distanță de un kilometru și jumătate, din capătul Bulevardului Carol I, până la vechea gară a Târgoviștei. Proiectul a fost gândit și coordonat de artistul dâmbovițean Mihai Șerbănescu.
Incendiu violent, într-un imobil situt pe strada Blănari, din Centrul Vechi al Bucureștiului! Flăcările au izbucnit într-un apartament locuit de o bătrână, care, potrivit vecinilor, a uitat candela aprinsă. Femeia în cauză a fost salvată în ultimul moment de un trecător curajos. Pompierii au reușit să lichideze focarul în 30 de minute. Patru persoane au avut nevoie de îngirijiri medicale. Proprietara apartamentului a fost transportată la Spitalul de Urgență Floreasca...
Una dintre cele mai importante tradiții creștine, aceea a încondeierii ouălor de Paște, este respectată cu sfințenie, în Joia Mare! Bucureștenii care au trecut joi, prin Parcul Național au avut șansa să vadă cu ochii lor cum se încondeiază tradiționalele ouă de Paște. Meșterii populari au lucrat la foc continuu. Ei au încondeiat peste 1.000 de ouă și multe dintre acestea s-au transformat, în mâinile lor, în adevărate obiecte de artă.
Ritualul spălării picioarelor, în Joia Mare! În bisericile și mãnãstirile din țarã, înalții prelați ortodocși au spãlat, în Săptămâna Patimilor, picioarele a doisprezece persoane, conform tradiției religioase respectată cu sfințenie. Înaltele fețe bisericești au ales să spele picioarele preoților sau copiilor, ca un gest de smerenie, așa cum Iisus Hristos a spălat picioarele apostolilor, la Cina de Taină, înainte să fie rãstignit pe cruce.
Peste 40 de parașutiști din Ungaria, Bulgaria, Austria și România și-au dat întâlnire la Zărnești, pentru a oferi un spectacol aviatic de excepție. Primul concurs internațional de parașutism, organizat în ultimii 20 de ani în țara noastră, a avut de toate, de la demonstrații acrobatice, la zboruri de agrement. Timp de câteva ore, spectatorii au putut admira mai multe elicoptere, aeronave ultraușoare și de acrobație, motodeltaplane, dar și motoparapante.
Accident, în comuna ilfoveană Dobroești! Trei tineri, care au plonjat cu mașina într-un lac, au reușit să iasă teferi din autoturism, dar au fugit înainte ca poliția să ajungă la ei. Potrivit anchetatorilor, cel mai probabil, accidentul s-a produs din cauză că șoferul mergea cu viteză și a pierdut controlul volanului. Înainte de a plonja în lac, mașina a rupt un gard de protecție. Uzi din cap până în picioare, tinerii au luat-o la fugă.
Credincioșii greco-catolici din Cluj-Napoca au refăcut simbolic Drumul Crucii, parcurs de Mântuitor în urmă cu peste două mii de ani. Ca în fiecare an, credincioșii au mers în Săptămâna Patimilor, în procesiune, ca să se roage pentru sănătate și liniște sufletească
și să se pregătească pentru marea veste a Învierii lui Iisus. Procesiunea a pornit din centrul orașului, iar traseul s-a încheiat la Catedrala "Schimbarea la Față."
Sezonul estival, inaugurat cu multă veselie, de 1 Mai! Primarul Constantei, Radu Mazãre, a fost în centrul atentiei, la startul distracției de la malul Mării Negre. El a lansat, miercuri-seară, într-un club select, imnul stațiunii Mamaia. Edilul vrea, cu ajutorul videoclipului, care a costat 30.000 de euro, să-i convingă pe turiști să aleagă litoralul românesc. Îmbrãcat în uniformã de salvamar interbelic, Radu Mazãre s-a lansat în industria muzicalã.
Se apropie Paștele și creștinii care au ținut post vor gusta, din nou, bucatele de dulce. Cei care vor abuza, însă, de ouă roșii, drob, fripturi sau băutură au toate șansele să ajungă pe mâna medicilor. Ca să prevină astfel de situații, specialiștii în sănătate publică, din cadrul Ministerului Sănătății, fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada sărbătorilor pascale. Recomandările medicilor se îndreaptă...
Premierul Victor Ponta a sărbătorit prin muncă, ziua de 1 Mai! Nu la biroul din Palatul Victoria, ci la plantat brazi și castani, în Parcul Orașul Copiilor și la Centrul Medico-Social "Sfântul Luca", din Sectorul 4. Alături de primul ministru au muncit soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, europarlamentarul Corina Crețu și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Micii ar putea dispărea de pe grătarele și mesele românilor! Și asta din cauza unei directive europene, care prevede eliminarea, de la 1 iunie, a bicarbonatului de sodiu din compoziția micilor. Producătorii români spun, însă, că rețeta micului ar putea fi păstrată, dacă se va face o derogare europeană, pentru a demonstra că acest produs este unul tradițional, cu o vechime de peste 100 de ani. Expertul guvernamental la Comisia Europeană, Corina Zugravu...
Ritual creștin, în Joia Mare, la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca! Episcopul greco-catolic, Preasfințitul Florentin, a spălat picioarele a doisprezece preoți. Ritualul amintește de momentul în care Iisus Hristos a spălat picioarele celor doisprezece apostoli, la cina cea de taină, înainte de răstignire. Astfel, episcopul a îngenuncheat în fața prelaților, le-a spălat picioarele, le-a șters cu un prosop, după care le-a sărutat.
Uniunea Europeană pune restricții pe micii românești, care ar reprezenta un pericol pentru sănătatea populației! Astfel, potrivit normelor europene, este posibil ca, de la 1 iunie, micii tradiționali, cu bicarbionat de sodiu, să devină doar o amintire. Expertul guvernamental la Comisia Europeană, Corina Zugravu, spune că singura șansă pentru acest produs este introducerea lui pe lista preparatelor tradiționale protejate.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019